יום חמישי, 30 בדצמבר 2010

טרייד של סבלנות שהשתלמה - SHZ

גם יום אתמול התאפיין בחוסר מומנטום בשוק ובמחזורים נמוכים, וכרגיל בימים האחרונים התמקדנו במניות המומנטום הבודדות שהתנהגו באופן עצמאי.
היו דוקא כמה הזדמנויות יפות אבל הטרייד של אתמול היה כנראה כשרוב הסוחרים כבר סיימו את היום.  גם בחדר המסחר רוב הסוחרים פרשו מוקדם וזה דוקא מראה על נסיון ויכולת איפוק.  כשאין הזדמנויות לא מחפשים לסחור בכח.

SHZ היתה מנית מומנטום מתחילת היום והיא פתחה בגאפ חיובי של 15% ומשם רק עלתה.
היו בה לפחות 2 טריידים אפשריים בחצי הראשון של היום אבל הטרייד שאני אציג כאן - שהוא גם הטרייד שלקחנו בחדר המסחר - הוא המעניין יותר.

בדיעבד - בגרף סוף היום - זה נראה כמו טרייד קל.  יש סטופ ברור ומהלך הפריצה היה חזק ואגרסיבי.
אבל בפועל היה קשה מאוד לתפוס את המהלך הזה.
קודם כל צריך לזכור שזו מניה קטנה.  מצד שני הסטופ הטכני היה ארוך מאוד, כ- 30 סנט. אולי גם ביחס למניות "רגילות" או ביחס לגודל הסטופ הממוצע של הסוחר.  וזה מה שאמור לקבוע את כמות המניות בכניסה.  הכניסה המקורית שלנו היתה מעל התנגדות ב- $7.80.  התזמון עדיין לא התאים ולמעט מספר נסיונות כושלים של 10-15 סנט - המניה לא פרצה.
לעומת זאת היא גם לא ירדה מהסטפ הטכני והמשיכה להיסחר ברצועה יחסית צרה.
לסוחר שנכנס עם כמות לא מתאימה היה קשה מאוד (מנטלית) להישאר בתוך הטרייד כיוון שהמניה דישדשה שעתיים נוספות עד הפריצה האמיתית ובמהלכן היא גם תיקנה נגדינו כ- 20 סנט.

כשעה וחצי לפני הסגירה נכנס במניה ווליום גבוה ולחץ של קונים ומאותו רגע ולמעשה עד הסיום המחזורים הגבוהים נשמרו.  מהלך הפריצה עצמו לקח כשעה מלאה, והמניה עשתה $1.85 שהם כ- 25%.
גם כאן עומד בפני הסוחר אתגר לא פשוט.  כמה זמן הוא יצליח להישאר בתוך הטרייד לפני שיסגור את הפוזיציה?

SHZ - גרף סוף היום
אני מעריך שבגלל הדישדוש הארוך במניה לפני הפריצה האמיתי סוחרים רבים ששרדו בטרייד רק רצו לחזור הביתה בשלום.  בשלב הזה 20-30 סנט נראים כמו ווינר מצויין.  האם ישנם אינדיקטורים שניתן לעשות בהם שימוש כדי לחזות את המהלך או כדי לעזור לנו להישאר בטרייד לאורך חלק גדול מהמהלך?

בעית הדישדוד הארוך - אני אישית נכנס לטריידים רק כאשר אני מאמין בתבנית ברמה גבוהה מאוד.  למעשה האמונה הזאת היא ברמה של ידיעה.  בגלל איסוף סטטיסטי של שנים אני כבר יודע שיש סיכוי של כ- 60% שהטרייד ייתן לי מימוש ראשון לפני שיגיע למחיר סטופ, וזה ללא קשר למשך הזמן או להתנהגות המניה אחרי הכניסה שלי אליה.  לכן אני לא סוגר פוזציה לפני הסטופ אלא במקרים חריגים שלא אכנס אליהם כאן.
התאמת כמות - אין הרבה מה לומר בנושא.  כתבתי על חשיבות הנושא בעבר ומין הסתם אכתוב על כך שוב כיוון שאני ממשיך לראות סוחרים שעובדים עם כמויות קבועות ללא קשר לתנודתיות המניה.
איך להישאר זמן ארוך ככל האפשר בתוך הטרייד אחרי הפריצה - השאלה הזאת אינה ברורה מאליה.  לסוחרים מתחילים שעובדים עם כמויות קטנות קשה (בעיקר מנטלית) לממש חלקי כמויות.
לי יש כלל פשוט שעובד לסוג הטריידים שאני לוקח.  כשאין לי יעד ברור (ובמקרים רבים גם כשיש לי) היעד הראשון שלי הוא 1.5R.  כלומר, פעם וחצי גודל הסטופ.  באזורים של תמיכה והתנגדות קודמים, או פיבוטים, או במספרים עגולים אני במקרים רבים עשוי להתאים את היעד (למעלה או למטה).  במקרה הזה של SHZ, למרות שהמניה קטנה, היעד הראשון היה קרוב לחצי דולר ולא רק בגלל כלל ה 1.5R.  ניתן לתאם ציפיות גם מתוך תצורת הגרף של תחילת היום והגבוה היומי שהיה ב $8.20 בחצי היום הראשון.
אינדיקטורים טכניים שנתנו ביטחון באמינות התבנית הם:
  • ווליום חריג ביותר ביחס לממוצע היומי
  • מומנטום תוך יומי חזק. עליה של מעל ל 30% ברגעהכניסה ומגמת עליה ברורה שנשמרה כל היום.
  • מומנטום חזק גם בתבנית היומית עם מחזורים מתגברים
  • התגברות המחזורים אחרי הפריצה האמיתית (להבדיל מנסיונות הפריצה הקודמים) אותתה שהפריצה הפעם אמיתית והחלטית.

יום שישי, 24 בדצמבר 2010

יש טריידים גם בימים משעממים

בימים אלו של סוף דצמבר השוק חלש.  מאוד חלש.
מי שמבין את זה יכול לנצל את זה לטובתו.
הניצול הטוב ביותר של הזמן יהיה לקחת חופש.
מי שבכל זאת החליט לסחור, חייב להפנים את העובדה שיהיו מעט מאוד הזדמנויות ראויות;  כלומר רוב הזמן הוא יצטרך לבהות במסכים בצפיה או חיפוש אחר הטרייד המתאים.
הקושי הגדול ביותר בתקופה זו הוא האיפוק.  הסבלנות.  יש טריידים שהיינו לוקחים בימים רגילים אבל לא יעבדו כמצופה בימים אלו.  הקושי הוא כפול.  קודם כל לזהות אותם, ואח"כ לדעת להתאפק ולא להכנס אליהם.
מי שמצליח, העבודה שלו פשוטה יחסית.  תהליך הסינון הוא מכני;  וכיוון שיש הרבה פחות הזדמנויות קל יותר לעקוב אחרי המניות המעניינות והסיכוי שנפספס טרייד הוא קטן יותר.

הפרמטר החשוב העיקרי שלי בסינון המניות הוא ווליום חריג ביחס לממוצע.  הפרמטר הבא הוא מומנטום, או אחוז שינוי.  השניים האלו יחד אומרים שקורה משהו במניה, היא החלטית, והתבנית כנראה אינה מקרית.
אתמול היה יום חלש כרגיל בתקופה זו, אבל היו כמה הזדמנויות מעניינות בכל זאת.

-----

ל- XOMA היו כל הפרמטרים הנ"ל ובגדול.
באמצע היום היא כבר היתה בעליה של 30% עם מחזור חריג ביותר.
היה בה טרייד של מומנטום בסביבות 13:30, ל- 20 סנט עד הגבוה היומי.
אבל הטרייד האמיתי היה בפריצה של הגבוה לאותו רגע - מעל $5.94.  היא עשתה דולר שלם ב 6 דקות נחושות, שהם 16% פריצה.  וזה היה כבר ברבע לשלוש.  שעה ורבע לפני הסגירה.
אבל מדהים עוד יותר מה שקרה חצי שעה לפני הסגירה; אחרי התכנסות יפה, פריצה נוספת של הגבוה ל- 60 סנט נוספים.

זה היה הטרייד שאותו היה צריך לחפש היום ולחכות לו בסבלנות.  גם בימים רגילים זה טרייד מתנה.
התנהגות טכנית טובה ויחסי risk-reward מצויינים.  בסופו של יום היא סגרה בעליה של 55% וכל זה ללא גאפ!

XOMA - גרף סוף היום

היה טרייד מעניין נוסף היום.  ב- TEVA.  לפני הצהריים נכנס במניה ווליום בעקבות הודעה והיא קיבלה מומנטום חיובי.  כדי לראות את הטריידים האפשריים במניה צריך להסתכל בפרקי זמן קצרים יותר כדי לזהות נקודות תמיכה והתנגדות.  המלבן השחור הוא תבנית 2 דקות שזה קצת גס אבל נסתפק בו מטעמי מגבלות מקום.
הטרייד הבולט היה מעל $51.85 למהלך של דולר שלם.

