יום שלישי, 29 בדצמבר 2009

מפגש סוחרים

אני לא נוהג לכתוב כאן על מפגשי הסוחרים אבל ייתכן שזה דוקא רצוי.
מפגש הסוחרים הקודם היה בנושא מיסוי של פעילות מסחר, וארחנו את רו"ח עמוס כץ שמתמחה בנושא.
היתה הרצאה מעניינת ועמוס חילק לא מעט חומר בנושא.
לבקשת סוחרים שלא יכלו להגיע למפגש העלתי את החומרים הרלוונטיים לאתר פרונטגיינר וניתן להורידם משם.


המפגשים של חודש ינואר 2010 יתקיימו בהרצליה ובחיפה, ויעסקו בנושא תוכניות מסחר.

במפגש נשוחח בין השאר על:
- ניהול סיכונים - שהוא הבסיס לכל השאר
- החשיבות של סריקה וסינון - בחירת הטריידים
- שילוב של מספר שיטות מסחר - האם זה טוב לך
- החשיבות העצומה של התאמת כמות המניות לטרייד
- ניהול פוזיציה ומימוש רווחים
- שילוב של מסחר יומי וסווינג - האם זה כדאי?

במפגש אדבר גם על תוכנית המסחר שלי ואביא דוגמאות מצורת העבודה שלי.
יהיה זמן לדיון פתוח ושאלות ותשובות בנושאים הקשורים לתוכניות מסחר.

הנושא הוא חשוב מאין כמוהו וחלק מהדברים שאדבר עליהם הם קריטיים להצלחה של הסוחר; אך לצערי אני יודע שרק חלק קטן (אם בכלל) מהנוכחים במפגש יפנימו את הדברים.  אני אומר זאת מידיעה ולא כהשערה.  כיוון שאני עובד עם סוחרים ביום-יום כבר למעלה משנתיים, אני רואה שוב ושוב איך הם חוזרים על אותם הרגלי עבודה שגויים שאולי נלמדו בקורס שלקחו, או מסיבות אחרות.  תמיד יהיה להם הסבר מנומק מדוע זה בסדר במקרה שלהם, או שאולי הם אפילו יודו בטעות ויבטיחו לתקן, אך כמו שאמרתי - הם לא.
דברים בסיסיים כמו ניהול סיכונים מסודר, התאמת כמות המניות בטרייד לריסק (לגודל הסטופ).  על דברים מסוג אלו בסופו של דבר הסוחרים נופלים ולא על טכניקה או קריאת תבניות.  הרי בעלויות נמוכות למדי ניתן היום לעשות מנוי לשרות איתותים כמו חדר מסחר שנותן לך אחוזי הצלחה טובים (68% במקרה של פרונטגיינר למשל).
אז מדוע בכל זאת רוב הסוחרים נכשלים?

כנראה שהסיבות שכל כך קשה ללמוד, להפנים, וליישם נושאים פשוטים אלו קשורות כולן איכשהו לגורם המנטלי.
נסחפתי קצת משיווק של מפגש הסוחרים לדיון על הסיבות לקשיים של סוחרים יומיים.  זהו נושא שמצריך דיון נפרד.

חזרה לעניין המפגש הקרוב, עם כל הנאמר לעיל אני עדיין מאמין שכל סוחר יוכל בכל זאת לקחת משהו מהמפגש וליישם בתוכנית המסחר שלו.  אני גם משוכנע שלחלק גדול מהסוחרים אפילו כלל אין תוכנית מסחר, אז גם אם אביא את הנושא לתודעה שלהם עשיתי את שלי.

--
מאיר זייד

יום ראשון, 27 בדצמבר 2009

מסחר בטווח

מסחר יומי בתוך טווח (range) היא צורת עבודה נוחה שניתן לשלב אותה כתוספת לצורת המסחר הרגילה שלו.
לסוחר טכני (שעובד על סמך תבניות מבוססות ניתוח טכני) זו לא עבודה לגמרי אינטואיטיבית ולרוב גם לא מלמדים אותה בקורסים לניתוח טכני או מסחר יומי אבל זוהי דרך מצויינת להפיק את המקסימום ממניה במהלך יום המסחר.

ניתן לסחור באופן זה במספר סוגי תבניות או מניות:
  1. מנית מומנטום.  מניה עם מומנטום חזק לכיוון מסויים כאשר הטרייד הוא בכיוון המומנטום.  מניה כזאת אני מחזיק במקרים רבים עד סמוך לסיום המסחר מתוך אמונה בתבנית ובמומנטום.  אני מממש רווחים על פי הכללים, או לאחר מהלך חזק, ומחזק (מוסיף כמות) אחרי תיקון.  שוב, מתוך אמונה בהמשך תנועה בכיוון המומנטום.
  2. מניה שהגיעה לאזור התנגדות (או תמיכה) חזקים, עדיף גם בגרף היומי, ונסחרת ברצועה שמתחתיה (או מעליה במקרה של תמיכה).  ניתן לקחת את המניה קרוב לגבוה לשינוי כיוון, מתוך אמונה שההתנגדות לא תיפרץ (כפי שאתאר בדוגמה של היום בהמשך), או לקחת אותה דווקא בכיוון הפריצה, אך בכניסה מוקדמת, ולממש חלק באזור ההתנגדות.
  3. מסחר על סמך הכרות עם מניה.  סוחרים שעובדים עם סט מניות שהם מכירים, או עוקבים אחריהן במהלך יום מסויים, במקרים רבים מזהים שינויי כיוון של המניה ויכולים "להתהפך" במניה לפני התיקון.  כלומר לעבור מלונג לשורט וההפך.
בשבוע של חג המולד נפחי המסחר היו נמוכים מאוד והיה קשה למצוא מניות עם מומנטום.  גם הציפיות שלנו מפריצות ושבירות קלאסיות היו נמוכות ולכן חיפשנו טריידים חלופיים.
דוקא בימים כאלו קשה יותר למניות לפרוץ התנגדויות ביחוד אם הן מבוססות גם על תבנית יומית.
QCOM היא דוגמה טובה.  הגרף כאן הוא של סוף היום וההתנגדות היא בדיוק ב- 46$.  האמנתי בהתנגדות והחלטתי לקחת שורט קרוב ל 46$ עם סטופ קצר ב 46.01$.  ההסתייגות היחידה שלי מהטרייד היתה שה ATR של המניה לא מוצה והיא נסחרה בטווח צר יחסית של 20 סנט שלא מתאים למניה הזאת.  אבל זהו לא יום רגיל, והמניות נסחרות בווליום נמוך וללא מומנטום, כך שבכל זאת יחס ה risk-reward כאן נראה לי סביר ביותר.



הכניסה היתה  קצת אחרי 12:00, עם כמות גדולה בגלל הסטופ הקצר וגם היעד הקצר יחסית.  (תזכורת על צורת המסחר בריוורסלים עם מניות מסוג זה).
מאז ועד סוף היום ניהלתי את הטרייד בשורט, כאשר אני מממש רווחים באזור 45.90$ ולפני 45.80$ ומחזק ב 45.97$.
האמת שחשבתי שהסיכוי שהמניה לא תפרוץ הוא די נמוך, אך בכל זאת ניתן להספיק להרוויח שם לפני הפריצה לפחות בתקון אחד.  בסופו של יום המניה לא הצליחה לפרוץ את ההתנגדות וזה היה by-far הטרייד המוצלח ביותר שלי באותו יום.

יום שני, 21 בדצמבר 2009

ניהול טרייד של מומנטום

ביום שישי מנית אורקל ORCL פתחה בגאפ חיובי גדול (כ- 5%) ונסחרה בווליום גבוה פי שלושה מהממוצע שלה.
זוהי מניה שבדרך כלל אינה מעניינת למסחר יומי כיוון שהתנועה בה איטית ויש לה ATR יומי נמוך יחסית למחירה (כחצי דולר).
היא המשיכה לעלות ברבע השעה הראשונה ב 3% נוספים.  במצב זה אני עדיין לא מחפש בה נקודות כניסה.  מניה כזאת מעניינת אותי למסחר של מומנטום רק מאוחר יותר ולאחר תיקון של המניה.
שמתי אותה למעקב ברשימת מניות המומנטום לאותו יום והמשכתי לבדוק אותה מדי פעם.
תזכורת מהבלוג - מסחר יומי בגאפים ומומטום - סריקה, כניסה, וניהול

יש חשיבות גדולה למעקב המתמיד אחר התבנית במהלך יום המסחר, כיוון שאנו מחפשים מצב נוח לכניסה, והתזמון הוא קריטי.

נעדיף שטווח התנועה של המניה יהיה צר, באופן שיגדיר היטב את נקודת הכניסה ואת מחיר הסטופ, ויאפשר יחס טוב ככל האפשר של סיכון ליעדים.
זוהי לא תבנית פריצה/שבירה קלאסית וצריך לאמן את העין בזיהוי של תבניות כאלו.
כשעה וחצי מפתיחת המסחר זיהיתי ב ORCL את מה שאני מחפש מתבניות מומנטום קלאסיות.



אחרי העליה החזקה בפתיחה, המניה תיקנה כ 50% מהעליה והתייצבה בטווח צר וברור של 7 סנט בין 24.23 ל 24.30.  הטווח הזה מגדיר לנו מצויין את נקודות הכניסה והסטופ ומספק לנו יחס risk-reward מצויין.
את היעדים בטרייד כזה אני קובע במספר דרכים.
  • מבט בגרף. יעד ראשון יהיה הגבוה היומי במקרה של לונג, או הנמוך היומי בשורט.
  • כללי היציאה שלי דומים לכללים בטריידים הרגילים.  מימוש ראשון בין 1.5R ל 2R.
בתבנית של ORCL הטווח לגבוה היומי היה מעל 5R. את המימושים ניהלנו כרגיל.  פארשיאל ראשון היה באזור 24.45 - כ 2R.  באזור החצי עגול היא התעכבה כ- 20 דקות אך ללא תיקון משמעותי, ופרצה שוב בווליום גבוה עד 24.62, מעל 4R.  שם מימשנו רבע נוסף.  את הרבע האחרון השארנו להמשך עליות, אך בסופו של דבר היא לא המשיכה במומנטום וזה היה המקסימום שקיבלנו.



במקרים רבים בטרייד כזה כאשר אני נשאר עם רבע אחרון אני מוסיף כמות (לרוב רבע נוסף) אחרי תיקון משמעותי של המניה.  זאת כמובן מתוך אמונה בתבנית ובמומנטום, ומתוך ההנחה הבסיסית שכל תיקון הוא בריא ונחוץ להמשך עבודה עם המומנטום.
גם ב ORCL פעלתי באותו אופן, ואחרי תיקון של המניה לאזור 24.40 חיזקתי ברבע נוסף עם סטופ על התוספת ב 24.29.  הסטופ על הרבע השני עדיין סטופ מקורי כיוון שעוד לא היה לנו אפשרות להזיז את הסטופ הצורה טכנית.


