יום ראשון, 26 באוקטובר 2008

תוכנית הריוורסלים שלי

בדיון הזה אתאר את הדרך בה אני סוחר בריוורסלים.
זהו המשך לפוסט קודם בנושא ריוורסלים.

מספר הערות מקדימות:

  • כל האמור בהמשך מתאר תוכנית שפיתחתי בעצמי למסחר בריוורסלים, בעיקר על סמך ניסוי וטעיה, ולא משהו שקראתי או למדתי במקום אחר. כך שהתוכנית בדוקה רק ברמה שניתן לסמוך על השימוש שלי בה. אך אני יכול להעיד בצורה חד משמעית שהתוכנית הזאת עובדת בשבילי והיא כבר מעל לחצי שנה חלק בלתי נפרד מתוכנית המסחר המלאה שלי.
  • לצורך נוחות אשתמש במונחי לונג בלבד (כגון "פריצה", "התנגדות", "מעל לטריגר", וכו') כאשר הכוונה היא גם ל"שבירה", "תמיכה", וכו.
  • כל טריגר לפריצה (או שבירה) הוא למעשה מועמד אוטומטי גם לריוורסל מהסיבה הפשוטה שטריגר הוא מחיר בו יש למניה התנגדות ברורה. אקדיש לנושא זה דיון מיוחד, ובין השאר אדבר על האפשרות לקחת את אותו טריגר גם לריוורסל וגם לפריצה, ומדוע אין סתירה בין השנים.
---
כדי שמניה תהיה מועמדת לריוורסל צריכים להתקיים התנאים הבאים:

  1. מחיר המניה הגיע לאזור התנגדות ברור. ברוב המכריע של המקרים זה יהיה מספר עגול, ולפעמים חצי עגול, וכן בגבוה היומי.
  2. הכניסה למניה תהיה סנט או שנים לפני הטריגר, וזאת משני טעמים עיקריים:
    ככל שניקח את המניה קרוב יותר לטריגר כך הסטופ קצר יותר והסיכון נמוך יותר.
    כמו כן לא ניקח אותה בדיוק בטריגר כיוון ששם יש התנגדות רבה שתגרום לכך שנתחרה על הכמות עם הרבה מאוד סוחרים אחרים. בנוסף, אם כבר נצליח לקבל את הכמות במחיר הטריגר הסבירות לפריצה כבר תהיה הרבה יותר גבוהה.
  3. פקודת סטופ במערכת - סנט בודד מעל לטריגר.
    יהיו מקרים חריגים בהם גובה הסטופ יהיה גבוה מסנט בודד. אדבר עליהם בנפרד.
  4. שעת המסחר אינה מוקדמת מידי. ברוב המקרים לא אחפש ריוורסלים בשעתיים הראשונות של המסחר, בהן מניות עדיין לא מיצו את התנועה היומית שלהן.
  5. המניה מיצתה את ה ATR היומי שלה או שהיא קרובה למיצויו.
  6. המניה סחירה מספיק כך שמתאפשרת יציאה מהפוזיציה (כיסוי) ללא slippage במקרה של פריצה. כלומר, ניתן לראות בלוול-2 מספיק מוכרים גם מעל לטריגר.
  7. למניה אין מומנטום חזק מידי בכיוון הטריגר.
    למשל, מניות בעליה של 15% מתחילת היום לא עובדות עם השוק ואינן מתייחסות ל ATR היומי. טריגרים כאלה אעדיף לפריצה ולא לשינוי כיוון.
ארבעת התנאים הראשונים חייבים להתקיים. הסיבה שאני לא רושם את תנאי מספר 5 כ"חובה" היא רק כי לא תמיד אני בודק אותו ביסודיות לפני הכניסה. לעיתים אני מסתפק בכך שאני רואה שהמניה עשתה תנועה מספקת (למשל, אם היא כבר בעליה של 3.5% היום). ממילא השימוש ב- ATR אינו מדע מדוייק. אבל חשוב לזכור שככל שהמניה רחוקה יותר ממיצוי ה ATR היומי שלה - כך סיכויי הפריצה שלה גבוהים יותר.
לגבי תנאי מספר 6, לעיתים רחוקות אכנס לריוורסל במניה שאינה מספיק סחירה כיוון שה"עונש" על כך יכול קשה מבחינת יחס הסיכון להחזר. ככל שהאמונה שלי בתבנית הריוורסל היא חזקה יותר - הסיכוי שאוותר לעצמי בסעיף הסחירות גדל.