TEVA - סוף היום והגדלה של אזור הטרייד


הטרייד של טבע הוא טרייד שקשה לזהות כיוון שהפעילות במניה נכנסה רק בעיקבות הודעה שפורסמה במהלך היום ולכן המניה לא עולה בסורק המומנטום הרגיל המחפש מניות עם ווליום חריג.  לפחות לא בתחילת היום.
אבל זה מסוג הטריידים שכדאי לחפש כיוון שמקבלים מנית מומנטום שלמעשה הפעילות בה מתחילה מרגע ההודעה.
הסיבה היחידה שזיהיתי את זה היא כיוון שהגרף של טבע פתוח אצלי כמעט תמיד.  היא משהו כמו "מנית הבית".  אני מדי פעם עושה בה טריידים שלא מתוך הספר אלא על סמך הכרות.  אני אכתוב על זה בהזדמנות אחרת.
דרך נוספת לזהות טריידים מהסוג הזה היא לעשות מנוי על שרות הודעות מקצועי המאפשר דרוג לפי חשיבות ההודעה, וסינונים על פי סוגי ההודעות.  אני לא משתמש בשרותים כאלו אע"פ שלאחרונה אני נחשף לחשיבות שלהן יותר ויותר.  ניתן לזהות הזדמנויות תוך יומיות שלא יעלו בסורקים הרגילים.
לרוב אני בודק במערכת ההודעות של שוואב רק בדיעבד מה היתה ההודעה, לאחר שאני רואה התנהגות חריגה של מניה, או אם אני בספק אם מדובר ברכישה או סתם תבנית התכנסות יפה.
אני מאמין שאני אלמד את הנושא יותר לעומק אולי אכתוב על כך בעתיד.

יום חמישי, 16 בדצמבר 2010

מסחר במחצית השניה של דצמבר

ככל שמועד חגי סוף השנה האזרחית מתקרב, כך יורדים המחזורים בשוק והמסחר הטכני הופך קשה יותר.
יש הרבה מאוד שיטות עבודה המתבססות על ניתוח טכני ואני ודאי לא יכול להעיד על כולן.  אני רק יודע שבשיטות שאני מכיר, ולפיהן אני סוחר, אחוזי ההצלחה נפגעים משמעותית כאשר המחזורים נמוכים מהרגיל.
אני לא אנסה להסביר כאן את הטענה הזאת אע"פ שיש לי את ההסברים שלי לכך.  אני רק רוצה להפנות את תשומת לב הקוראים לנושא הזה, ולכתוב כמה מילים על צורת ההתמודדות האישית שלי עם הבעיה.

בשבוע שעבר עדיין עבדתי כרגיל פחות או יותר אע"פ שכבר מתחילת החודש אני מאוד זהיר ועירני לגבי ההתנהגות הטכנית של השוק בציפיה לירידה בביצועים.
השבוע זה הגיע.  המחזורים בשוק ירדו.  אני מרגיש את זה כבר בתהליך הסריקה והסינון של המניות.  הרבה יותר קשה לי למצוא איתותי כניסה ראויים.  אבל בעיקר מרגישים את זה אחרי הכניסה לטרייד.  כשהוא לא עובד כתמול שלשום.  אני עושה גם paper-trading במהלך היום.  זה למעשה מעקב אחרי מניה שפרצה או שברה והחלטתי לא לקחת את הטרייד.  או טריגרים אחרים שעלו בחדר המסחר.  זה דרך טובה למשש את הדופק בשוק.

אחוזי ההצלחה במסחר "על-הניר" השבוע ירדו.

ההתמודדות שלי עם התקופה הזאת היא בשני מישורים:  בתהליך הסריקה והסינון של האיתותים, ובניהול הטרייד.

בסינון האיתותים אני מתמקד אך ורק במניות מומנטום, ולא מתפשר על איכות הטריגר.  ההפך, אני מקשיח את הקריטריונים שלי.  אם בשבוע שעבר עדיין לקחתי טרייד מהסוג שדיברתי עליו בפוסט הקודם, עכשיו, ועד תחילת החודש הבא כבר לא.
עכשיו אני מחפש ווליום חריג לממוצע, ועדיף חריג באופן משמעותי, וגם מומנטום, כלומר כיוון ברור - אחוז שינוי גבוה. מבין אלו שעברו את הסינון הזה אני מחפש את התבנית המתאימה.
כמובן שזה בא על חשבון כמות הטריידים.  אתמול עשיתי בסה"כ 3 טריידים, 2 מוצלחים.
לפחות בצורת העבודה שלי אני יודע שזו הדרך שלי לשמור על אחוזי ההצלחה  הרגילים שלי.

בניהול הטרייד אני פחות סבלני מהרגיל.  אני עשוי לצאת עם יותר ממחצית הכמות ביעד הראשון, ואני עשוי לסגור פוזיציה ביעד השני.  גם הסטופ זז מהר יותר.  לעיתים קרובות יותר מהרגיל אני אקח טרייד לסקאלפ.  כלומר עם סטופ קצר (לא טכני) ואצא עם כל הכמות אחרי הפריצה/שבירה הראשונית.    

ייתכן שיש צורות עבודה אחרות שמושפעות פחות משוק חלש, אבל דעתי היא שתקופת החגים הזאת היא תקופה קשה למסחר עבור רוב הסוחרים הטכניים וצריך להיערך אליה בהתאם.

זה גם זמן מצויין לקחת חופש.

יום ראשון, 12 בדצמבר 2010

קצת מומנטום, קצת ווליום, וקצת דיילי

הטרייד הבא גם הוא מיום שישי (היה יום שישי מעניין) ואין לי ממנו מסקנה או מוסר השכל כלשהו, אבל חשבתי שהוא מעניין ואולי בכל זאת יהיה מי שילמד ממנו משהו..

UHS עלתה אצלי בסורק של מניות המומנטום אבל הייתה דיי גבולית.  מחזור מעל לממוצע אבל לא הרבה מעליו, מומנטום בינוני - בסה"כ עליה של 2.5% לאותו רגע, אבל תבנית הורדת ידיים יפה עם התנגדות ברורה ב 42.25:

UHS - תבנית פריצה, נרות 2 דק'
 השאלה שנשאלה היא האם בתנאים אלו יש כאן טרייד?  השיקולים בעד בשלב זה לא יותר מדי רבים.  ונגדינו יש גם את העובדה שזה יום שישי בצהריים.
במקרים גבוליים כאלה לפעמים הגרף היומי עשוי לעזור לנו להחליט.
והדיילי נראה גם הוא טוב לפריצה:

UHS - תבנית יומית
והפריצה אכן היתה חזקה והחלטית.  חצי שעה של נרות ירוקים עד לגבוה היומי ב 42.90.
גם העליה החזקה וגם התיקון הממושך שאחריה היו מנותקים מהשוק המדשדש:

UHS - תבנית סוף היום, נרות 5 דק'

אז כמו שכתבתי בהקדמה, אין לי מסקנה מהדוגמה הזאת.
העובדה היא שהיה כאן טרייד.  אני גם נכנסתי אליו, והאמת שגם יצאתי מוקדם יחסית.  סגרתי את הפוזיציה ב- $42.60 - לפני ההתנגדות מהתבנית היומית ומתוך מחשבה שיש סבירות גבוה ששם הריצה תיעצר.
היא נעצרה רק אחרי עוד 30 סנט למעלה.

טרייד של 25% ביום שישי - PZG

הטרייד הבא הוא טרייד יוצא דופן גם מבחינת גודל המהלך ונחישותו וגם ביחס ליום שישי שהוא לרוב יום חלש.

הגרף הראשון מציג את התבנית של PZG שבעיקבותיה נכנסתי לטרייד.  זהו גרף דקה, כשעתיים מהפתיחה.  באותו שלב המניה היתה כבר בעליה של 13% עם ווליום חריג.  היא עלתה חזק מהפתיחה עם תיקונים מינוריים כאשר אחרי התיקון האחרון היא התייצבה מעל $2.06 עם התנגדות ברורה ב $2.08.

זו הזדמנות מצויינת להכנס לטרייד עם כמות גדולה וסטופ קצר כאשר השאיפה צריכה להיות להישאר בתוך הפוזיציה כמה שיותר זמן.  כלומר לא למהר עם המימושים.

PZG - גרף תחילת היום, נרות דקה
לא אכביר במילים כי הגרף השני - של סוף היום - מדבר בעד עצמו.
המניה סימה את היום בעליה מדהימה של מעל לחצי דולר מהכניסה שהם מהלך של 25% !
סך המהלך היומי שלה היה $0.78 שהם 41%.