הערת ביניים לגבי חיזוקים בכלל, ולגבי הטרייד הזה בפרט.  כאשר אנחנו אחרי שני מימושים בטרייד זה זרייד מוצלח.  כנראה אפילו מוצלח מאוד.  מי שמוציא חצי כמות במימוש ראשון, ורבע נוסף במימוש שני יישאר עם רבע כמות.  אנחנו לא רוצים לפגוע בהצלחה של הטרייד הזה.  יש חשיבות מכרעת להמשך ניהול נכון של הטרייד עד לסגירה שלו.  חשוב שניקח זאת בחשבון כאשון אנו קובעים את הסטופ על הכמות הנוספת, וגם את הניהול של הרבע הנוסף אני מקפיד לעשות באופן צמוד יותר.


כמו שאפשר לראות מגרף סוף היום של ORCL היא לא חזרה לעלות.  זה מאפשר לי לחדד כאן מספר נקודות.

  • החשיבות העצומה של מימושים בזמן.
  • החשיבות של ניהול תוספת  הכמות כאשר הטרייד למעשה עבד נגדינו מרגע ההוספה.
אילולא הקפדנו לממש פעמיים ובזמן, ולנהל את תוספת הכמות נכון, הטרייד היה יכול בקלות להתהפך מטרייד מוצלח מאוד לסתם עוד טרייד.

 
הסטופ על הרבע הנוסף נקבע על 24.29 שזה אזור הטריגר המקורי זאכן הפך מאוחר יותר לתמיכה חזקה.  אך לאחר שנבתה נתמיכה חזקה באזור 24.40 הצמדנו את הסטופ על הכמות הנוספת ל 24.37.  המהלך הסתבר כנכון כיוון שאחרי השבירה המניה לא חזרה לאותו אזור עד סוף היום.
בהמשך גם קרבנו את הסטופ על שאר הכמות ל 24.29 לאחר שנבנתה תמיכה ברורה באזור הכניסה המקורי.


לסיכום, יש חשיבות רבה לניהול הטרייד גם אחרי מימוש של רוב הכמות.  אם הטרייד היה מחדש את העליות (כמו שקורה במקרים רבים בטריידים מסוג זה) אחרי שהוספנו כמות הוא יכל היה להיות ביג-ווינר, אך במקרה הזה הוא נתן פריצה אחת חזקה שאמנם איפשרה לנו שני מימושים אך גם יכלה בקלות לקלקל.  בזכות ניהול נכון של שני הרבעים  האחרונים הטרייד כולו נשאר מוצלח.

יום שלישי, 8 בדצמבר 2009

שילוב של ניתוח טכני והכרות עם מניה

ניתוח טכני של תבניות גרפיות היא אחת מצורת המסחר היומי המקובלות. בטכניקה זו הסוחר מחפש מניות שהתבנית הגרפית שלהן מעידה על הכיוון הצפוי של המניה. ייתכן שזו השיטה הנפוצה ביותר אם כי אין לי סטטיסטיקות בנושא.

שיטת מסחר נפוצה נוספת היא על סמך הכרות עם מניה כשלהי. לכל מניה יש אופי שונה. אם סוחר יומי עוקב אחרי מניה ברציפות במהלך היום הסיכויים שהוא יופתע מההתנהגות שלה הם נמוכים ביותר. קיימים מאפיינים רבים המבדילים בין המניות השונות ועשויים לעזור לסוחר היומי להפיק את המירב מאותה מניה.כגון תנודתיות המניה, הסחירות שלה, הנטיה שלה להיעצר או לשנות כיוון במספרים עגולים, טווח התנועה היומי שלה, ועוד. אני מכיר סוחרים שעושים שימוש בצורת מסחר זו בהצלחה. אני מכיר גם סוחרים שעובדים עם מניה אחת בלבד. והאמת היא שאם הסוחר מכיר מניה היטב - הוא אינו צריך שום נייר ערך אחר. הוא יכול לצפות את כיוון המניה בסבירות גבוהה מתוך התנהגויות שונות שלה או ארועים כלשהם בגרף שלה - על סמך הכרות מהעבר.

אף על פי שאני מגדיר את עצמי כסוחר טכני אני מאוד מאמין בעבודה על סמך הכרות עם מניות. יותר מזה, אני עשוי לסמוך על איתותים של סוחר שמכיר מניה כלשהיא גם אם לא אראה משהו מיוחד בגרף שלה.

הבעיה היא שקשה מאוד לשלב עבודה בשתי השיטות. ניתוח טכני מחייב סריקה וחיפש מתמידים של מניות במהלך יום המסחר.
כאשר הסוחר עובד עם מניות על סמך הכרות איתן הוא יעבוד עם קבוצה קטנה של מניות אך יבצע מספר רב יחסית של כניסות ויציאות למניה מסויימת בהתאם להתנהגות שלה;  לכן צורת עבודה זו מחייבת מעקב רצוף אחר אותן מניות כדי לצפות בזמן שינויי כיוון במניה. התזמון בצורת מסחר זאת הוא חשוב ביותר.  שלא לומר קריטי להצלחה.  ניהול הפוזיציה במקרה כזה שונה לגמרי מניהול פוזיצה על בסיס ניתוח טכני - שם ניתן לקבוע פקודות אוטומטיות במערכת ליציאה בסטופ או אפילו למימוש רווחים, ואין צורך לעקוב אחרי המניה בצורה רציפה.

בגלל צורת העבודה שלי, שמחייבת אותי לסרוק כל היום מניות למעקב מתוכנת פרונטגיינר עבור חדר המסחר, אין לי אפשרות לסחור על סמך הכרות עם מניה.  אך אימצתי דרך לשלב בין השיטות.
אני מתחיל כרגיל מטריידים המבוססים על תבנית טכנית ומנהל את הטריידים כרגיל, עד המימוש הראשון. לרוב אני יוצא עם מחצית הכמות באזור  1.5R - 2R. אך אני ממשיך לעקוב אחרי המניה באופן צמוד יחסית. כאשר המניה מתקנת נגדי אני מחפש נקודת תמיכה במקרה של לונג (או התנגדות בשורט) כדי להוסיף כמות. אני מנהל את הכמות הנוספת כטרייד חדש מבחינת הסטופ. לרוב, ניתן למנף בצורה זאת טרייד כך שאע"פ שהכמות המקורית שלי בכניסה המקורית לא היתה גבוהה - הרווח בסוף היום על אותה מניה יהיה גבוה מהרגיל.

בצורת מסחר יומי זו אני מנצל את הייתרון היחסי וההכרות שלי עם ניתוח טכני כך שאני בוחר מניות שהכיוון שלהן ברור לי. אני תמיד משאיר כמות מסויימת באותו כיוון (לונג בעליה ושורט בירידה) ממש עד סוף היום, כאשר אני מממש אחרי מהלכים ומחזק אחרי תיקונים.
אני לא עושה זאת עם כל הטריידים שלי ביום נתון אלא רק עם אחד או שניים.  לא יותר.
אם בחירת הטריידים היתה נכונה ולא קרו אירועים חריגים בשוק, ההחזר שאני מקבל מטריידים כאלו הוא לרוב מצויין.

הדוגמה של אתמול היא AGU.

AGU - גרף סוף היום



סקטור הדשנים לחקלאות היה חזק מאוד אתמול.  ל AGU היה טריגר יפה ב 60.00$.  כתבתי אותה למעקב אך לא הספקתי לרשום טריגר רישמי שם כי לא היה עדיין סטופ טכני סביר.  מהסיבה הזאת נכנסתי עם כמות קטנה מהרגיל.  קשה לנהל טרייד כזה - שהכמות המקורית בו היא קטנה - בצורת טכנית, כי במימוש הראשון ובודאי בשני - כבר לא נשאר הרבה לעבוד איתו.  זו אולי הסיבה המנטלית שניהלתי את AGU אחרת.
משכתי את המימוש הראשון (חצי כמות) לאזור החצי דולר (60.47).  לאחר מכן המשכתי לעקוב והגיע תיקון די אלים שהביא את המניה לאזור 59.75.  זו גם היתה נקודת התמיכה של המניה עד סוף היום.  עכשיו גם כבר יותר קל לעבוד טכנית.  באזור 60$ חיזקתי ברבע כמות וסגרתי אותו אחרי כ 40 דקות באזור החצי עגול.  שוב הגיע תיקון אלים.  הפעם הייתי רגוע יותר, גם כי אני כבר ברווח יפה במניה וגם כי כבר יש לי סטופ טכני טוב.
הפעם גם כתבתי בחדר המסחר שאפשר לחזק באזור התמיכה.

יצאתי שוב באזור החצי עגול, הפעם עם חצי כמות, וסגרתי את הפוזיציה באזור 61$ כשראיתי שזה אזור התנגדות.
אני חייב להודות שברוב המקרים שאני סוגר פוזיציה מוקדם אני מצטער בסוף היום.  הפעם, בדיעבד זו היתה החלטה טובה, ובסיכומו של יום - AGU היה הטרייד המוצלח שלי אתמול על אף הכמות הקטנה שנכנסתי איתה.

יום רביעי, 28 באוקטובר 2009

טרייד סווינג מוצלח - CKSW

הטרייד המוצלח שלי ביומים באחרונים, גם מבחינת אחוזי רווח וגם מבחינת סך רווח אבסולוטי, היה סווינג קצר.
אני לא סוחר סווינג כי בשלב הזה אין לי זמן ואנרגיות לעסוק בפעילות מסוג זה. מסחר סווינג מחייב הכנה ותשומת לב שונים לחלוטין ממסחר תוך-יומי. גם ניהול הפוזיציות שונה. זה מחייב אולי פוסט נפרד.

אבל ל- CKSW היתה תבנית שבירה מצויינת ביומי והאמנתי בשבירה שלה ברמת ביטחון גבוהה.
כתבתי על כך בחדר המסחר, אבל לא ממש ניהלתי את הפוזיציה כיוון שזהו חדר מסחר-יומי ואני מעדיף לא לערב שם פעילות סווינג.
אבל ניהלתי את הפוזיציה הזאת החל מיומיים לפני השבירה בקפה דה-מרקר.


CKSW - גרף יומי
היתה לה ל- CKSW תמיכה של חודשיים באזור 5.90$ וכן דגל דובי מהשבוע האחרון בדיוק באותו אזור. הטווח של הדגל איפשר סטופ יפה באזור 6.20$.סחרתי במניה תוך יומי (שורט) ביומיים שלפני השבירה בין השאר כי אני אוהב להקדים כניסה בטריידים המבוססים על תבנית יומית. אבל היא לא שברה את התמיכה.
באופן די חריג החלטתי להשאיר כמות במניה ליום למחרת. זה לא באמת טרייד של סווינג.
הסיבה שהחלטתי להשאיר כמות ללילה היא שהמומנטום במניה כל-כך חזק והיתה סבירות גבוהה שכך תהיה גם השבירה, וכן בסבירות גבוהה היא עשויה לפתוח בגאפ שלא יאפשר כניסה.