מספר הערות לסיכום:

  • המסחר בשיטה זאת אינו פשוט ולמעשה נוגד את האינטואיציה, ואפילו את עקרונות הניתוח הטכני, כיוון שאנו נכנסים לפוזיציה בניגוד למגמה, ומעבר לכך - אנו עושים זאת כאשר המניה מאוד קרובה לפריצה. כלומר לכאורה, סיכויי הפריצה גבוהים. אבל בפועל, אם ניישם את הכללים הנ"ל בקפידה, נלמד עם הזמן לבטוח בתוכנית.

  • הייתרון הגדול של התוכנית הוא בסיכון הנמוך. אנו מפסידים 2 או לכל היותר 3 סנט, עם פוטנציאל הרבה יותר גבוה לרווח. יחס מצויין זה מאפשר לנו לעבוד עם אחוזי הצלחה נמוכים מ 50% בריוורסלים ועדיין להיות ריווחיים.

  • סוחרים שמתרגלים לעבוד בשיטה זאת למעשה מוסיפים לתוכנית המסחר שלהם מימד חדש שמאפשר להם לסחור בימים או בשעות בהם המומנטום בשוק חלש ופריצות אינן עובדות.

אני אישית סוחר בריוורסלים מידי יום. אני מעריך שבממוצע לפחות ריוורסל אחד ביום, כאשר אני מקפיד על התנאים הנ"ל. עם הזמן והנסיון למדתי לתת אמון בתוכנית הריוורסלים שלי, וזה חשוב בעיקר מהסיבה שלעיתים נחוצה סבלנות רבה עד שמניה תעשה את המהלך שחיכינו לו. אבל הסטטיסטיקה מראה שהתנגדויות עובדות. הן באמת מקשות על פריצה של הטריגר.

בהמשך אדבר על נקודות חשובות נוספות כמו דרכים ליציאה ברווח מהריוורסל, מניות בהם הכללים הנ"ל אינם מתאימים, וכן אביא דוגמאות שונות לריוורסלים שעבדו או שלא. כמו כן אני משוכנע שאזכר בפרטים רלוונטיים נוספים שכבר עכשיו צצים לי בראש אבל אינני רוצה להאריך בדברים ברשומה זאת.

לסיום אני מצרף שלושה ריוורסלים שסחרתי בהם ביום המסחר האחרון (יום שישי 24/10/08). 2 מוצלחים ואחד שנכשל. הם מיצגים 3 צורות שונות למסחר בריוורסלים כאשר רק הראשון הוא על פי התוכנית המתוארת לעיל, אבל מכל השלושה ניתן ללמוד. הסיבה ששילבתי מספר שיטות היא שזה היה יום חריג מאוד למסחר עקב הגאפ העצום בפתיחה. יום שבו לא סחרתי כלל בפריצות ושבירות.

EQR - כניסה לשורט 31.99 בשעה 11:30, יציאה בכמות מלאה ב 11:36 ב 31.57.
ניתן לראות שהמניה מאז הספיקה לחזור ל 32 - אך לא לעבור אותו, ומאז ועד סוף היום לרדת בשני דולר מלאים.



















FDRY - הטרייד הזה אינו ריוורסל רגיל ואני מעלה אותו משתי סיבות: אחת - שהוא מדגים שיטה נוספת לסחור בריוורסלים, ואני מניח שאדבר עליה גם בהמשך, והסיבה השניה היא שהוא מעניין, בלשון המעטה, ושעקבנו אחרי המניה בחדר המסחר.
אני לקחתי את המניה לשורט אחרי שהפריצה נכשלה. מחיר הכניסה הרגיל - סנט מתחת לטריגר - 17.49.
יציאות: חצי כמות 17.36 וכמות מלאה 17.02 לפני "התמיכה של העגול"... טרייד ריוורסל ממוצע. אבל שימו לב מה קרה למניה אחרי שיצאתי ממנה. היא צנחה ביותר משבעה דולר תוך 10 דקות. מן הסתם הפספוס של היום, אבל זה כמובן עניין של מזל. באותה מידה זה יכל היה לעבוד נגדינו.


