PZG - גרף סוף היום, נרות 5 דקות

הערות:
  • למעשה היתה כניסה מוקדמת טובה יותר שפיספתי - מעל $1.99.
  • המניה לא קילקלה את המגמה ולמעשה לא נתנה סיבה לסגור את הפוזיציה עד סוף היום.  נהפוך הוא.  היא נתנה מספר הזדמנויות להוספת כמות.  בסופו של יום היא סיימה בגבוה.
  • ניהול הטרייד היה פשוט ולא היה צורך לשבת ליד המסך אפילו.  נדרשה בסה"כ הזזה טכנית של הסטופ מידי כשעה (דוקא מתאים לימי שישי), וכמובן מימושים באזורי התנגדות.
  • סימנתי בגרף סוף-היום מספר נקודות כניסה טובות נוספות שהמניה סיפקה במהלך היום.  כאלו עם סטופ קצר ויחס risk-reward מצויין.
  • עד עכשיו לא התיחסתי למחיר המניה שהיה $1.86 בפתיחת היום.  אני מאוד אוהב לעבוד עם מניות כאלו כי הן מאפשרות עבודה עם כמויות גדולות, הזדמנויות מצויינות במונחי risk-reward, ועלות מזערית לעמלות (למי שעובד בעמלת פיקס).
  • הדוגמה הנ"ל היא אולי חריגה, אבל במקרים רבים אחרים מחיר נמוך של מניה מטעה כשמדובר במנית מומנטום.  למעשה מחירי הסטופ והיעדים מאפשרים במקרים רבים עבודה עם כמות רגילה של מניות.  גודל המהלך הממוצע (באחוזים) של מניות קטנות גדול מזה של מניות גדולות.
  • בניתוח שאחרי הטרייד הסתבר לי שלא רק שלא עבדתי בצורה אופטימלית אלא שהייתי רחוק מזה.  זה גם מה שהביא אותי לכתוב את הפוסט הזה.  זה מתחיל מהכמות.  הסטופ הקצר איפשר לי להכנס עם 10,000 מניות בלי לחרוג מהריסק שלי.   במקום זה לקחתי 5,000 מניות.  זו אולי היתה גם בהמשך הסיבה שהיה קשה לי להישאר בטרייד עם כמות סבירה לאורך זמן.
    גם את האפשרות של הוספת הכמויות זיהיתי רק בניתוח שבדיעבד.  ניצול ההזדמנויות הללו יכול היה לאפשר לי להתגבר על בעיית הכמות המוקטנת שלקחתי מלכתחילה.

יום חמישי, 9 בדצמבר 2010

מה אני עושה כשאני לא מקבל כמות מלאה בטרייד

הטרייד הבא מיום שלישי מדגים את צורת העבודה שלי כאשר אני נכנס לטרייד ולא מקבל כמות מלאה.
שעה מהפתיחה כפיר העלה בחדר המסחר את MMM לשבירה באזור 85$.
היתה לה תצורה יפה של כוס וידית הפוכים בנמוך היומי שהוא גם מספר עגול.
אבל סיבה נוספת שאהבתי את התבנית היא הווליום החריג שהיא נסחרה בו לאותו יום.  אמנם היא לא עשתה מהלך חריג באחוזים - נכון לאותו רגע (ירידה של כ- 2%), כך שזו לא ממש מנית מומנטום, אבל הווליום החריג מצביע על נחישות.

MMM - גרף דקה, תחילת היום

אני בדרך כלל נכנס לטריידים בפקודה שאני שם במערכת (ולא ידנית).  מנסיון שלי כך אני מקבל תוצאות טובות יותר.
בנוסף, אני לא מתפשר על המחיר.  כלומר, אני שם פקודת סטופ-לימיט כאשר ההפרש בין מחיר הסטופ למחיר הלימיט ממש קטן.  במניות קטנות הוא למעשה אפס.

ברוב המקרים אני משתמש בכלל האצבע הבא:
במידה ולא קיבלתי את כל הכמות בפריצה (או בשבירה) אני משאיר את הפקודה במערכת כדי לנסות ולאסוף את שאר הכמות במקרה של תיקון חזרה לאזור הכניסה.
אני אבטל את הפקודה רק כאשר הפוזיציה הגיעה ליעד הראשון שלה.  כלומר לאזור בו אני אמור לצאת במימוש הראשון.

המוטיבציה מאחורי הכלל הזה בעיקר נוסע מאמונה בתבנית.
הרי יש לנו מחיר סטופ בו אנו יותאים מהטרייד אם הוא עובד נגדינו.  ההנחה הבסיסית היא שמניות אינן בהכרח עובדות מיד והן מבצעות תיקונים טכניים. 
זו גם הסיבה שסוחרים טכנים מציבים נקודות סטופ המבוססות על התבנית הטכנית של הגרף.  כדי לתת למניה "לנשום".
כלומר, ניתן להתיחס לכל תיקון במחיר כהזדמנות כניסה במחיר טוב יותר.

במקרה המתואר MMM שברה כ- 30 סנט בדקה הראשונה וקיבלתי כמות זעומה של מניות.  אבל כמו שניתן לראות בגרף הראשון לקח לה כחצי שעה עד שהיא התחילה לעבוד.  במהלך הזמן הזה היא דישדשה באזור הכניסה ואיפשרה לי להשלים את הפוזיציה לכמות מלאה.

בסופו של דבר היא שברה כמצופה והתבנית עבדה ללא קשר לשוק המדשדש.  היעד הראשון היה כחצי דולר - באזור 84.50, והיעד הבא באזור העגול $84.

MMM - גרף 5 דקות סוף היום

הבהרה חשובה לגבי כלל האצבע האמור:
הכלל הזה עובד בשבילי ובאחוזים טובים מספיק כדי שאמשיך להשתמש בו.  אבל זה לא בהכרח אומר שהוא יעבוד באופן דומה עבור טריידים אחרים.
אני משתמש בו רק במניות מומנטום בעלות מגמה ברורה ולא בסקאלפים או בריוורסלים.  כלומר תבניות שהאמונה שלי בהמשך המגמה שלהן גבוהה.

יום שבת, 20 בנובמבר 2010

תבנית שעובדת גם בשעה האחרונה ביום שישי - INTU

התבנית התוך-יומית הבאה מיום שישי נראית נחמדה.  כוס וידית הפוכים ותמיכה במספר העגול $45.00.  
אבל זה לבד לא מספיק כדי להכנס לטרייד ביום שישי בשעה האחרונה למסחר.

INTU - גרף תוך יומי, כוס וידית הפוכים

מה צריך בכל זאת כדי להשתכנע שיש כאן טרייד?  או איזה מידע חסר לנו בגרף למעלה?

התשובה נמצאת הגרף הבא.

INTU - גרף יומיים, מחזורים

כאשר רואים את יום המסחר הקודם ואת המחזורים המתגברים, בולט המומנטום השלילי החזק של המניה.
ולא בכדי.  החברה פרסמה דוחות בסוף היום הקודם.
במצב כזה הסבירות היא גבוהה שההתכנסות לנמוך היומי אינה מקרית.
לכן גם הסבירות גבוהה שלחץ המוכרים יכריע והשבירה תהיה אמיתית גם כאשר שאר הפרמטרים אינם לטובתינו ובעיקר מדובר על השעה המאוחרת ביום שישי והשוק המדשדש.

השבירה אכן היתה מוצלחת.  60 סנט בחצי שעה. יוצא דופן עבור טריידים של השעה האחרנה ביום שישי.

INTU - גרף סוף היום

יום ראשון, 14 בנובמבר 2010

מפגש הסוחרים בנושא Prop. Trading

בשבוע שעבר התקיים מפגש סוחרים בנושא  Proprietary Trading בו ארחנו את מיכאל בניטה מ- WTS, נציג של ברוקר מקנדה, הפעיל בין השאר גם בארץ.
לפני שאכתוב על המפגש אביא כאן במשפט וחצי את התפיסה שלי ל- Proprietary Trading.
פרופ. טריידינג הוא מודל עבודה שמאפשר לסוחרים לקבל מהחברה הון מספיק למסחר ועמלות זולות בתמורה לחלוקה ברווחים.  המודל עובד כיוון שלהבדיל מכל שאר ההתקשרויות בין ברוקרים לסוחרים, כאן יש עניין הדדי בהצלחה של הסוחר.  המטרה של הברוקר (ברוב המקרים) היא לא להרוויח מעמלות אלא מחלוקה ברווחים.  לצורך כך החברה מספקת לסוחר כלי עבודה שלרוב הסוחרים אין גישה אליהם.  מדובר בעיקר בכלים לניהול סיכונים שנותנים לסוחר את הערך המוסף והייתרון שמאפשרים לו להיות ריווחי באופן עיקבי.

האמת היא שאחרי המפגש נשארתי קצת מבולבל.
ידעתי שנושא הפרופ. טריידינג מאוד לא מוכר לסוחרים בארץ ושהנושא חדש יחסית ולא מפותח.  גם במהלך המפגש ההערכה הזאת הסתברה כנכונה.  עד כדי כך שאנשים גם לא ממש ידעו מה לשאול.  ולצערי במקרה הזה הדיון התבסס על שאלות ותשובות כיוון שלא היה למיכאל זמן מספיק להכין הרצאה מסודרת.
מצד שני היתה התעניינות גבוהה מאוד וזה היה המפגש עם הנוכחות הגבוהה ביותר מאז התחלנו לקיים את המפגשים.  נכחו כ- 35 סוחרים.  ומנסיון שיש לי אני יודע שכמות הנוכחים במפגש תואמת את נושא המפגש.