ואכן אתמול המניה פתחה את המסחר מתחת לתמיכה ובשתי הדקות הראשונות נפלה חצי דולר שהם 9%.
מכאן ניהלתי את הטרייד כפוזיציה תוך-יומית רגילה. הוצאתי חצי כמות ב 5.51. הסטופ מעל לעגול אבל זה לא נראה רלוונטי בשלב הזה כי ברור היה שיש לה מומנטום שלילי חזק היום.
במהלך השעה הראשונה המניה המשיכה לצנוח עד לנמוך היומי ב 5.10. היעד שלי לפארשיאל נוסף היה באזור העגול. היתה לי פקודת יציאה ב 5.06. היא לא תפסה....
עד לסוף היום היא נעה בטווח של 10-15 סנט מתחת 5.38. לשם הורדתי בסופו של דבר את הסטופ, ושם גם יצאתי בחצי שעה האחרונה עם החצי השני.

CKSW - גרף סוף היום

בדיעבד, הייתי צריך להוציא רבע נוסף באזור התמיכה (5.15$) ולא לחכות לעגול. אבל כיוון שאת הטרייד הזה עשיתי בחשבון בו אני משלם עמלות פיקס (עמלה קבועה לטרייד ללא קשר לכמות) זה לעיתים משפיע על ההחלטה ליציאה בפארשיאלים קטנים.

בסיכומו של דבר זה היה טרייד מוצלח מאוד במונחי רווח ובאחוזי המהלך.
אני לא יודע מה CKSW תעשה מחר, אבל זה כבר לא משנה. מטרת הטרייד היתה לתפוס את הנפילה הגדולה.

יום שבת, 24 באוקטובר 2009

מומנטום פלוס שבירה קלאסית NITE


זהו טרייד מיום רביעי, 21/10/2009.
בתחילת היום תומר העלה בחדר המסחר את NITE כמניה מעניינת לשבירה של הנמוך - 18.60.
זו מניה שפתחה במומנטום חזק מאוד למטה, בנתה תמיכה ב 18.60, אבל לא שברה את הנמוך.

שמתי על המניה אלרט באזור הנמוך. בהמשך היום האלרט קפץ מספר פעמים בכל פעם שהמניה חזרה לנמוך. היא נעה בין העגול 19.00 לנמוך 18.60, אבל תמיד עם סטופ ארוך יחסית של 40 סנט.
בסופו של דבר המניה התכנסה לנמוך וגם ייצרה התנגדות ב 18.75 שאיפשר סטופ מצויין של 15 סנט.
ככל שעבר הזמן ללא שבירה היא נראתה טוב יותר.




השבירה היתה טובה, בווליום גבוה, וקבעה את הנמוך היומי תוך 13 דקות.
היעדים נקבעו מראש כמו שאני משתדל לעשות בטריידים מהסוג הזה כדי להקל על ניהול הטרייד ובעיקר על ההתמודדות המנטלית.
פארשיאל ראשון (חצי כמות) מתחת 18.38 שהם כ- 1.5R
יעד הבא (רבע נוסף) - אזור העגול.
כשרואים את השבירה בדיעבד קל אולי לראות שאלו היו יעדי יציאה סבירים; אך כמו שאנו יודעים, כשאנחנו נמצאים בתוך הפוזיציה היא לא זזה חָלָק בכיוונינו. כל תיקון קטן מלחיץ אותנו כי אנו חוששים לאבד את הסנטים שעשינו בשבירה.
אבל כאן בדיוק נכנס נושא ניהול הטרייד מהצד המנטאלי. אנחנו חייבים ללמוד לתת אמון בתבנית. זו הסיבה בגללה נכנסנו לטרייד מלכתחילה. אנו חייבים להפנים שמניה לא יכולה לעבוד ללא תיקונים נגדינו, אבל שבסופו של דבר אם הטריגר היה טוב היא תמשיך ותגיע ליעדים שלנו.














עם הרבע האחרון נשארתי כמו שאני עושה תמיד (כמעט) עד הסוף.
בדיעבד, יכולתי לצאת עם כל הכמות באזור העגול, להגיד תודה על טרייד מעולה של 13 דקות, ולא לבזבז איתו עוד זמן. אבל, בפועל למעשה לא השקעתי זמן רב מידי בניהול הרבע האחרון. הסטופ שלי לא משתנה עד שיש סטופ טכני טוב יותר. וכמו שניתן לראות NITE תיקנה עד ל- 18.49 וחזרה לרדת. אז הורדתי את הסטופ לתוך הכסף לאזור החצי עגול.
בסופו של דבר סגרתי את הפוזיציה לא רחוק מהעגול כך שלא הפסדתי מהסיפור, אבל במקרים רבים ניהול הטרייד בצורה הזאת מאפשר לי לתפוס את הביג-ווינרים. וזה מה שאנחנו מחפשים בסופו של דבר. שנים-שלושה big-winners בשבוע. בלעדיהם, קשה מאוד לשרוד.

NITE - גרף סוף היום

יום שני, 21 בספטמבר 2009

טרייד של מומנטום - סריקה, כניסה, וניהול. STEC


מדי יום יש מספר הזדמנויות ספורות לטריידים מהסוג הזה. טריידים של מומנטום חזק.
לא קשה למצוא את המניות המועמדות, את אלו שמביניהן נחפש במהלך היום את התבנית המנצחת; אבל זה לא פשוט למצוא את הטריגר. כלומר, מבין עשרות המניות הללו צריך למצוא את אותן 2-3 הזדמנויות אמיתיות.
צורת העבודה שלי לא מאפשרת לי לעקוב אחרי אותן עשרות מניות במהלך היום ולכן לא לעיתים קרובות אני מוצא את התבנית המנצחת. וזה חבל כי אלו טריידים בעלי אחוזי הצלחה מצויינים.

לאסטרטגיה הזו אני קורא Momentum Breaker.  יש לה בסך הכל 3 דרישות מינימום הכרחיות לסינון המניות (שלושת המ"מים):

  • מחזור חריג. המחזור ביום המסחר במניה חייב להיות גבוה משמעותית מהממוצע היומי.
  • מומנטום חזק. לרוב המומנטום מתאפיין בגאפ גדול ובתנועה חזקה לכיוון כלשהו.
  • מגמה ברורה ועיקבית.   המגמה חייבת להיות עם כיוון הגאפ ולא נגדו.  כלומר לעולם לא אקח מניה שפתחה בגאפ חיובי לשורט.
זה הכל.


הטרייד הוא
תמיד עם כיוון המומנטום.
מבין המניות שעלו בסריקה מחפשים באופן ידני תבנית שעונה לקריטריונים הבאים:
  • המניה הגיעה לנמוך או גבוה במהלך רצוף ואז תיקנה בין 30%- 60% (פיבונאצ'י)
  • קיימת נקודת התנגדות (בלונג) או תמיכה (בשורט) חדשה שהיא לא הגבוה (או הנמוך) היומי
  • יש התכנסות לאותה נקודה, שבין השאר מאפשרת נקודת סטופ שאינה רחוקה מידי
  • חשוב לבדוק את התבנית בפרקי זמן שונים. אני עובד עם נרות של 2, 5, 10, 15 דקות.
מספר סוחרים הציעו לי להוסיף לתוכנת פרונטגיינר סינון על פי הקריטריונים הנ"ל. האמת שזה יחסוך הרבה זמן חיפוש, בדומה לתבניות הפריצה/שבירה הקלאסיות של התוכנה. יש לי מספר פילטרים ברשימת השיפורים לתוכנה, אבל זה בהחלט נמצא כרגע בראש הרשימה.

עד כאן עסקתי במציאת הטריגר.
רוב הסוחרים המתחילים שמים את הדגש על הכניסה לטרייד. אבל למעשה עכשיו רק מתחיל האתגר.
המטרה שלנו היא לנהל את הטרייד בצורה כזאת שתאפשר לנו להוציא ממנו את המקסימום.
לצורך כך צריך חוסן מנטלי, שזה אומר סבלנות, איפוק, ואמונה בתבנית. כל אלו נרכשים רק עם הזמן.
זוהי מיומנות שצריך לתרגל, לשפר ולשכלל כל הזמן.  המטרה היא כמובן לא לצאת מהטרייד מוקדם מדי.

לי לקח מעל לשנה עד שהגעתי למצב בו אני מנהל טרייד כזה לשביעות רצוני.

--
הטרייד של STEC, ב - 17/9/2009, הוא דוגמה טובה לכל השלבים הנ"ל. החל ממציאת הטריגר, המשך בניהול סביר של הטרייד וכלה בסגירת פוזיציה מוצלחת. 






STEC פתחה במומנטום חזק ובגאפ שלילי של כ- 6% שהלך וגדל בחצי השעה הראשונה עד לנמוך של 31.83., ואז תיקון למעלה של קרוב ל 50% מהירידה המקסימלית.
במהלך למעלה משעה המניה נעה בטווח של חצי דולר מתחת 34$ כאשר היא בונה תמיכה באזור 33.40.
הטריגר היה בסופו של דבר כניסה מתחת 33.34$ עם סטופ מעל 33.57$.
את היעדים קבעתי מתוך מבט בגרף. באזור 32.70 היתה תמיכה מוקדמת, וזה גם מתאים מבחינת היחס סיכון לרווח של בין 1.5R ל 2R. לכן קבעתי יעד של 32.80 לפארשיאל ראשון ושם יצאתי בחצי כמות.
היעד הבא היה אזור העגול - 32$ שהוא עדיין לא הנמוך היומי. ב 32.15 יצאתי עם רבע נוסף.

את הרבע האחרון השארתי לשבירה של הנמוך היומי. זה קרה כחצי שעה מאוחר יותר, שבירה חזקה מאוד ובווליום גבוה. סגרתי פוזיציה ב 31.60 כאשר המניה המשיכה לצלול חצי דולר נוסף.
אבל ממבט בגרף
סוף היום של STEC נראה שהיציאות היו בנקודות טובות, שהיוו גם אזורי תמיכה שבהמשך גם נשברו.




יום שני, 24 באוגוסט 2009

הייתכן שרוב הסוחרים בעצם רווחיים?

מאז שהתחלנו לספק שרותי ברוקר אני עוסק בין השאר במעבר על הרגלי המסחר של סוחרים, סך העמלות שהם משלמים, ובחישובים שמציגים לסוחר את התמונה הגדולה שחור על גבי הדו"ח החודשי, ומדגישים את החשיבות העצומה שיש בהוזלת העמלות.

ידעתי שסוחרים לא נותנים מספיק את הדעת על עלויות הברוקר שלהם. גם ידעתי שהעמלות הגבוהות שאנו משלמים נוגסות באופן משמעותי בריווחיות שלנו הסוחרים.

אבל לא תיארתי לעצמי שזה כל כך משמעותי. עד כדי כך שהמסקנות שלי הן אפילו די מרחיקות לכת.
וכל זה אמנם בלי סקר או
איסוף רישמי של סטטיסטיקה.
אבל השורה התחתונה היא שאם לא ניקח בחשבון את תשלומי העמלות לברוקר -
רוב הסוחרים היומיים הם ריווחיים!


כדי להמחיש זאת אביא כאן דוגמה ש
מהנסיון שלי היא די מייצגת.

סוחר פתח חשבון מסחר לפני כשנה, והפקיד בו 5,000$. הוא סוחר בנפח ממוצע של כ- 50,000 מניות לחודש, ב- 5 טריידים ליום. אחרי שנה נשארו לו בחשבון המסחר 3,500$.
בעמלת בסיס של סנט למניה סוחר כזה משלם לא פחות מ- 500$ לחודש בעמלות.
אם נשקלל גם את עמלות ה- ECN ואת המינימום לפעולה זה עשוי להסתכם גם ב $700-$800 לחודש.
אבל אם נקח את החישוב השמרני של 500$ לחודש, אותו סוחר שילם 6,000$ עמלות בשנה האחרונה.
כלומר, אילולא העמלות הוא היה מכפיל את סכום הכסף בחשבון המסחר שלו.

ניתן להסיק מהדוגמה הנ"ל שתי מסקנות חשובות:
- הסוחר הממוצע יודע לעשות כסף
- יש חשיבות מרחיקת-לכת לחיסכון בעמלות

בדוגמה הנ"ל, למעשה חיסכון לא גדול של 125$ לחודש בעלויות הברוקר היו משאירים את הסוחר ב- break-even בסוף השנה. זה בדיוק מה שהסוחר צריך כדי לשרוד שנה נוספת. בסופו של דבר הסטטיסטיקה העגומה של הסוחרים המצליחים מגיעה בדיוק מכאן. כמה אורך נשימה יש לסוחר, והאם הוא יצליח לשרוד מספיק זמן כדי שיוכל לעבור לריווחיות עיקבית גם בשיקלול העמלות.

כל אחד צריך לעשות לעצמו את בדיקת עלויות הברוקר שלו ולשאול את עצמו האם הוא יכול לשפר את מצבו, ואם כן, מדוע הוא מתעכב.


יום שישי, 14 באוגוסט 2009

סוף-סוף ברוקר

בשעה טובה השבוע סיכמנו סופית עם ברוקר אמריקאי.

החיפושים ארכו מספר חודשים ולא היו קלים כי הדרישות שלנו לא היו פשוטות.
אנחנו מכירים את השוק היטב ויודעים בדיוק מה נחוץ לסוחרים בארץ. המוטיבציה היתה להציב אלטרנטיבה ראויה לאפשרויות המצומצמות שקיימות היום כאן בשוק.

דרישות המינימום שלנו היו:
  • הפקדת מינימום נמוכה משמעותית מה- $25,000 הדרושים לחשבון מרג'ין ע"י הרשות האמריקאית לני"ע
  • פלטפורמה מקצועית הכוללת מערכת גרפים איכותית וביצוע מהיר
  • עמלות נמוכות
השאיפה היתה לספק את החבילה הנ"ל במחירים הזולים ביותר בשוק בארץ.

אייל יוזבגי ואני ערכנו מו"מ עם מספר ברוקרים אמריקאים והתהליך לא היה פשוט כי ידענו שאם לא נצליך לספק את כל שלושת התנאים הנ"ל לא תהיה הצדקה לפעילות העיסקית הזאת. ערכנו סקר על הרגלי העבודה של הסוחרים בארץ וידענו בדיוק מה נדרש.

בסופו של דבר הצלחנו להגיע להסכם שמאפשר לנו להציע לסוחרים חבילה מצויינת. אין לנו ספק שהיא הטובה ביותר שסוחר בארץ יכול למצוא להפקדה נמוכה.
מעבר לכך, גם לסוחרים בנפחים גבוהים יש לנו הצעה אטרקטיבית ביותר, אם כי ברור לנו שיהיה לשכנע את הסוחרים שזהו הדיל הטוב ביותר שהם ימצאו. הסיבה העיקרית היא שהפלטפורמה המקצועית אינה בחינם, כמו שחלק מהסוחרים כאן התרגלו. אך כיוון שעמלות הפעולה ועמלת המינימום זולות בצורה משמעותית, בסוף חודש החיסכון עשוי להיות משמעותי.

--
http://frontgainer.com/broker

טרייד קלאסי של מומנטום - ANR

ANR פתחה אתמול בגאפ לא גדול של 1.5%, אבל עשתה עליה רצופה של כ 10% בשעה הראשונה.
לאחר מכן עשתה תיקון יפה של כ 30% ובמשך למעלה משעה נסחרה מתחת ל 36$.
זה טרייד על בארים של 15 דקות.
היתה שם סדרת נרות של גבוה באזור 36.05 ונמוך ב 35.75.
זה גם קבע את הטריגר המקורי שלנו - ANR מעל 36.05, סטופ 37.74.
אבל הנר האחרון שיפר את המצב ואיפשר לנו כניסה מעל לעגול עם סטופ של 20 סנט.

ANR - נרות 2 דק' לפני הפריצה

נקודת הכניסה וגודל הסטופ כמובן חשובים ביותר. הם קובעים את הכמות איתה ניכנס לטרייד וגם את היעדים ליציאות.היעד שלי לפארשיאל ראשון היה באזור ה 30 סנט. פארשיאל שני באזור הגבוה היומי.
נשארתי עם שליש אחרון עם סטופ בכניסה.


ANR - נרות 3 דק' - אחרי הפריצה
בתוכנית המסחר שלי אני לא מזיז את הסטופ כל עוד אין לי נקודה טכנית טובה חדשה. גם לא אחרי הפארשיאל.
אבל זהו לא טרייד קלאסי שלי, ולכן כנראה אני עדיין לא מרגיש לגמרי בטוח בניהול שלו.

הזזתי סטופ לכניסה.
בדיעבד זו היתה טעות. אם נסתכל על הגרף של סוף היום, התיקון היה טכני, וכמה סנטים מהסטופ המקורי. כלומר בסה"כ נבנה higher-low.

ANR - גרף סוף היום
המניה סיימה באזור הגבוה היומי.

מתנה לסוף היום SSP

זהו טרייד מיום שני.
לקראת סוף היום ראיתי את SSP. מניה עם מומנטום חזק, שכבר עולה ב 12%.
הגבוה היומי שלה מתחילת היום היה $7.26 , אבל מאז היא תיקנה למטה, ובמשך למעלה משעתיים נצמדה ל $7.00 וניסתה לפרוץ אותו.
עקבנו אחריה לתוך השעה האחרונה.
נפח המסחר היה גבוה, והתבצעו המון עסקאות במחיר של $7.00 כאשר לכאורה כמות המוכרים בעגול לא היתה גדולה. ובכ"ז המניה לא פרצה.
היה די ברור שאם היא תפרוץ יש שם פוטנציאל למהלך עוצמתי.

SSP - גרף 5 דק' - לפני הפריצה

היה שם סטופ טכני יפה של 8 סנט.
היא פרצה ב 15:15. קיבלתי כמות מלאה ב 7.02.
הפריצה היתה בווליום גבוה מאוד. אחרי דקה יצאתי עם חצי כמות ב 7.26 ואחרי עוד דקה יצאתי עם השאר ב 7.49.
היא עוד המשיכה לגבוה יומי של 7.80$.
פריצה יוצאת דופן של 11% ממש לקראת סוף המסחר.


SSP - גרף 2 דק' - חצי היום השני

יום שלישי, 23 ביוני 2009

MTL - טרייד של יום שלם

אני לא נוהג להכנס לטריידים בדקות הראשונות למסחר.
אתמול קפצה בתוכנה MTL ממש בפתיחה. היא פתחה בגאפ שלילי של כ- 3% והמשיכה בצניחה מהירה של 2-3 דקות עד ל- 8.50. סה"כ ירידה של כ- 9%.
ניתן לראות בברים של דקה התעכבות מסויימת באזור החצי עגול.
יש כאן מומנטום שלילי ברור "ורצון" להמשיך בירידות.
















לקחתי אותה לשורט ב 8.49 ויצאתי עם חצי כמות בשבירה הראשונית ב 8.32.
בטריידים מוקדמים מהסוג הזה אין משמעות לסטופ טכני. אם הטרייד לא עובד או שעובד נגדינו צריך לצאת מיד.

את הטרייד הזה ניהלתי פחות או יותר בהתאם למה שתיארתי בפוסט הקודם, על תפיסת המהלכים הארוכים.
קבעתי את הסטופ ב- 8.53 ועברתי לטריידים אחרים. למעשה לא היה צורך להשקיע כאן כמעט זמן בניהול הטרייד. היציאה הראשונה היתה כ 2-3 דקות אחרי הכניסה. עכשיו צריך לחכות בסבלנות.

עם הרבע השני יצאתי באזור העגול. כמעט 50 סנט בכסף. עד כאן ניהול נכון של הטרייד.

אחת הסיבות שחשוב לנתח טריידים בסוף היום היא שרואים את התמונה הגדולה. אפשר לראות בדיעבד את הנקודות הנכונות ליציאה בפארשיאלים.
במקרים רבים גם נראה שלא היתה כל סיבה משמעותית ליציאה. הטרייד הזה הוא דוגמה כזאת.
אף על פי שממש לא היתה סיבה לסגור את הפוזיציה עד סוף היום, הצלחתי לברוח עם הרבע האחרון מוקדם מידי.
בתיקון מאזור 7.80 לכיוון ה 8.00 יצאתי ב 7.91.
כמו שרואים בגרף, הסטופ הנכון היה מעל לעגול. בשעה האחרונה המניה עוד המשיכה לרדת וסגרה באזור 7.70.

MTL - גרף סוף היום, 5 דק'
בניתוח בדיעבד, החסם המנטלי שגרם לי לצאת מוקדם מידי היה הצורך או ההגיון להוציא מהרבע האחרון יותר מממה שהוצאתי על הרבע הקודם.
במקרה הזה לא נגרם נזק אבל ללמוד, להפנים, וליישם בטרייד הבא.

לתפוס את המהלכים הארוכים

בחודשים האחרונים אני עובד בצד המנטלי בעיקר על פיתוח הסבלנות.
הכסף האמיתי מגיע בסופו של דבר מהמהלכים הארוכים ובלי סבלנות יהיה קשה מאוד לתפוס את המהלכים האלו.
כל אחד צריך למצוא לעצמו את הדרך שמתאימה לו ושתאפשר לו להשאר בפוזיציות לאורך מספיק זמן כדי להפיק מהן את המירב.