לאחר שיחות נוספות שקיימתי בשבוע האחרון עם סוחרים, שחלקם היו במפגש וחלקם התעניינו מה היה בו, המסקנה שלי היא שרוב הסוחרים שמעו בצורה זו או אחרת על Prop. Trading אבל בצורה מאוד שיטחית והם לא ממש מכירים את היתרונות והחסרונות שלו.
בשורה התחתונה לסוחר אין כנראה מספיק ידע בנושא כדי להחליט האם צורת העבודה הזו מתאימה לו.

בדיעבד, לא הייתי מרוצה מההתנהלות במפגש.  בעיה אחת היתה שהמפגש גלש לעיתים לכיוונים שיווקיים מעבר לכוונה המקורית שלי במפגשים אלו.   בעיה אחרת היתה שבגלל הכמות הגדולה של המשתתפים היה קשה לנהל דיון אחד לאורך זמן ולעיתים התנהלו דיוני משנה בקבוצות.

ולמרות זאת קיבלתי לא מעט פידבקים חיוביים.
דוקא מדיוני המשנה נוצרו קשרים בין סוחרים שלפחות בשני מקרים נראה שהם גם מובילים לפעילות עיסקית.
מסקנה נוספת שלי מהמפגש היא שיש לתחום הזה קהל סוחרים פוטנציאלי גדול ואני מאמין שזה יתפתח בארץ חזק בשנים הקרובות.

לסיכום, אני שמח לבשר שייתקיים מפגש נוסף בנושא.  המרצה האורח יהיה הפעם אדם עם נסיון רב שנים בתחום אך כרגע אינו פעיל עיסקית כך שלבטח זה לא יהיה מפגש שיווקי.  הוא עלה לארץ ממש בתחילת החודש מארצות הברית ועדיין אינו דובר עברית כך שגם המפגש הזה יתקיים באנגלית.
המקום והמועד עדיין לא סגורים.  מי שמעוניין לקבל עידכון על המפגש או מפגשים אחרים יכול להרשם כאן:
http://frontgainer.com/meetups.

Stay tuned.

יום שישי, 29 באוקטובר 2010

החשיבות של התאמת כמויות

כתבתי כאן לא פעם על החשיבות העצומה שיש בקביעת כמות המניות בהתאם לגודל הסטופ.
(החשיבות והחישוב של כמות המניות לטרייד).

יש מספר סיבות להתאים כמויות.  אלו סיבות מנטליות וכאלו שקשורות לניהול סיכונים.
בפוסט הזה אני אתמקד בדוגמה הממחישה את החשיבות של לקיחת כמות קטנה במניה עם סטופ ארוך כדי שתהיה לנו היכולת המנטלית להישאר בתוך הטרייד גם כאשר הוא מתקן נגדינו וכל עוד הוא עדיין לא הגיע לנקודת הסטופ הטכנית.

היום FLS היא מנית מומנטום שנסחרה בווליום חריג וירידה של 12%.  באמצע היום (למעשה כבר בעיצומה של המחצית השניה של יום המסחר) היא בנתה תמיכה של תבנית שבירה קלאסית בנמוך היומי $100.10.
הסטופ במניה כזאת הוא באופן טבעי ארוך יותר מאשר במניות קטנות יותר, במיוחד כשלוקחים בחשבון את המומנטום התנודתיות החזקים שלה. 
הגרף הראשון מראה את סוף היום הקודם וכן את המחזורים, מה שעוזר לנו לראות בברור את המומנטום השלילי החזק. 

FLS - גרף 5 דק' לפני השבירה. שים לב לגאפ ולמחזורים היום ביחס לאתמול

היא עשתה 30 סנט מהירים בשבירה של הנמוך וקפצה דולר וחצי למעלה ב- 10 דקות.  למי שנמצא בפנים עם כמות לא מתאימה יהיה קשה מאוד לשרוד את כל התיקון למעלה כדי שיוכל להנות בהמשך מהחזרה למגמת הירידה.

בסופו של יום FLS לא עשתה את המהלך שאולי היה מצופה ממנה ביחס לתבנית השבירה המצויינת.
אבל בכל זאת מי ששרד את התיקון החזק כנראה שלא הפסיד על הטרייד.  היו אפילו שתי הזדמנויות למימושים.
לעומת זאת, ואני מניח שרוב הקוראים יכולים להזדהות עם הפסקה הבאה:
טרייד כזה יכול
- להכניס אותך לבור עמוק
- לגרום לך לצאת מוקדם מדי ולא בסטופ הטכני הנכון שאולי תכננת מראש
- ולבסוף גם לעבוד בלעדיך.

FLS - גרף 5 דק' סוף היום

יום רביעי, 27 באוקטובר 2010

עוד הורדת ידיים


היום בחדר המסחר 26.10.10 מאיר הבחין ב- CIT בתבנית שהזכירה לו "הורדת ידיים".

כשהוא העלה את הטרייד בחדר אני ראיתי שהמניה נתמכת בפיבונצי 50 + נתמכת ב- V-WAP

נכנסנו לטרייד מעל 42.25 והמניה הגיעה ל- 42.90 .

ברוריה

יום שני, 25 באוקטובר 2010

"הורדת ידיים"

כשראיתי את הקטע שסימנתי בריבוע במניה ATHN יום ב' ה- 25.10.10 חשבתי על משחק הורדת ידיים.......

ראיתי כ-7 נרות קטנים מאוד בגרף של 5 דקות ותנועת המחיר בכל נר היתה סנטים בודדים, ובעיני רוחי דמיינתי את הקונים נלחמים במוכרים כמו בשלב של המשחק בו שני אנשים יושבים ומנסים בכל כוחם "להוריד ידיים לצד הנגדי".בשלב המאבק הידיים באמצע זזות מעט לשני הכיוונים ואז "בום" שלב ההכרעה ויש מנצח!!!
המתנתי לשלב ההכרעה במאבק ב ATHN וההכרעה הגיע במהירות ובגדול.
נכנסתי מעל 38.20 ותוך 5 נרות המניה הגיעה ל- 40.40 כלומר 2.2 דולר.אני לא נהניתי מכל הדרך אבל נהניתי מהמשחק.




יום ראשון, 24 באוקטובר 2010

עירנות בזיהוי תבניות - VZ

בדרך כלל אני מעדיף תבניות מגובשות.  כאלו שיש להן היסטוריה מספקת של דקות מפתיחת המסחר כדי שנוכל לסמוך עליהן באחוזים גבוהים.  אני מחפש תבניות עצמאיות שיהיו פחות מושפעות מכיוון השוק ויתנו נקודת כניסה טובה עם הזדמנות לתפוס מהלך ארוך.  זו גם הסיבה שאני לא סוחר בחצי השעה הראשונה.

אבל לעיתים ניתן למצוא הזדמנויות לטריידים בזכות זיהוי מתוזמן ומדוייק של תבנית שנבנתה במהלך של מספר מצומם של דקות.  אין סתירה בין השתים.  התבנית, לפחות בצורת העבודה שלי, עדיין מחייבת היסטוריה מספיקה.
בדוגמה של VZ מיום שישי ניתן למצוא את שתי הכניסות הללו כאשר הכניסה "הסטנדרטית" עבדה נחמד, אבל הייתה כניסה מוקדמת, קשה יותר לזיהוי בגלל שחייבה מעקב צמוד בדקות שלפני הכניסה, אבל סיפקה סטופ (טוב) קצר בהרבה ויחס מעולה של סיכון לרווח.

VZ דיווחה בתחילת היום וופתחה בווליום חריג אך ללא גאפ. ברבע השעה הראשונה היא ירדה ברציפות כ 2%.  לרוב אני אעדיף טריידים במומנטום חזק יותר אך במקרה הזה המניה היתה ברשימת המעקב שלי כיוון שהחברה דיווחה.
במהלך חצי השעה הבאה היא תיקנה כ- 50% מהנמוך לאותה נקודה כאשר היא נעצרת באזור הפיבוט S1 32.18.  כשעה מהפתיחה היא בנתה תמיכה מדוייקת ב 32.17.  ניתן לראות מהגרף הראשון למטה (פרקי זמן - דקה) שהתמיכה נמשכה 6 דקות בלבד.  כמובן שאחרי דקה או שתיים לא ניתן לזהות שם תמיכה.  כלומר היה חלון הזדמנות של אולי 2-3 דקות לזהוי הטרייד.

VZ - גרף דקה, שעה ראשונה
מה עושה את התבנית להזדמנות מוצלחת?
  • תבנית מומנטום כמעט קלאסית, של מניה המתקנת לא יותר מ61.8% (פיבונאצ'י) ולפני חזרה למגמה הראשית
  • סטופ קצרצר שנתמך גם על ידי הגרף (double-top) וגם על ידי הפיבוט S1
כניסה לטרייד על סמך תבנית מהסוג הזה מחייבת עבודה עם גרפים בנרות של דקה וניהול הרבה יותר צמוד של הטרייד המחייב מעקב צמוד ותגובה מהירה לפחות עד למימוש הראשון.  זאת כיוון שהסטופ יהיה צמוד יותר ולכן כמות המניות גדולה יותר והיעדים קרובים יותר.