אני אתאר כאן את צורת העבודה שלי ואביא טרייד לדוגמא מאתמול שניהלתי בצורה הזאת.

לא אכנס כאן לנושא של קביעת יעדים, שימוש באינדיקטורים או פרטים טכניים אחרים.
אני מודה שבחלק מהטריידים שלי אפילו אין לי יעד מוגדר לפני שאני נכנס לפוזיציה. זה לא כזה נורא מבחינתי לעבוד ללא יעדים אם הטרייד מנוהל נכון.

נהול נכון של טרייד הוא משמעותי למעשה בעיקר ב- Big Winners. כלומר בטריידים שלא הגיעו לסטופ עד סוף היום.
איך נוכל לתפוס את המהלך הגדול?

לצורך הפשטות נניח כאן שאין לנו יעד מוגדר בטרייד. במקרה כזה הטרייד עשוי להיות מנוהל כמעט עד לסיום היום.

ניהול הפוזיציה:
אני מחלק את הכמות בפוזיציה לשלושה חלקים שווים.
עם השליש הראשון אני מחפש יציאה מהירה. כאילו שזהו טרייד של סקאלפ. כתבתי כאן מעט על צורת העבודה בסקאלפ ועל ההבדל בין הסגנונות.
הדקות או אפילו השניות הראשונות של הטרייד הן קריטיות. אני משתדל לא לעזוב את הטרייד עד שלא יצאתי עם השליש הראשון. כמובן שייתכן שהטרייד ילך נגדנו ונצא בסטופ.
אגב, את היציאה הראשונה הזאת אני לא מודד ביחס לגודל הסטופ. ייתכן שאצא אחרי 1R בלבד, לפעמים אפילו פחות. זו לא היציאה שתהפוך את הטרייד הזה לווינר. צריך פארשיאל נוסף לשם כך.
אם המהלך של השבירה הראשונית היה מוצלח אני עשוי לצאת עם חצי כמות ולא שליש, ובהמשך לצאת עם רבעים במקום שלישים.

אחרי שסגרתי שליש כמות אני קובע סטופ במערכת על שני השלישים הנותרים. בשלב הזה זהו עדיין הסטופ המקורי.
עכשיו אני שוב פנוי לחפש טריידים אחרים.
מצאתי שעדיף בשלב הזה להניח לפוזיציה ולא להסתכל עליה. זה ממילא לא יעזור.
זכרו, אנחנו רוצים לתפוס את המהלך הארוך. אנחנו ממילא לא נצא בפארשיאל נוסף בדקות הקרובות.
כאן החשיבות של הסבלנות באה לידי ביטוי.
אני יוצא מנקודת הנחה שאחזיק את הפוזיציה עד סוף היום. אין מה לחשוש מתיקונים. ולכן גם עדיף לא לעקוב אחרי הפוזיציה. זה עשוי לפגוע בשיקול הדעת שלנו. במקרה הגרוע נצא בסטופ, ונדע שעשינו את הדבר הנכון.

מדי פעם אני בודק את הגרף ומחפש נקודה טכנית שאפשר להזיז אליה את הסטופ.
עד שאני לא מוצא נקודה כזאת אני משאיר את הסטופ המקורי.
לעיתים קורה שאחליט לצאת בפארשיאל נוסף מבלי להזיז את הסטופ. זה יקרה למשל אחרי מהלך משמעותי של המניה שאולי גם הגיעה לאזור תמיכה (או התנגדות) אפשרי (למשל של מספר עגול).
ניתן לצאת בפארשיאל השני גם באמצעות הזזת הסטופ רק על שליש כמות לאזור תמיכה
בתוך הכסף.
אחרי היציאה בפארשיאל השני יש לעשות שני דברים:
1. אם אפשר - להזיז את הסטופ המקורי לנקודה טכנית חדשה בתוך הכסף
2. לעדכן את הכמות בפקודת הסטופ לשליש (כמות קודמת - שני שלישים)

את השליש האחרון אני משאיר לעבודה באותה מתכונת.
מחפש מדי פעם אם יש סטופ טכני חדש, ומעדכן בהתאם. שוב, נקודת ההנחה שלי היא שאני עשוי להחזיק את הפוזיציה עד סוף היום.

ככל שהמ
סחר מתקרב לסיומו אני מצמיד את הסטופ יותר, כלומר אחפש סטופ טכני קרוב יותר.

זהו פחות או יותר.

השלב הראשון בו אני עובד סקאלפ, עם השליש הראשון, עשוי שלא להתאים לחלק מהסוחרים, לפחות לא בהתחלה. אבל אפשר גם לוותר עליו.
הסיבה שאני יוצא בשליש הראשון מיד בשבירה הראשונה היא להורדת סיכון. יש לזה משמעות רבה עבורי. זה מאפשר לי לעזוב את הפוזיציה ולתת לה לעבוד טכנית.

למעשה את כל הטריידים שלי אתמול ניהלתי כך. ניהלתי את רוב הפוזיציות שלי ממש עד סוף היום. ביום עם מגמה ברורה כמו אתמול זה משתלם.
לפחות בשני טריידים של התוכנה BBD ו- CSX היה אפילו מהלך משמעותי בשעה האחרונה.

הטרייד מאתמול שמדגים ניהול סבלני לאורך כל היום ממש הוא MTL, וכתבתי עליו בפוסט נפרד.

יום חמישי, 18 ביוני 2009

הטרייד של היום - AMGN

מספיק טרייד טוב אחד ביום. אני מתכוון, טרייד כזה שאתה מנהל אותו לאורך כמעט כל היום.
בחצי השעה הראשונה התנודתיות גבוהה והסיכון יחסית גבוה כיוון שהסטופים ארוכים יותר.
בגרף הבא של AMGN, בברים של דקה, ניתן לראות התכנסות ברורה וחזקה ל- 52.00 נגד השוק.
ההתכנסות איפשרה לנו סטופ קצר מבוסס ATR שהוא גם טכני, של כ- 10 סנט.














הפריצה הראשונית נתנה חצי דולר ב 8 דקות. יצאתי בשליש כמות באזור ה 20 סנט. בדיעבד הרבה מוקדם מידי, אבל ע"פ הכללים.
היציאה השניה היתה כבר באזור העגול הבא - כמעט דולר בכסף - אחרי ששרדתי תיקון שלא סיכן את הסטופ.
לשליש האחרון נתתי הזדמנות למעשה עד סוף היום להמשיך גם מעל 53.
היא לא פרצה את הגבוה עד סוף היום. בסופו של דבר סגרתי גם את השליש האחרון באזור 53$.
בסיכום ממוצע של 7R על הכמות המלאה.















יום רביעי, 17 ביוני 2009

PCL - שבירה גם בתבנית היומית

השבוע חלה פקיעה משולשת וייתכן שזה כבר ניכר בשוק. הווליומים נמוכים ואין מספיק מומנטום.
לא צריך להכנס לטריידים בכח.
אתמול היה לי קשה למצוא טריידים שיצדיקו כניסה.

הטרייד שלי אתמול היה PCL. תבנית יפה לשבירה גם בגרף היומי, עם תמיכה באזור 31.60 שהוא גם הנמוך של היום הקודם.
גרף של 60 יום:

PCL - גרף יומי


שעתיים אחרי הפתיחה המניה בנתה תבנית עם תמיכה ברורה באותו טריגר יומי 31.60.
זה לא מצב נפוץ שהתבנית היומית והתוך יומית נתמכות באותו טריגר בדיוק, שאינו מספר עגול.
PCL - גרף דקה, לפני השבירה

במצבים כאלה צריך להחליט אם אנחנו סוחרים ע"פ התבנית היומית או התוך יומית. החשיבות לכך היא עצומה כיוון שטווח הזמן גם יקבע את גודל הסטופ ולכן את הכמות עמה נכנס לפוזיציה.
כיוון שאני לא סוחר בסווינג כלל הסטופ שלי היה כרגיל מבוסס ATR (תנודתיות תוך יומית) ונקבע על 10 סנט.

בשבירה הראשונה היא היגיעה לאזור 31$ בחצי שעה. יצאתי בשליש כמות ב 30 סנט ועוד שליש בכמעט 60 סנט.
שליש אחרון השארתי עם סטופ בתוך הכסף באזור 31.30.

PCL - סוף היום, 5 דק'

בסופו של דבר, בממוצע של כל הפארשיאלים שלי עשיתי על הטרייד הזה 5R. זה אמנם מכובד, אך זה פחות מחצי ממה שהטרייד נתן.
בהמשך לפוסט הקודם שלי מהבוקר על חישוב הריסק היומי המצטבר, זה ממחיש שגם אם נחזיק את הטרייד עד לשיא (או לתחתית) בלתי אפשרי להגיע למקסימום הריסק שהטרייד נותן כיוון שאנו לוקחים פארשיאלים בדרך.

חישוב סך הריסק היומי במקום אחוזי ההצלחה


החל מהשבוע יהיה בטבלת אחוזי ההצלחה גם סיכום של סך הריסק היומי שהרווחנו (או הפסדנו).
כלומר כמה פעמים R הטריידים נתנו.
החישוב פשוט. מחברים את הריסקים שנתנו הווינרים, ומחסירים 1R על כל טרייד מפסיד.
זהו לא מדד שניתן להשוות אליו ביצועים אישיים. אולי כן, אבל זה יותר כדי שנוכל לראות את המדד האמיתי לדעתי לחישוב התוצאות היומיות.

אחוזי הצלחה לבדם לא אומרים הרבה. כתבתי על זה פוסט נפרד בעבר.
מה שיקבע אם אתה ריווחי בסוף היום הוא כמה R-ים הצלחת להוציא מאחוזי ההצלחה האלו.

אתמול למשל, העלתי בחדר ארבעה טריגרים של התוכנה, 2 שורט, 2 לונג.
הלונגים נכשלו (AKS, HUM), והשורטים עבדו יפה (ADM, PCL).
ADM נתנה 3.5R (פי 3.5 מגודל הסטופ), ו PCL נתנה מעל ל- 10R.
כל מה שהיה צריך הוא לצאת בסטופ בלונגים, ולתת לשורטים לעבוד.

אי אפשר להוציא מהווינרים את המקסימום שהם נתנו, אבל זה נותן סדר גודל.
אני לקחתי את שני הטריידים המפסידים (זה המזל שלי), ואת PCL. ב PCL יצאתי עם רווח ממוצע של 5R, וההפסד שלי בשני הלוזרים היה 2.5R (פישלתי קצת. אבל רק קצת).
בסיכום הטריידים האלו אני מורווח 2.5R.
זהו החישוב האמיתי שסוחר צריך לעשות בסוף היום.
כאן גם נמצאות שתי נקודות השיפור החשובות לסוחרים:
  1. בטריידים המופסדים (מינוס 1R לטרייד) - כולנו יודעים כמה חשוב לאכוף את הסטופ שם
  2. בטריידים המורווחים - לעבוד בסבלנו, לתת לטרייד לנוע בכיוון שלנו, ולסחוט מהטרייד כמה שיותר R-ים.
וזוהי בסופו של דבר כל התורה. תחתוך את הלוזרים קצר, ותן לווינרים לרוץ.