בפרקי זמן גדולים יותר אותה הזדמנות עשויה שלא להיראות כלל.  ראה גרף סוף היום של VZ.  שם כבר ניתן לראות טרייד ברור מעט מאוחר יותר - מתחת 32.07, אך עם סטופ בדיוק באותה נקודה כמו הטרייד המקורי ב- 32.20.
לטרייד הזה היו סיכויי הצלחה גבוהים יותר אך יחס סיכון לרווח נמוך משמעותית.
הטרייד הראשון נתן מעל 7R, והטרייד השני נתן 2.5R על החלק האחרון.  זאת בהנחה שהטרייד נסגר ב 31.80, שהיא נקודה סבירה באזור התמיכה של הפיבוט S2.
VZ - הכניסה הקלאסית, גרף סוף היום, 5 דקות
האמת היא שבמקרים רבים ניתן למצוא כניסה מוקדמת בטריידים של מומנטום.  רק צריך להיות קשובים לתבנית.
זה מחייב מעקב צמוד אחרי גרף המניה ולכן עשוי לבוא במקרים רבים על חשבון זיהוי הזדמנויות אחרות.

יום שלישי, 19 באוקטובר 2010

תבנית מנצחת 2


ביום חמישי בשעה האחרונה מצאתי שוב תבנית שעונה על הקריטריונים שאני מחפשת.
העליתי בחדר את AGO מנית מומנטום ביום האמור מעל 21.40

ראיתי
  1. מניית מומנטום במגמת עליה ברורה.
  2. תיקון פיבונצי
  3. עצירה לפני הV-WAP
  4. תחתית כפולה
  5. סטופ 20 סנט וסיכוי לרווח 60 סנט .

נכנסנו מעל 21.4 סגרנו 21.95 .

ברוריה




יום שני, 18 באוקטובר 2010

תבנית מנצחת


אני נוהגת לנהל יומן מסחר מדי יום ויש תבנית שברגע שאני רואה אותה אני נכנסת ללא חשש כמובן אם מתקיימים התנאים של יחס סיכוי סיכון שמתאימים לתוכנית העבודה שלי.

ביום רביעי ה- 06.10.10 העלה גיא בחדר המסחר את SSRI מעל 21.74.
ברגע שראיתי את גרף המניה זיהיתי את התבנית שאני מחפשת.

התקיימו בה כל התנאים הבאים:
  • כניסה 21.74 סטופ קצר יחסית של 11 סנט עם יעד ראשון הגבוה האחרון 22.24 כלומר יחס אחד לחמש בערך.
  • המניה עלתה בווליום חריג יותר מ-5 אחוז-כלומר מנית מומנטום.
  • תיקנה עד אזור פיבונצי 50 נעצרה על ה- V-WAP ,יצרה נר היפוך ותחתית כפולה מדויקת עם התיקון הקודם.
כשכל זה מסתדר יחד כמו פזל סיכויי ההצלחה גבוהים.  בסוף היום המניה הגיע ל-22.41 שם סגרתי את החלק האחרון.






















 ברוריה

יום ראשון, 17 באוקטובר 2010

זיהוי הזדמנויות שאינן חלק מתכנית המסחר. דוגמה MWW

אנחנו כסוחרים יומיים רואים המון תבניות במהלך היום.  לרוב אנו מחפשים משהו ספציפי שמתאים לצורת העבודה שלנו.  אבל מדי פעם אנחנו עשויים להתקל בתבנית שאינה נכללת בסט-אפים הרגילים שלנו ובכ"ז ראינו אותה עובדת בעבר ובאחוזים טובים.
הטרייד של MWW הוא לא טרייד רגיל שלי, אבל הוא מעניין.  אני מביא אותו כאן כיוון שחשוב להיות עירניים ולשים לב להזדמנויות טובות במהלך המסחר גם אם הן אינן הטריידים הרגילים שלנו.
המניה פתחה ללא גאפ אך עלתה יפה בשעה הראשונה בכ 3%.  לאחר מכן תיקנה וירדה עד לכ- 50% מהגבוה.  במצב רגיל הייתי מחפש עכשיו הזדמנות כניסה ללונג (אם כי המומנטום לא היה מספיק חזק לטעמי).  אך התבנית שהיא בנתה היתה דוקא של התכנסות עיקבית וברורה לתמיכה מדוייקת ב- $13.39 שהוא גם במקרה (או שלא במקרה) הפיבוט R2.

רשמתי בחדר המסחר שאני לוקח שם שורט מתחת $13.39 לסקאלפ.  סקאלפ מבחינתי זה סטופ קצר, לא בהכרח טכני,  ומראש מתוך כוונה להחזיק את הפוזיציה למשך זמן קצר רק למהלך הטכני שאחרי השבירה.
להבדיל מהטריידים הרגילים שלי אין כאן אמונה במגמה של התבנית.  למעשה, המגמה והמומנטום בדוגמה של MWW לא לגמרי מובהקים.  אמנם המניה פתחה בעליה ובווליום יפה אך התיקון החזיר אותה לאזור שמהווה בסה"כ עליה של 1.5%.
ואכן, המהלך שאחרי השבירה הוריד את המניה אל מתחת מחיר הסגירה של אתמול.


MWW - גרף 2 דקות, חצי ראשון של היום

היעד שלי לסגירת הטרייד היה אזור הפיבוט הבא R1 כאשר באמצע הדרך מימשתי חצי כמות.
הסטופ הטכני היה קצר - 6 סנט כך שיחס ה- Risk Reward הוא מצויין עם היעד שציינתי.  מעל 4R.

אחרי השבירה ומיצוי המהלך המניה למעשה לא עשתה יותר מדי עד סוף היום.
(*) נקודה מעניינת נוספת שאני לוקח בחשבון לצורך הערכת משך המהלך ונקודת היציאה בטריידים מהסוג הזה הוא משך מהלך השבירה (בדקות) ביחס למשך המהלך שקדם לשבירה.  במקרה שלנו ההתכנסות ל R2 נמשכה 40 דקות ומהלך השבירה עד לאזור R1 נמשך 30 דקות.  ככל שהטרייד מתעכב יותר המשמעות המקורית של התבנית הטכנית מאבדת מערכה.
אני מזכיר שזהו לא טרייד רגיל שלי ולמעשה ככלל אצבע כל טרייד שאינו חלק מתכנית המסחר המקורית שלי הוא מבחינתי סקאלפ.
הכלל הנ"ל (*) שאני נעזר בו בטריידים מהסוג הזה, אינו בדוק באופן סטטיסטי ופיתחתי אותו באופן די אינטואיטיבי.

יום שישי, 15 באוקטובר 2010

טרייד מבוסס תבנית יומית מאתמול - MBI

לדודי חכמה שהוא איש תבניות הסווינג שלנו, היו אתמול בחדר המסחר שני ביג-ווינרים מבוססי תבנית יומית. DLM ו- MBI.  שתיהן פתחו ללא גאפ וללא מומנטום, וכמו שקורה לעיתים בטריידים מוצלחים מהסוג הזה, הפכו למניות מומנטום רק במהלך היום.  שניהם לונגים שעבדו נגד השוק לאורך כל היום וסיימו בגבוה.  תיזמון נכון של הכניסה מאפשר לרכב על כל גל העליות תוך כדי צבירת המומנטום.

אני מצרף גרף יומי ותוך יומי של MBI.

MBI - גרף יומי
בגרף התוך-יומי ניתן לראות שבשעה הראשונה המניה נסחרה מתחת לגבוה של יום המסחר הקודם.  רק לאחר פריצת אותו גבוה (אזור $11.35) המניה החלה את מהלך העליות תוך צבירת מומנטום שנמשך עד סוף היום.
היא סיימה בעליה של 13% - כולה בתוך היום.  ניתן לראות זאת גם ב Wide Range Bar - הבר הירוק הגדול בגרף היומי למעלה.

MBI - גרף 5 דקות


יום רביעי, 1 בספטמבר 2010

מומנטום מומנטום - וגם - החשיבות של קביעת היעד הראשון

הביג ווינר של אתמול היה MON.  זה היה טרייד קלאסי של מומנטום.
היה שם כל מה שצריך מתבנית, כולל סטופ טכני קצר, ונקודות נוספות שאדבר עליהן.

הגרף הראשון מציג את סוף היום הקודם והשעתיים הראשונות של היום.  אני לרוב לא מציג את היום הקודם בגרפים רק מטעמי פריסה נוחה וקריאות של הגרף, אבל זה חשוב ביותר כיוון שרוב הטריידים מהסוג הזה (והטריידים שאני לוקח בכלל) פותחים בגאפ משמעותי ו/או ניתן לראות את המומנטום והתנועה החזקים במניה ביחס ליום הקודם.
MON נכנסה לרשימת המעקב שלי כמנית מומנטום (שלילי) כבר בחצי השעה הראשונה והיה לי גרף פתוח שלה כל הזמן.  במהלך השעה השניה למסחר, ואחרי שתיקנה קצת יותר מ 50% מהנמוך היומי, היא בנתה תמיכה יפה באזור 52.95 ונסחרה ברצועה צרה של 20 סנט מעליה.  למניה מהסוג הזה ול MON בפרט - גם ביום רגיל - 20 סנט הוא סטופ קצר.