כל סוחר חייב לנתח את כל הטריידים שלקח בסיום כל יום מסחר בהתייחס לשתי הנקודות הנ"ל ולעבוד על שיפורן.

יום שישי, 12 ביוני 2009

החשיבות של הצבת יעדים בטרייד


הצבת יעדים הוא נושא חשוב שעם מעט עבודה יכול לשדרג כל סוחר.

לצורך הפשטות אני אתייחס כאן לטריידים במונחי שורט, שבירה, וכו', אבל הכל תקף באותה מידה ללונגים.

האמת היא שפיתחתי צורת עבודה די מסודרת מבחינת ניהול היציאות בפוזיציה.
בצורה גסה אני יכול לחלק את הטריידים שלי לשניים.

סקאלפ
- כאלו שאני לוקח עם ציפיות קצרות, כמות גדולה, ויציאה עם כל הכמות בשבירה הראשונית.
אחוזי ההצלחה כאן גבוהים בגלל היחס הגרוע יחסית של סיכון לרווח. זו צורת עבודה שמחייבת מיומנות, זריזות, וגם זיהוי מוצלח של התחתית בשבירה. כל פיספוס, אפילו הקטן ביותר, יכול להפוך את הטרייד בשניות ללוזר.

טריידים של סבלנות - כאלו שאני לוקח מתוך כוונה לנהל בצורה טכנית.
זו צורת עבודה שונה לחלוטין מזו בסקאלפ. במידה מסוימת אפילו מצריכה תכונות הפוכות.
כאן הסבלנות מחליפה את הזריזות והטכניקה את המיומנות.
כאן יש חשיבות רבה לקביעת יעדים לטרייד לפני הכניסה אליו. במקרים מסויימים היעד קצר מהסטופ או שיחס הסיכון לרווח נמוך מידי ולא יהיה טעם להכנס אליו.

תבנית כמו בדוגמה הבאה לא רואים כל יום. אולי פעם בשבוע.
AIB, מניה קטנה שפתחה אתמול בגאפ של 3% והמשיכה עד ל $6.50 - שם כבר היתה בפלוס 15%.
















סחירות מאוד גבוהה שמאפשרת כניסה ויציאה ללא זליגה, ובכמויות גדולות. זוהי תבנית פריצה קלאסית ללא קשר לשעה ביום (וזה היה עמוק בצהרים).
בטרייד כזה חשוב לקבוע מראש יעד כדי שנוכל לנהל אותו נכון.

אני כנראה לא ממש החלטתי באיזו משתי השיטות שלי אני לוקח אותו - סקאלפ או סבלנות. וזה פגע מאוד בניהול הטרייד.

בדיעבד זה היה אמור להיות טרייד פשוט.
באזור 6.10$ המניה בנתה בסיס עליון לפריצה ראשונית שהביאה אותה עד ל 6.50$. כלומר מהלך של 40 סנט.
זה יהיה גם פחות או יותר המהלך הצפוי מהמניה בפריצה הבאה.















ניתן לראות שהפריצה הבאה היתה של חצי דולר שהם 7.5%, ללא תיקונים, וללא סיבה של ממש לצאת לפני היעד.

יום חמישי, 11 ביוני 2009

STP - לצלם ולהפנים (וגם - הסטטיסטיקה מתיישרת...)

כמו בהזמנה. בדיוק יום אחרי אפס אחוזי ההצלחה והיום הגרוע של אתמול קיבלנו יום של 100% הצלחה.
אז אני שמח שכתבתי את הפוסט של אתמול כי יצא ככה שהסטטיסטיקה התיישרה מהר אפילו ממה שחשבתי.
מבחינת הטריידים זה היה מאוד דומה לאתמול, שלושה שורטים, ושלושה לונגים. אבל בממוצע קיבלנו 3R מכל טרייד. כלומר פי 3 מההפסד ביום הקודם. כמובן שאי אפשר להוציא את המקסימום אבל זה ממחיש את העובדה שבניהול נכון מספיקים לנו 50 אחוזי הצלחה כדי לשמר ריווחיות.

אבל זה לא נושא הפוסט.
היו כמה טריידים נחמדים של התוכנה אבל אני דווקא רוצה להתעכב כאן על טרייד של אסף. מכמה סיבות:
  • הוא עבד לפי הספר (הטרייד. גם אסף בעצם..)
  • אסף ניהל אותו עבורינו בצורה מושלמת (למרות שהוא לא נכנס).
  • אע"פ שאנו סוחרים ככה מדי יום, ומעלים דוגמאות לאתר ולבלוג, עדיין יש אנשים שלא מכירים את התבנית או שלא נותנים בה מספיק אמון.
ייתכן שזה עניין של חינוך והרגלי עבודה שסוחרים מקבלים בקורסים שהם לקחו.
ייתכן שצריך לראות את התבנית עובדת 10, 20 פעמים, או יותר, כדי להתחיל להאמין בה.
אז אני אמשיך להעלות לכאן דוגמאות ולצלם את הגרפים. גם אם רק חלק קטן מאיתנו יפנים.

הגרף הבא כולל את סוף היום הקודם כדי להמחיש את הגאפ והמומנטום שהמניה פתחה בהם.














למעשה אנחנו מחפשים נקודת התנגדות חדשה, ללא קשר לגבוה היומי.
אסף מצא נקודה מצויינת. מעל 19.20.
אהבתי את הטריגר גם בגלל הסטופ היפה. מתחת ל- 19.00. גם טכני וגם עגול.

אסף לא נכנס כי הוא נכווה מהמניה ביום קודם. אבל הוא ניהל אותה בשבילינו:
  • הסטופ (1R) הוא 20 סנט.
  • יעד לפארשיאל - 2R, כלומר יציאה ראשונה ב- 19.60.
  • יעד סופי - 19.90.
כלומר, מראש ידענו איך אנו אמורים לנהל את הפוזיציה.
זה עדיין לא פשוט לעמוד בתוכניות המקורית כשאנחנו נמצאים בתוך הטרייד. אבל אחרי שרואים פעם אחרי פעם שזה מביא תוצאות, זה עוזר.


את השיטה הזאת למדתי מאסף, ואני עדיין מתרגל ומפנים. הפעם הלכתי בדיוק ע"פ ההוראות שלו, עם חריגה קלה.
בגלל הסימפטיה שלי למספרים עגולים וחצי עגולים, יצאתי בפארשיאל ב- 19.49.
המניה המשיכה עד 19.87. הגבוה היומי. קצת מתחת 19.90. מדהים.
וכשמסתכלים על הגרף של המניה בדיעבד, רואים שלא היתה סיבה להילחץ. המניה רצה בנחישות עד ליעד.













יום רביעי, 10 ביוני 2009

איזה יום גרוע היה לי אתמול (או "החשיבות של עמידה בתוכנית המסחר")


אתמול הרגשתי שלא הולך.
לפעמים קשה לשים את האצבע במהלך המסחר על הבעיה או הסיבה שלא הולך.
אבל בשלב מסויים הפסקתי לסחור ובדקתי מה קורה.

עברתי על הטריידים של התוכנה. היו שישה טריגרים, שלושה שורטים (PCG, AHL, HIG) ושלושה לונגים (LPNT, AAP, BRCM).

כולם נכשלו. אני חושב שזו פעם ראשונה מאז התחלתי במדידות מאוגוסט 2008, של אפס אחוזי הצלחה (0%!) בתוכנה.

ב- BRCM הצלחתי לצאת ב 12 סנט, וגם קראתי בחדר לפארשיאל כשהיא עברה את 26.90.

באופן יחסית חריג גם הצלחתי אתמול להכנס לכל הטריגרים של התוכנה... לרוב אני מפספס אחד או יותר מכל מיני סיבות.

בדקתי את הטריידים שלי, ולא מצאתי חריגה או בעיה משמעותית בניהולם.
טוב, זה לא חוכמה, בסה"כ הייתי צריך לצאת בסטופ. אבל כשמפספסים אחד זה יכול לקלקל את כל היום.
לפעמים גם את כל השבוע.

אז בניתוח בדיעבד הסיבה ליום הגרוע שלי היא פשוטה - אחוזי הצלחה נמוכים, שלא לומר אפסיים.
האמת שאחרי הבדיקה נרגעתי.
כמובן שאחוזי ההצלחה הנמוכים מטרידים אותי, ביחוד כי זה משפיע על כל החברים בחדר המסחר.
אבל בואו נזכור שאחוזי ההצלחה מתיישרים בסוף לפי הסטטיסטיקה של הטווח הארוך.
יש, ותמיד יהיו לנו ימים בהם אחוזי ההצלחה נמוכים. בימים כאלה חשוב להגביל את ההפסדים למינימום.
זה אומר לצאת בסטופ בזמן מכל הטריידים.

מבחינתי זהו גם מסוג הימים שאני מפסיק לסחור. לא כי אין טריידים טובים או כי השוק לא מתאים. אלא כי אני כבר לא במצב מנטלי מתאים למסחר. תקראו לזה מצב רוח לא טוב.
לא משנה הסיבה ליום החלש, והיא עשויה להיות מוצדקת, או שלא תלויה בי. זה משפיע עלי, ועם הזמן לימדתי את עצמי לאבד את החשק לסחור ביום כזה.

ההפך לא נכון אצלי. כשיש לי יום טוב אני לא מגביל את עצמי במספר הטריידים. אני לא רואה בזה הגיון.
אני כן בהדרגה "מוריד פרופיל" או כמויות, ואולי מסנן את הטריידים שלי קצת יותר, כדי שמצבי לא יוכל להתהפך בקלות.
אבל כל אחד וניהול הסיכונים שלו.

בשורה התחתונה אחרי בדיקה וניתוח של הטריידים והתוצאות שלי, אני דוקא מעודד.
היום הגרוע אתמול לא גרם לי נזק ולא קילקל לי את השבוע. היום יום חדש.

יום שלישי, 9 ביוני 2009

עוד טרייד של סבלנות - VIP

בחצי השעה הראשונה אסף העלה את VIP לשורט מתחת 12.48, סטופ 12.60.
זהו טרייד אופייני של מומנטום בו המניה פתחה בגאפ גדול למטה, תיקנה מעט, ובנתה בסיס אפשרי לשבירה עם כיוון המומנטום.