MON - 2 דק' מסוף היום הקודם

 קשה לראות מהגרף הראשון ולכן אני מצרף גרף תוך יומי.  השבירה הראשונה נכשלה.  או לפחות לא עבדה באופן מיידי.  לקח לה 20 דקות מורטות עצבים עד שהיא התחילה לעבוד ובמהלך הזמן הזה היא גם תיקנה לכיוון נקודת הסטופ.  אבל בשורה התחתונה התבנית לא שיקרה.  הרצועה הצרה בה MON נסחרה היתה אמיתית והסטופ החזיק מעמד.
זה החלק החשוב ביותר בטרייד הזה כי אחרת כנראה לא יכלנו להנות מההמשך.  וזה הלך ונהיה קל יותר.


אבל השלב הבא חשוב גם הוא.  אופן ניהול הטרייד הוא זה שיקבע כמה נצליח להוציא בפועל מביג ווינר מהסוג הזה.  כמו שכתבתי בפוסט הקודם יש למשוך כמה שיותר זמן וסנטים עם כמה שפחות מימושים.
זו משימה לא קלה.  מנטלית כמובן.  יש שני דברים שמקלים על ביצוע המשימה:
  • אמונה שלמה בתבנית.  כאשר יש אמונה הסוחר פחות נתון לפיתוח ספקות בזמן תיקון (זה כנראה נכון לא רק במסחר יומי...) וזה בסופו של דבר מה שמוציא את הסוחר מוקדם מדי מפוזיציה מוצלחת.  החשש שהרווחים הנאים יחתכו.
    לצערי, אין דרכים פשוטות לרכוש אמון בתבניות מלבד הרבה זמן מסך (גרפים) וניתוח בדיעבד של טריידים (נהול יומן).
  • עבודה לפי יעדים.  זה משהו שבהחלט כן ניתן לבצע באופן טכני והוא עוזר מאוד.  היעד החשוב ביותר הוא היעד הראשון כיוון שברוב המקרים יעד זה הוא המימוש הגדול ביותר של הסוחר היומי.  החשיבות היא לשני הכיוונים:  תבניות שלא עבדו עשויות להגיע ליעד ולתקן נגדינו ואם לא הספקנו לממש בזמן - טרייד מוצלח עשוי להפוך בקלות לטרייד כושל.  במקרה של טרייד מוצלח, אולי אפילו ביג ווינר, חשוב לחכות בסבלנות ליעד כדי שנוכל למשוך כמה שיותר מתוך המהלך.
היעד הראשון שקבעתי ל MON בחדר המסחר היה 30 סנט.  זה 1.5R, וגם ממש לפני התמיכה הצפויה של הנמוך היומי (לאותו רגע).  כשרשמתי למעלה שהיה בטרייד הזה כל מה שצריך מתבנית, התכוונתי גם לנושא זה של נוחות קביעת היעד הראשון מבחינת יחס סיכון-לרווח בהתאם לאזורי תמיכה והתנגדות צפויים.
מהנסיון שלי יש חשיבות גדולה  לקביעת יעדים בחדרי מסחר כיוון שלסוחרים פחות מנוסים זה עוזר בניהול הטרייד ובהתנהלות המנטלית.  גם היעדים הבאים בטרייד נקבעו מראש.  אני אישית במקרים רבים שם פקודה במערכת באזור היעד הראשון.

בטריידים מהסוג הזה החלק הקשה, טכנית ומנטלית, הוא במקרים רבים ההתחלה.  אם מצליחים לשרוד אותה, הטרייד עשוי להפוך קל יותר ויותר.

הגרף האחרון הוא של סוף היום.  יתכן שבדיעבד נראה שהטרייד עבד חלק.  אבל כמו שאנחנו יודעים זה לא ככה כשאנחנו בתוך הטרייד.  תמיד יש תיקונים נגדינו וצריך לדעת לשרוד אותם.
לכאורה נראה בגרף שהמימוש הראשון, החשוב, היה מוקדם מדי.  אבל כמו שכתבתי הוא היה נכון לנקודת הכניסה.  וכנראה שנקודת הכניסה עצמה גם היא היה היתה נכונה ואולי הטובה שיכולנו למצוא ב MON במהלך היום.
הפיצוי על המימוש הלכאורה מוקדם הוא ההמשך.  היעדים הבאים כבר נקבעו רחוק יותר ובמהלך 3 השעות שאחרי השבירה המניה המשיכה במומנטום השלילי.  כיוון שלקראת סוף אנו כבר מצמידים סטופים, גם מי שנשאר עדיין בפוזיציה התיקון למעשה לא השפיע על הצלחת הטרייד.

MON - גרף 5 דק' סוף היום


פוסטים נוספים בנושא:
ניהול לפי יעדים של מנית מומנטום קטנה
טרייד של מומנטום STEC - סריקה, כניסה, וניהול

יום ראשון, 29 באוגוסט 2010

טרייד טוב אחד ליום. לא צריך יותר.

יום שישי 27/8/2010 התחיל במגמה שלילית שהתגברה עם פרסום מדד אמון הצרכנים של אונ' מישיגן ב- 16:55.
בפתיחה אני לא סוחר אבל זה זמן מצויין לחפש מניות למעקב להמשך היום.
מניה אחת - NZ - בלטה בעוצמה שלה במחצית השעה הראשונה בניגוד למגמה השלילית בשוק.
היא פתחה בגאפ של למעלה מ 20%, המשיכה בעליה רצופה 15 דקות ואז תיקנה כ 50% מהגבוה היומי והמשיכה להיסחר עוד כשעה וחצי ברצועה של 25 סנט מתחת ל- $19.
למרות התהפוכות בשוק התבנית של NZ נראתה כמו תבנית של מנית מומנטום חזקה שאינה מושפעת ממה שקורה מסביב.
בדיעבד, הכניסה הנכונה לטרייד, זאת שעבדה ללא סיכון של הסטופ, היתה לקראת הצהריים, ב 11:40.  אני נכנסתי מוקדם יותר, ב 11:10, מעל $19:00, עם סטופ של 25 סנט.  בדיעבד אולי אילצתי מעט את התבנית להיראות כמו שרציתי, עם התנגדות עגולה, אבל למזלי הסטופ הטכני היה טוב והשאיר אותי בתוך הטרייד.
היעד הראשון היה באזור הגבוה היומי - $19.40 שמאפשר 1.5R כמו שאני אוהב.
גם ניהול הטרייד היה מתוכנן להיות בדומה לטריידים שאני מחפש בד"כ. (כתבתי בעבר כיצד אני בוחר את מניות המעקב שלי) כאלו שאני מאמין במגמה שלהם עד סוף היום.  כלומר, אני לא סוגר פוזיציה גם אחרי שנשארתי בטרייד עם רבע אחרון.

גרף תחילת היום, 2 דקות, NZ  ו- SPY

במבט על גרף סוף היום ניתן לראות שזה מסוג הטריידים שעם ניהול נכון לא צריך יותר באותו היום. ואכן לקחתי שני טריידים נוספים באותו היום (שורטים) שנכשלו, אבל הם לא הפריעו ל NZ להפוך את היום למוצלח ביותר.

כמה הערות על ניהול הטרייד.
רוב המהלך אחרי הפריצה נעשה בפועל אחרי המימוש הראשון.  $1.40 לעומת $0.40.
נקודת המימוש הראשון היתה נכונה, גם בניתוח של הטרייד בדיעבד.
כלומר כדי שנוכל להפיק מהטרייד את המירב המטרה צריכה להיות להוציא ממנו מקסימום סנטים (או R) ממוצע.  כלומר בפועל למשוך כמה שיותר זמן וסנטים ללא מימושים וכמובן מבלי לסגור את הטרייד מוקדם מדי.
את זה ניתן לעשות (מנטלית) רק אם באמת מאמינים שזהו טרייד אמיתי של מגמה.  אחרת ברוב המקרים בניתוח של סוף היום ניווכח שברחנו מהטרייד מוקדם מידי וחבל.
עד שעת המסחר האחרונה, אולי אפילו קצת לפני כן, אני פשוט נותן לטרייד לעבוד על ידי קביעת סטופ במערכת והזזתו בצורה סבלנית.  זה אומר בסה"כ פעם או פעמיים לכל היותר.
בתוך השעה האחרונה כבר יש צורך להקטין סיכונים, כלומר הקטנת כמות אחרי מהלך חזק (בדוגמה שלנו היו 2 מצבים כאלו בשעתיים האחרונות) וכן הצמדת סטופ.


NZ - גרף סוף היום, 5 דקות

יום שני, 23 באוגוסט 2010

היתרונות בשוק מדשדש


יום שישי שעבר (13/8/2010) היה לכאורה יום משעמם.  התנועה של השוק היתה ברצועה צרה וללא מגמה ברורה.
ובכל זאת היו כמה הזדמנויות מעניינות במניות ספציפיות.  כרגיל, ניתן ללמוד מכל טרייד וחשוב לעשות זאת גם בסופו של יום מוצלח.

זהו היום השלישי ש- CREE נסחרה בירידות ובווליום חריג, והיום היא נראתה טוב לשבירה גם בתבנית היומית.  שעתיים אחרי הפתיחה היא בנתה תמיכה ברורה בנמוך היומי - $58.00.  נכנסתי עם סטופ טכני של 30 סנט ויעד ראשון של חצי דולר.

CREE גרף 5 קות

השבירה לא הצליחה ויצאתי בסטופ.  אך המשכתי לעקוב אחריה.  שעה וחצי מאוחר יותר היא שוב בנתה תמיכה באותו מקום בדיוק ונכנסתי מחדש.  השבירה הצליחה ויצאתי עם חצי כמות אחרי 40 סנט.  בשלב הזה המניה גילתה יתר נחישות ובמשך שעה וחצי נוספות נסחרה ברצועה של 20 סנט מעל לחצי עגול - ומתחת לפיבוט.  למעשה היא יצרה טריגר חדש.  השעה כבר היתה מאוחרת.  זו היתה הפוזיציה האחרונה שלי וכבר לא ישבתי ליד המסכים.
בשלב מסויים, בעיקר בגלל השעה המאוחרת, החלטתי לסגור פוזיציה באזור הנמוך ולהכנס מחדש אם תהיה שבירה.
כאן עשיתי את הטעות היומית.  סגרתי את הפוזיציה קודם שנתתי פקודה לכניסה מחודשת מתחת לחצי עגול.
מיד אחרי שסגרתי פוזיציה המניה שברה (בלי שהספקתי להכנס מחדש...) וכל מה שנשאר לי לעשות זה לצפות מבחוץ במניה יורדת בלחץ המוכרים עד הסגירה.

---

טרייד מוצלח נוסף היה בכיוון ההפוך.  כשעתיים אחרי הפתיחה מנית מומנטום קטנה  AMCN, בעליה של 8%, בנתה התנגדות יפה בגבוה - $3.88.  היא עשתה מהלך של 16% נוספים עד לגבוה היומי $4.50. במבט על גרף סוף היום שלה למעשה לא היתה סיבה לסגור לגמרי את הפוזיציה לאורך היום.
זהו טרייד חובה, שניתן (וצריך) היה לקחת בכמות גדולה בגלל הסטופ הקצר והמומנטום הברור.


AMCN - גרף 5 דק' סוף היום


אומרים ששוק מדשדש לא טוב לסוחרים יומיים כי אין מגמה ברורה ואין מומנטום.  אבל יש ייתרון אחד חשוב בשוק כזה.   הוא לא מפריע למניות המומנטום לרוץ כל אחת בכיוון שלה.
היו עוד טריידים כאלו שלקחנו באותו יום אם כי פחות מובהקים: PLXS לשורט ו- BYI ללונג.  כל אחת מהן שמרה על המגמה שלה לאורך כל היום ונתנה מספר הזדמנויות כניסה.

כאשר לשוק יש מגמה ברורה (Trend day) זה במקרים רבים מפריע למניות המומנטום.
לכאורה זה אמור להיות פשוט להתגבר על הבעיה ולקחת מניות רק עם כיוון השוק.  אבל בפועל זה לא תמיד פשוט כיוון שלמניות המומנטום יש את המגמה העצמאית שלהן ואת כיוון השוק אנחנו יודעים רק בדיעבד.  יש מעט מאוד ימים בהם אנו יכולים לזהות יום מגמה באופן ברור וכך להמנע מטריידים נגד המגמה.

יום שבת, 31 ביולי 2010

חדר המסחר - המתכונת החדשה

אחרי חודשיים של פעילות חינמית של חדר המסחר, ואחרי מחשבות ושיחות רבות בנושא עם סוחרים ואנשי הצוות התגבשה אצלי המתכונת החדשה לפעילות של חדר המסחר.

המתכונת מבוססת על מספר תובנות שלי.
  1. חדר מסחר אינטרנטי הוא אינו פעילות עיסקית המצדיקה את המחויבות הנילווית.  לפחות לא כאשר הוא פועל ללא השרשרת של קורסים ושיתוף פעולה עם ברוקר שאינם מעניינים אותי.
  2. לחדר מסחר בו יש מספר סוחרים מנוסים העובדים בשיטת מסחר דומה יש ערך כלכלי עצום לכל אחד מהסוחרים המשתתפים.
המסקנה שלי היא שהמשך הפעלת חדר המסחר ראויה וחשובה.  כיוון שהיא תורמת לי באופן אישי ולסוחרים אחרים (כולל אנשי הצוות).

השבוע חדר המסחר יחזור לפעילות הרגילה שלו כאשר הדגש יושם על המשך חיזוק צוות הסוחרים המקצועי ולא על שיווק וגיוס מנויים משלמים.  סוחרים שירצו להנות מהערך המוסף שחבורת סוחרים אמיתיים נותנים אחד לשני יוכלו לעשות זאת כרגיל בעלות שכרגע היא נמוכה מחדרי מסחר דומים.

להלן מספר מאפיינים ייחודיים וחשובים של חדר המסחר:
  • זהו אינו חדר מסחר לימודי אלא חדר צ'אט אינטרנטי המיועד לסוחרים מנוסים שיודעים לבחור ולנהל את הטריידים שלהם באופן עצמאי.  מטרתו העיקרית של חדר המסחר היא לספק לסוחר מבחר של אפשרויות מסחר עם אחוזי הצלחה גבוהים.  זוהי עשויה להיות פלטפורמה חליפית לסורק מקצועי (שלרוב עלותו תהיה גבוהה יותר).
  • בחדר המסחר אנו עובדים ב 3 שיטות עיקריות ואין כוונה להרחיב את מספר השיטות.  כתבתי על כך בעבר.  חשוב להתמקד ולא להתפזר.  תהיה חלוקה ברורה של שיטות המסחר בין אנשי הצוות גם לפי הצבעים שהם כותבים בהם.
    מסחר במניות מומנטום, תבניות שבירה/פריצה קלאסיות, ותבניות המבוססות על גרף יומי (למסחר תוך-יומי).
    ניתן לקרוא פרטים ודוגמאות על התבניות שאנו סוחרים בהן באתר של פרונטגיינר.
  • בחדר המסחר איננו עוסקים בפעילות סווינג וטריידים המבוססים על תבנית יומית נלקחים עם סטופ תוך-יומי ונסגרים תמיד לפני סוף היום.
  • טריגרים רשמיים:  במהלך המסחר יעלו בחדר מספר טריגרים "רשמיים", שמקורם בתוכנת פרונטגיינר וסינונים נוספים, ולהם אחוזי הצלחה ידועים ועיקביים של מעל 65%, שנמדדים מאוגוסט 2008 עד יוני 2010.
סוחרים מנוסים שמתחברים לאחת השיטות בהן אנו סוחרים ומעוניינים להצטרף לצוות שלנו - כתבו לי.

יום חמישי, 29 ביולי 2010

סקאלפ של מומנטום לקראת הסגירה - ALTH

את תוצאות הסורק שלי אני ממיין בסדר יורד ע"פ השינוי מהווליום היומי הממוצע.  המניות שמופיעות בראש הרשימה הן בעלות הווליום החריג ביותר היום והן לרוב עולות (או יורדות) באחוז משמעותי.
אתמול, כשעה לפני הסגירה, כאשר בד"כ אני כבר סוגר פוזיציות או מצמיד סטופים, זיהיתי בראש תוצאות הסורק שלי (למניות קטנות) תבנית שבירה יפה ב- ALTH עם תמיכה חזקה בעגול.  למניה היה ווליום גבוה פי 4 מהממוצע היומי (כ 6 מליון מניות) והיא היתה בירידה של 14%.  כך שבודאי בשלב זה של היום המגמה שלה ברורה ולא צפויות הפתעות מיוחדות.

ALTH - 5 דקות, תבנית מומנטום לפני השבירה, שעה לפני הסגירה


















זהו טרייד קלאסי של מומנטום.
הבעיה היחידה היא שהשעה מאוחרת ואסור לתת לטרייד כזה לקלקל את היום.
לקחתי את הטרייד כסקאלפ.  כלומר ללא סטופ טכני אלא סטופ קצר באזור הכניסה למקרה שהשבירה נכשלת.

היעד הראשון היה הנמוך היומי לאותו רגע - $4.90, כאשר אם יש מספיק זמן יש מצב לשבירה של הנמוך.

ניהול הטרייד:

בטרייד כזה חשוב להכנס עם כמות גבוהה כדי שנוכל לאפשר לעצמינו לצאת גם אחרי סנטים בודדים.  אבל גם ובעיקר בגלל שהסטופ קצר.
השבירה היתה בדיוק בשעה 15:00 ולא הלכה חלק.  מעל ל 20 דקות המניה דישדשה סנט או שניים מתחת לכניסה. בשלב הזה הסטופ היה ב $5.01.  בסופו של דבר נכנס הווליום הגדול והמניה המשיכה עד לנמוך היומי.
ניתן היה לראות שיש תמיכה חזקה גם ב- Level-2 ב $4.90.  אבל נראה היה גם שיש לחץ גדול של מוכרים והמניה "רוצה" לשבור.
כ 20 דקות לפני הסגירה, נראה היה שהנמוך היומי הוא ממש טריגר חדש לשבירה, עם תבנית מוצלחת כמעט כמו הכניסה המקורית.
סגרתי את כל הטרייד בנמוך בגלל התמיכה החזקה, והזנתי במערכת פקודות לכניסה מחודשת מתחת לנמוך, וכן לסגירה של כל הכמות ב $4.93.