הטריגר הופעל די מהר אך המניה המשיכה לדשדש באזור החצי עגול במשך חצי שעה נוספת, אך ללא סיכון ממשי של הסטופ.
בשלב מסויים המניה שברה והגיעה ל 12.35 אך תיקנה חזרה.
היא המשיכה לדשדש באזור התמיכה כשעה נוספת.
הבדיקה בדיעבד של הטרייד נותנת לנו חיזוק נוסף לאמון שאנו צריכים לתת בתבנית, לא חשוב כמה זמן אנו נמצאים בתוך הטרייד.
אין לנו הרבה מה להפסיד, אבל יש לנו מה להרוויח.
במקרים כאלו גם ניתן לעדכן את הסטופ בהתאם להתנהגות המניה וגם בטרייד של VIP היא בנתה התנגדות חזקה באזור 12.55 שבמשך השעה שלפני השבירה לא עלתה מעליו. זה מאפשר לחתוך את הסטופ ב 5 סנט.

רק לפני הצהריים ביצעה VIP את המהלך המצופה ונתנה אפשרות יציאה של קרוב ל 30 סנט שהם 2.5%.














יצאתי עם חצי כמות ב 12.27.
בשלב זה השארתי על החצי השני את הסטופ המקורי. כל עוד אין סטופ טכני מתאים יותר אני לא מזיז את הסטופ.
אחרי שעה נוספת כבר ניתן היה לראות שנבנתה התנגדות מדוייקת ב 12.40. זה היה המיקום הטכני הנכון להוריד אליו את הסטופ.
כמו שניתן לראות אחרי שההתנגדות נפרצה המניה רצה ופרצה גם את הסטופ המקורי.














נכון, בדיעבד יכולתי להוציא יותר מהטרייד אם הייתי יוצא עם כל הכמות בשבירה הראשונה.
אבל הטרייד נוהל נכון. בסיכומו של דבר גם עם החצי השני יצאתי ברווח.
זהו טרייד שנוהל כמעט לאורך כל היום ואילולא הזינוק בשוק בשעה האחרונה אני מאמין שהסבירות היא שהתבנית היתה ממשיכה למטה.

בסיכומו של דבר הבחינה בדיעבד של הטרייד מדגישה שתי נקודות שאנו כבר יודעים:
  • סבלנות הוא מרכיב הכרחי בהצלחה של הסוחר
  • חשוב לשים דגש על עידכון טכני נכון של הסטופ גם בטרייד מצליח

יום שישי, 5 ביוני 2009

מסחר במניות קטנות

אני אוהב לעבוד עם מניות קטנות של 5$ - 6$.
טריידים כאלו אני לרוב לא רושם בחדר המסחר מכמה סיבות:
הציפיות מהפריצה של טרייד כזה הן לעיתים לא גדולות ודי קשה לקחת רווח מוקדם להקטנת הסיכון.
הסיבה השניה היא שסוחרים רבים בחדר עובדים עם עמלות גבוהות של סנט למניה וזה עשוי לנגוס בצורה משמעותית בתוחלת הרווח מטרייד כזה.

אני עובד עם מספר ברוקרים, ובשוואב העמלות שלי הן פיקס - $5.95 לטרייד, וזה מתאים לטריידים כאלו בהם אני נכנס בכמויות גדולות ומנסה לחתוך חצי כמות בפריצה הראשונה.

אתמול משום מה יצא שרוב הפעילות שלי היתה במניות קטנות.
היו לי כמה טריידים שלקחתי מהתוכנה אבל אחוזי ההצלחה אתמול היו נמוכים כך שמהם לא יצא כלום.
אבל הפוסט הזה חשוב לי לא כדי להראות עבודה עם מניות קטנות. האמת היא שזה ממש לא רלוונטי ולמעשה אין הבדל בצורת העבודה.
החשיבות של הפוסט היא בניהול הטריידים.

השוק התחיל אתמול בירידות לסגירת הגאפ והיו כמה תצורות שבירה יפות.
רובם נכשלו כי השוק שינה כיוון די מהר והמשיך כל היום בעליות.

את היום פתחחי בשני שורטים מוקדמים על מניות קטנות:
AMR מתחת ל 5.00
HOTT מתחת ל 7.00
שניהם נכשלו ועפתי בסטופ.
לזה התווסף שורט נוסף של התוכנה - BJ - שנכשל גם הוא נמרצות.

להתחיל את היום עם שלושה טריידים כושלים זה בור לא קטן.
אבל כל עוד אני מרגיש שהמצב המנטלי לא פוגע בשיקול הדעת שלי אני לא מגביל את עצמי בפעילות.

הטריידים הבאים שלקחתי היו:
KEY מעל 5.00
PALM מעל 13.00

ניהול נכון שלהם למעשה כמעט עד סוף היום עזר לי לסיים את היום בצורה מוצלחת.
בדיעבד כשמסתכלים על הגרפים שלהן רואים שאלו טריידים מנצחים ששוה להחזיק בסבלנות, אבל כמו שאנחנו יודעים הבעיה העיקרית שלנו היא שלרוב אנו יוצאים מוקדם מדי מפוזיציות מנצחות.

ב KEY יצאתי עם חצי כמות ב 5.06, ועם רבע נוסף ב 5.15. לרבע האחרון נתתי לעבוד בסבלנות ממש עד סוף היום. קיבלתי בתמורה חצי דולר שזה מאוד מכובד ממניה קטנה.




ל PALM היתה התנגדות יומית ב 13.21 כך שמראש ידעתי שאחכה כמה שיותר קרוב לשם ליציאה הראשונה.
יצאתי עם חצי כמות ב 13.17 ולחצי השני נתתי לעבוד.
המדיניות שלי היא להשאיר את הסטופ המקורי כל עוד אין סטופ טכני טוב יותר
במקרה הזה המדיניות הזאת השאירה אותי בטרייד כי היה תיקון חזרה עד ל 12.94.
כאן סגרתי פוזיציה ב 13.46 , ואם מסתכלים על הגרף ניתן לראות שיכולתי לקבל 30 סנט מהירים נוספים.


בסיכומו של דבר הרבע האחרון ב KEY והחצי האחרון ב PALM (בצירוף עם הרבה סבלנות) הם אלו שעשו לי את היום.

יום שלישי, 2 ביוני 2009

BAX - דוגמה לטרייד בו ה- ATR לא רלוונטי

לקראת סוף המסחר אתמול בלטה BAX בתבנית שבירה יפה מתחת ל 50.00.


BAX- לפני השבירה

לרוב לפני פריצות או שבירות מסוג זה אני בודק אם המניה מיצתה את ה ATR שלה להיום.
ביחוד כשמדובר בחצי השני של היום.
במקרה הזה ה- ATR היומי של BAX היה
$1.36 והיא כבר עשתה תנועה של $1.50.
כלומר לכאורה אין טעם להכנס למניה.

אך במקרה הזה BAX היתה בירידה של 2.5% ונגד המומנטום החיובי החזק של השוק.
לכן ניתן להתייחס לטרייד הזה כטרייד של מומנטום בו ה ATR לא רלוונטי.

BAX שברה 45 דקות לפני סיום המסחר.
ומרגע השבירה היא ירדה בנחישות וללא קשר לשוק עם התעכבות קלה באזור 49.75 שם לקחנו פארשיאל.
היא סגרה את היום בנמוך היומי של $49.15.



BAX - גרף 5 דק' סוף היום

יום רביעי, 20 במאי 2009

עדכון ותוכניות עתידיות מפרונטגיינר

להלן מספר עדכונים ותוכניות עתידיות לפרונטגיינר.

עדכון מסלולים ומחירים
בסוף החודש מסתיים מחיר ההכרות של המנוי לחצי שנה לחברים חדשים.
מחיר המנוי החודשי יישאר 295 ש"ח.
מנויים קיימים ימשיכו לשלם את המחיר המקורי עד לסיום תקופת ההתחייבות.
כמו כן בסוף החודש יבוטל המסלול היומי.

חדר מסחר קולי (?)
בעקבות סקר בין המנויים לגבי האפשרות למעבר לחדר מסחר קולי הופתעתי לגלות שהמנויים הקיימים מעדיפים להשאר במתכונת הנוכחית של החדר, כלומר צ'אט ללא סאונד. הוזכרו סיבות שונות לכך.
האפשרות של חדר מסחר קולי היא עדיין אופציה בעקר בכיוון של שעורים והדרכות מתוזמנים מראש.

ברוקר
לאור ביקוש או אפילו צורך שקיים אצל סוחרים בארץ לברוקר טוב ופלטפורמת מסחר מקצועית בעלויות נמוכות אנו מחפשים פיתרון לנושא כבר מספר חודשים.
אנו כרגע בשלבים מתקדמים של התקשרות עם ברוקר ונראה שבשלב ראשון נציע פתרון לסוחרים שיפקידו את המינימום הנדרש של 25,000$.
השרות יוצע בשלב ראשון לחברים הרשומים באתר.

חדר מסחר סווינג
אני עדיין נחוש להקים חדר מסחר נפרד שיעסוק בפעילות מסחר סווינג בלבד.
לצערי עדיין לא הצלחתי לגבש את הצוות שיוביל את הפעילות. בשלב ראשון יספיקו שני סוחרי סווינג מקצועיים. אם מישהו מעוניין להרים את הכפפה - אנא פנה אלי.
חדר המסחר יפעל תקופה של מספר חודשים במתכונת חינמית לצורך גיבוש הקונספט, בדומה לשלב ההרצה של חדר פרונטגיינר המקורי. בחדר יועלו וינתחו רעיונות המסחר וינוהלו פוזיציות הסווינג; דו"ח מניות יומי יופץ למנויים, וכן יהיה מעקב של אחוזי הצלחה בפוזיציות המנוהלות.

--
פרונטגיינר


יום חמישי, 7 במאי 2009

ZION - טרייד שיכול היה להיות גדול (או - החשיבות של קביעת הסטופ הנכון)

שעה מפתיחת המסחר ראיתי את ZION בברים של דקה. המניה פתחה את היום בגאפ חיובי של 7% והמשיכה במומנטום חזק חצי שעה רצוף עד לעליה של כ 25%. במהלך חצי השעה השניה היא תיקנה חלק גדול מהעליה כשהיא מתבססת באזור 14.50 עם מגמת עליה מתונה.

זהו טרייד עם פוטנציאל אדיר. מניה עם מומנטום חיובי חזק שרחוקה 10% מהגבוה היומי שלה שנקבע חצי שעה קודם. מסוג הטריידים שאסף אוהב.
איפה אסף כשצריך אותו. אתמול אסף לא נכנס לחדר המסחר בגלל בעיות עם המחשב.

















הכניסה היתה מעל להתנגדות ב- 14.75 והסטופ שנתתי בחדר היה 20 סנט שהוא יחסית ארוך לאיתותים שאני מעלה.
הוי הוי כמה חשב לקבוע את הסטופ נכון. סטופ כזה שמתבסס על תנודתיות המניה (ATR) מתאים לפריצות/שבירות שגרתיות. טרייד כזה צריך להיות מנוהל ע"פ הכללים שלו. אסף דיבר על זה אין ספור פעמים.