ALTH - גרף סוף היום


כמה הערות:
  • הסיבה שחרגתי ממנהגי ונכנסתי לטרייד בשעה האחרונה, היא שהיה בו שילוב של ממש כל מה שצריך כדי לספק אחוזי הצלחה גבוהים בטרייד מהסוג הזה:  תבנית שבירה מצויינת, ווליום ומומנטום גבוהים מאד, מגמה ברורה, ותמיכה מדוייקת במספר עגול.
  • אני יודע שמעט מאוד סוחרים עובדים עם מניות קטנות, לעיתים בצדק - בגלל מבנה העמלות שלהם.   בכל מקרה בטרייד המתואר אין משמעות מיוחדת למחיר המניה.  כל מה שתיארתי (אולי למעט הכמות הגבוהה) רלוונטי גם לטריידים אחרים מהסוג הזה.
  • למעשה ALTH היתה ברשימת המעקב שלי בתחילת היום אך התיקון שלה בשעה השניה של המסחר היה חזק מדי (כ 80% מהנמוך) ולכן הוצאתי אותה מהרשימה.  בדיעבד כנראה שהיה שם טרייד, ואפילו המהלך הארוך של המניה לאותו יום.  28 סנט של נרות אדומים.  אבל זה מסוג הטריידים שאני נמנע מהם כי הם אינם חלק מהתבניות בתוכנית המסחר שלי.
  • בתגובות לפוסט http://blog.frontgainer.com/2010/10/mww.html יש דיון על אופן מדידת סולם פיבונאצ'י והשימוש בו בטרייד המדובר של ALTH.

יום שלישי, 27 ביולי 2010

CIGX - מניה קטנה, מהלך גדול

אני כמעט ולא לוקח טריידים שמבוססים על תבנית יומית.  לא בגלל שאיני מאמין בצורת העבודה הזאת אלא כיוון שזה לא משתלב בתוכנית העבודה שלי.  הטרייד הבא מאתמול הוא טרייד חריג שלי אבל אחד המוצלחים שזכורים לי מבחינת הרווח.
ל- CIGX יש (היתה) תבנית יומית יפה עם התנגדות באזור $2.
בשבוע האחרון עקבתי אחריה כיוון שהיתה לה התנגדות חזקה ב $1.90.  זה התבטא בגרף וכן בכל פעם שהמניה הגיעה לאותו אזור היה ניתן לראות ב- Level 2 את כמות המוכרים הגדולה במחיר הזה.

CIGX - גרף יומי

אני לא סוחר בתחילת היום כיוון שאין עדיין תבניות ברורות.  הטריידים היחידים שאני עשוי לקחת בשעה הראשונה יהיו כאלו המבוססים על תבנית יומית חזקה מלווים בתמיכה תוך-יומית. 
בחצי השעה הראשונה CIGX התנהגה ממש כהמשך לשבועיים האחרונים.  ווליום ממוצע, ונגיעות באזור ה$1.90. עם הפריצה נכנס במניה ווליום חזק שנשמר למעשה לאורך כל היום.  המניה הפכה למעשה ל"מנית מומנטום" רק אחרי הפריצה של ההתנגדות היומית.
הגרף הבא, בברים של 2 דקות, ממצה למעשה את כל המהלך שעשתה המניה מהפריצה עד לגבוה היומי, מהלך של 17% וללא גאפ.

CIGX - תוך-יומי, 2 דקות




















ממבט על גרף 5 דקות של סוף היום, הכולל גם את חציו של היום הקודם, ניתן לראות את השינוי במחזורי המסחר ביחס ליום הקודם.  המניה סיימה את היום עם ווליום של 8.5 מליון מניות ביחס לממוצע יומי של כ- 2 מליון.

ניהול הטרייד.  כיוון שלקחתי כמות גדולה כיאה למניה קטנה, יצאתי עם שליש כמות אחרי פחות מדקה ב- $1.99 (נטו 8 סנט שהם מעל 4%). 
למעשה מאותו רגע, כשזיהיתי את הכניסה החזקה של מחזורי המסחר, ניהלתי את הטרייד כמנית מומנטום רגילה, תוך אמונה בשמירת המגמה שלה לאורך כל היום ובהזזת סטופ סבלנית.
כיוון שהכניסה לטרייד היתה מבוססת בעיקרה על תבנית יומית חזקה השארתי כמות מתאימה לסווינג.


CIGX גרף 5 דקות, יומיים









יום ראשון, 27 ביוני 2010

דרכים לעבור את משוכת הדישדוש

במפגש הסוחרים בשבוע שעבר עסקנו בדרכים לעבור את תקופת הדישדוש של סוחרים יומיים מתחילים.
סוחר מתחיל זהו מושג יחסי ואולי נושא לדיון נפרד, אבל סוחר עשוי להיות מתחיל גם מספר שנים.  לוקח לא מעט זמן להפנים ולתרגל את אכיפת הכללים בצורה כזו שתביא את הסוחר להצלחה עיקבית.
חלק גדול מהזמן הזה יכול להחסך.  אני אתאר כאן מנסיוני את הנקודות החשובות, ממש על קצה המזלג.
  • תוכנית מסחר ממוקדת - לדעתי כבר כאן נופלים רוב הסוחרים.  הם לא עובדים על פי תוכנית מסחר מסודרת והם לא הקדישו מספיק זמן כדי לחשוב מהי השיטה או צורת העבודה שמתאימה להם.   כשאני כותב "ממוקדת" זה כדי להדגיש שסוחר, ביחוד סוחר לא מנוסה, לא צריך להתפזר. הוא צריך לדבוק בתבנית אחת שעובדת לו הכי טוב, ושהוא מרגיש בה הכי נוח.
  • ניהול יומן מסחר - זהו לדעתי הכלי (החינמי) החזק ביותר שיש לסוחרים כדי לקדם אותם ולחסוך להם זמן וכסף.  אע"פ שרוב הסוחרים ודאי שמעו על כך, וגם אחרי שיקראו מה שאני כותב כאן הסיכויים הם שמעטים יתחילו לנהל יומן מסחר מסודר.   החשיבות של ניהול יומן מסחר היא בפיתוח של אמונה בשיטה, שזה לא משהו שניתן לרכוש או לקבל.  כאשר יש לסוחר אמונה של 100% בשיטה שלו הרבה יותר קל לו לעמוד בכללים.
  • הדרכות אישיות מסוחר מנוסה - מנטור טוב יכול לעזור לסוחר לבנות תוכנית מסחר שמתאימה למנטליות שלו.  אמנם לעיתים שיטת העבודה של המנטור עשויה להתאים גם לסוחר אחרי שינויים ועידכונים אך זו לא צריכה להיות המטרה.  השאיפה צריכה להיות בניה של שיטת מסחר בה יהיה לסוחר הכי נוח לאכוף את הכללים.
  •  שימוש בכלים מקצועיים - כל עוד הסוחר לא יתיחס לעיסוק במסחר יומי כעסק לכל דבר יהיה לו קשה מאוד לעשות את קפיצת המדרגה הנדרשת. עסק דורש השקעה.  יש מספר (לא גדול) של כלים שהם חיוניים לעיסוק הזה.  כמו פלטפורמת גרפים מקצועית וסורק איכותי; יש מספר כלים נוספים שהם בונוס אבל חשובים ביותר ועשויים לחסוך לסוחר זמן וכסף רב. למשל מערכת ניהול סיכונים שעוזרת לסוחר לאכוף את הכללים שלו.  גם נושא בחירת הברוקר נכלל כאן; לא מעט סוחרים נופלים על זה. 
נקודה חשובה אך לרוב מוזנחת היא האבחנה בין שלב הסריקה והסינון של איתותי כניסה לטרייד לבין שלב המסחר עצמו, או ניהול הפוזיציה. מטרתו של השלב הראשון - של חיפוש הטרייד - הוא לייצר אחוזי הצלחה מינימליים הדרושים להישרדות.  כדי למצוא את התבניות המתאימות לתוכנית המסחר שלך נחוץ נסיון שבהגדרה אינו בנמצא אצל סוחרים מתחילים.  אך זוהי דוקא בעיה קטנה יחסית לאתגרים המנטליים שעומדים בפני הסוחר בשלב ניהול הטרייד.  שרותי איתותים או חדרי מסחר שמתאימים לשיטת העבודה של הסוחר עשויים לספק לו את האיתותים שלו באחוזי הצלחה טובים.
לגבי ההתמודדות המנטלית עם ניהול הפוזיציה - לשימוש נכון בארבע הנקודות שרשמתי תהיה השפעה מכרעת על הזמן ששלב זה ימשך, ובפועל על יכולת ההישרדות של הסוחר.