המניה הצליחה לעלות ל 15 עגול ולתת יציאה סבירה בפארשיאל. בכל טרייד אחר זה היה הצלחה יפה אבל ברור שכאן הציפיות היו גבוהות בהרבה.
התיקון חזרה לאזור החצי עגול העיף אותנו בסטופ.

צריך להסתכל על גרף המניה בסוף היום כדי להבין שעם קביעת סטופ נכון וניהול טוב של הטרייד לא צריך יותר מטרייד אחד כזה ביום.
שוחחתי עם אסף בסוף היום ואישרתי את מה שחשבתי. הסטופ הנכון היה בפטיש של 14.35. 40 סנט. זה משפר את סיכויי ההצלחה של הטרייד לעין ערוך ומאפשר להפיק ממנו את המקסימום.
בניהול נכון של הטרייד ניתן להעלות את הסטופ לאזור ה 15.00 כשעה אחרי הפריצה ואח"כ פשוט לחכות. הראלי האמיתי הגיע בהמשך. ריצה של דולר וחצי בשעה.















פרונטגיינר

יום חמישי, 30 באפריל 2009

ניהול סיכונים במסחר יומי

סוחר יומי לא יכול להצליח ללא ניהול סיכונים מסודר.
ניהול סיכונים הוא בסה"כ שם יפה לשיטה שעוזרת לנו לאכוף את הברור מאליו - לחתוך את הטריידים המפסידים קצר ולתת למנצחים לרוץ -
Let your profits run and cut your losses short
ככל שזה נשמע פשוט - זו כל התורה.

סוחרים צריכים להבין ששלמות היא לא המטרה. אם אתה מחפש פרפקציוניזם אתה תיכנס לצרות.
יהיו לך winners ויהיו לך losers, ומטרתו של ניהול הסיכונים הוא להפחית את ההפסדים למינימום. קודם כל לשמר את הקפיטל. אם תצליח לעשות את זה הטריידים המנצחים יביאו איתם את הרווחים.


נגדיר את המושג - משמעת מכירה. זהו למעשה העמידה במחיר הסטופ וההחלטה מתי ואיך לקחת רווחים. זהו חלק חשוב מניהול הסיכונים.
ההתמקדות צריכה להיות ביציאה מהטרייד ולא בכניסה אליו. כי הצלחה או כישלון של טרייד בסופו של דבר נקבעים בזמן היציאה ממנו.

נחלק את ניהול הסיכון לארבעה צעדים פשוטים:
  • הסכום שאנו מסכנים לטרייד. לעיתים מכונה R (מלשון Risk).
    לרוב, סכום זה יחושב כאחוז מהקפיטל שלנו. לדוגמה, יש סוחרים שלוקחים סיכון של לא יותר מ- 2% לטרייד. ככל שהמסחר שלנו הוא לתקופות קצרות יותר כך ייקטן אחוז הסיכון.
  • קביעת מחיר הסטופ
    כל סוחר עשוי לקבוע את מחיר הסטופ ע"פ שיטה או תוכנית-מסחר שהוא עובד איתה. יש סוחרים שעובדים עם סטופים טכניים, יש סוחרים שקובעים סטופ ע"פ תנודתיות המניה, וכו'. גם פקודת הסטופ תהיה שונה אצל כל סוחר. (פקודה אוטומטית או ידנית, מרקט או סטופ-לימיט).
    אבל מה שחשוב הוא לקבוע את מחיר הסטופ לפני הכניסה לטרייד
  • חישוב גודל הפוזיציה
    בהתאם לשני הצעדים הקודמים ניתן לחשב את מספר המניות המתאים לכל טרייד.
    רוב הסוחרים לא מקדישים לצעד זה את ההתיחסות הנחוצה.
    בפוסט קודם שלי כתבתי על חשיבות הנושא ועל צורת חישוב כמות המניות לטרייד.
  • בדיקת יחס הסיכון לרווח - Risk / Reward
    צעד זה מתייחס ליציאה מהפוזיציה. יחס של בין 1R ל 3R נחשב ליחס טוב של סיכון לרווח. סוחר שמצליח לצאת מטריידים עם יחס ממוצע כזה יכול להסתפק באחוזי הצלחה נמוכים מ 50% כדי שיהיה רווחי.
    טבלת אחוזי ההצלחה שאנו עורכים בשנה האחרונה מופיעים הכללים ליציאה ברווח מטרייד. זה בסופו של דבר מה שיקבע עם טרייד הוא winner או loser.
פרונטגיינר

יום חמישי, 23 באפריל 2009

טרייד של אייל על סמך הכרות עם מניה - SCHW

לאייל יש סט של מניות שהוא אוהב לעבוד איתן, ואני מניח שיש בהן תחלופה מסויימת. אולי הוא יספר לנו קצת יותר בתגובה לפוסט הזה.
בכל אופן, אני חייב להעלות כאן טרייד שלו שמדגים את החשיבות והעוצמה של הכרות עם מניה.

ביום שני, 20/4/09, לקראת סוף היום, אייל רשם בחדר המסחר את הודעות הבאות:


2009-04-20 15:28:50
eyal
אני רושם פה מהלך רק לצפיה
2009-04-20 15:29:03
eyal

אני מהמר על שוואב שתתרסק תוך 5 דקות
2009-04-20 15:29:06
eyal
רק לעקוב
2009-04-20 15:30:02
eyal
זה אמור להיות תרגיל סוף יום


להלן הגרף של שוואב בברים של 5 דקות. אולי קשה לראות במדוייק, אבל ניתן לראות בברור את הסמיכות של ההודעה של אייל לתחילת ההתרסקות. בפועל, ב- 15:37 החלה המניה לצנוח. 8 דקות אחרי שאייל כתב.
עד סוף היום, תוך 20 דקות המניה צנחה בדולר שלם, כאשר במהלך רוב היום היא נעה בריינג' של 30 סנט.

מדהים.
אולי אייל יגיב כאן וישפוך קצת אור על התופעה..



















--
frontgainer.com

יום ראשון, 5 באפריל 2009

החשיבות של אמונה, סבלנות, ועצבים - IGT

בטרייד הבא משולבים מספר אלמנטים שיש להם חשיבות עצומה ביכולת של הסוחר להפיק את המקסימום מהפוזיציה. יש תאור אולי מעט מפורט של המהלך שקדם לכניסה לטרייד ושל ניהולו בפועל אבל כל אלו חשובים להפקת המירב מדוגמה זו.

כ- 20 דקות מהפתיחה אסף העלה את IGT כטרייד של מומנטום לפריצה מעל 10.70. הזיהוי היה על ברים של דקה. קשה לראות את זה מהגרף המצורף (ברים של 5 דקות) אבל היתה התכנסות חזקה לגבוה, והיתה גם פריצה של כמה סנטים שנכשלה בגלל ירידה חזקה של השוק.
המניה ירדה עם השוק אבל נעצרה בחצי עגול ולמעשה במשך למעלה משעה דישדשה בטווח צר של עשרה סנט מעל 10.50.
כתבתי בחדר שהיא שוב מעניינת ללונג עם סטופ קצר של כמה סנטים מתחת לחצי עגול. זו ואריאציה על הריוורסלים שאני אוהב.
לקחתי אותה ב 10.51.
היא ירדה מתחת לחצי.
במקרים כאלו אני לרוב עובד בצורה ידנית ולא מכניס סטופ אוטומטי במערכת. צריך לבדוק את התנהגות המניה לאחר ה"שבירה". הסטופ קצר ויש מרווח עבודה.
במקרה הזה היא לא המשיכה בירידות. להפך, נראה היה שיש עליה לחץ למעלה.
החיסרון בצורת עבודה כזאת היא שזה מחייב ניהול ידני של הטרייד וזה מעסיק אותי באופן מלא.
אחרי מספר דקות המניה חזרה מעל לחצי עגול ובסופו של דבר כשהשוק תיקן היא קפצה ב 30 סנט מהירים. שם יצאתי בחצי כמות ושמתי סטופ במערכת באזור הכניסה, זאת בעיקר כדי שאוכל להתפנות לטריידים אחרים.

מכאן ועד כמעט סוף היום פשוט נתתי לה לעבוד. מדי פעם בדקתי מה קורה איתה בעיקר כדי לחפש נקודה טכנית חדשה לקרב אליה את הסטופ.

עד ל 11 עגול היא עלתה ללא תיקונים ושם התלבטתי ב"קול רם" בחדר אם לסגור את הפוזיציה. בסופו של דבר נשארתי ונתתי לה לנסות לפרוץ את העגול והיא אכן פרצה. כאן חיפשתי הזדמנות להעלות את הסטופ אל מתחת לעגול.
כדי שאוכל לעשות זאת ארצה קודם לראות שהיא מייצרת תמיכה טכנית באזור העגול.
היא באמת התבססה מעל לעגול וגם בברים של 5 דקות ניתן לראות את התמיכה.
העלתי את הסטופ ל $10.95 ושוב התפנתי לעיסוקים אחרים כאשר מדי פעם בדקתי שוב את גרף המניה.

אם נסתכל על הגרף שלה עד לסוף היום היא למעשה המשיכה בעליה עיקבית כאשר היא מייצרת נקודות תמיכה חדשות בדרך גם ב $11.15 $11.40.

ככל שאנו מתקרבים לסיום המסחר אני נוהג להצמיד יותר את הסטופים כיוון שנשאר פחות זמן לעבודה טכנית של המניה. בסופו של דבר יצאתי ב $11.48 לפני שהיא פרצה את העגול, וכשעתיים לסיום המסחר.

היה אולי אפשר להוציא עוד 15 סנט מהטרייד אבל אני חושב שניהלתי אותו נכון, כולל סגירת הפוזיציה.

















אני מודה שזו לא צורת מסחר רגילה שלי, ושלא שכיח אצלי לתפוס עליה של 10% בטרייד.
מסיבות שונות פיתחתי לי צורת עבודה בה אני יוצא מהר מטרייד, ובמקרים רבים עם כל הכמות. אולי בפוסט נפרד ארחיב קצת בנושא.

אבל היכולת להשאר בטרייד מספיק זמן היא זאת שבסופו של דבר מאפשרת לסוחר להפיק ממנו את המקסימום. זה מאפשר לנו לתפוס את הביג ווינרס, וזה בסופו של דבר שם המשחק.

לצורך כך צריך מספר אלמנטים מנטליים בשילוב עם טכניקה כפי שתואר לעיל.
דבר ראשון צריך אמונה. אמונה בתבנית הטכנית של המניה.
כמו שראינו צריך סבלנות. לא למהר לסגור את הפוזיציה. לרוב זה יהיה מוקדם מדי. אם בספק - קח פארשיאל.
צריך גם עצבים חזקים... במקרים רבים המניה מתקנת נגדינו ו"אוכלת" חלק גדול מהרווחים שהיו לנו. כאן צריך לחזור לנקודה מספר 1. אמונה ("בלי אמונה" וגו'..)