MSFT - לקראת סוף היום, דווקא ללונג, ונגד מגמת השוק. היתה לה תמיכה יפה וברורה של שעתיים וחצי באזור ה 22$. נכנסתי ללונג בשעה 13:35, במחיר 22.01. הסטופ שלי היה ב 21.94 כיוון שאין כאן תמיכה מדוייקת בעגול. המניה תיקנה מעט ל 22.10 אך לא הספקתי לצאת ובסופו של דבר שברה. אבל גם הדוגמה הזאת המחישה בצורה יפה את החוזק של קוי התמיכה שאנו נעזרים בהם לצורך המסחר בריוורסלים. המניה החזיקה מעמד באזור התמיכה זמן רב ונגד מגמה חזקה של שוק יורד, עד שלבסוף נשברה. תרתי משמע.


















יום שלישי, 21 באוקטובר 2008

תוכנת פרונטגיינר

ההסבה שלי מהי-טק למסחר-יומי התחילה למעשה בפיתוח התוכנה (היום "תכנת פרונטגיינר").
כשהתחלתי להתעניין בניתוח טכני בלטה לי העובדה שהכל מבוסס על מספרים, מתימטקה, וניתוח כמותי.
הסריקה והחיפושים שאנו עושים כדי למצוא את התבניות שעליהן נסחור ניתנות להגדרה ברורה המאפשרת לתוכנה לעשות זאת על פי קריטריונים מוכתבים מראש.  הרעיון היה בעיקר לחסוך זמן.

אני לא משוכנע שתוכנה יכולה למצוא תבניות איכותיות יותר מסוחר מנוסה.  לסוחר מנוסה מספיקות שניות ספורות כדי להחליט אם תבנית מסויימת מעניינת או לא.  מערכת השיקולים שלו מורכבת ממכלול של ניתוחים טכניים ואינדיקטורים המבוססים בעיקרם על התצורה הגרפית.  נחוצה עבודה תיכנותית רבה כדי להפוך את מערכת השיקולים הזו לרובוט, ובמקרים מסויימים לא קל לסוחר להגדיר את הקריטריונים שגורמים לו להעדיף תבנית אחת על תבנית דומה אחרת.

תוכנת פרונטגיינר היא סורק
תוכנת פרונטגיינר רצה מתחילת המסחר ועוברת על כ- 3000 סימבולים. היא עושה סינון ראשוני על פי קריטריונים שונים ומשאירה רשימה של המניות הרלוונטיות ליום המסחר הנוכחי. במהלך המסחר מקבלת התוכנה ציטוטים עבור כל אחד מהסימבולים ומחפשת תבניות טכניות עם התנגדות או תמיכה ברורים.
התוכנה היא למעשה סורק מניות לכל דבר.  היא אינה רובוט (תוכנת מסחר אוטומטי).  לפחות לא בשלב הזה.
מדי דקה או שתים התוכנה כותבת את הסימבולים של המניות שהיא מצאה לקובץ.  מדובר ברשימה שעשויה להכיל מספר מצומצם של סימבולים עד לכמה עשרות.  את הקובץ אני טוען לתוכנת המסחר שלי ואז עובר ידנית על הרשימה. מבין אותם הסימבולים עשויים להיות "יהלומים".  כלומר תבניות טכניות מצויינות.
התוכנה עובדת החל מ- 2008 ללא שינויים משמעותיים, אם כי יש לי תוכניות לשיפורים והרחבות, אלא שכרגע אני לא מגיע לזה.
לרוב ביצועי התוכנה מאפשרים מעקב שוטף אחרי כל הסימבולים שהיא מוצאת, עם מגבלה אנושית בלבד.  כלומר, כיוון שאני עובר על הטריגרים של התוכנה לפני שאני רושם אותם בצ'אט, יש כאן מגבלת זמן ומשאבים, ולמעשה בתנאי הרצה ומסחר נורמאליים אני לא מספיק לעבור על כל הטריגרים, ולכן גם מפספס לא מעט טריידים טובים.
(ראה מאמר המתאר מקרה כזה בו עברתי על איתותים של התוכנה באיחור וחלקם כבר פרץ).

השימוש בתוכנה
תוכנת פרונטגיינר אינה מסחרית.  כלומר, היא משמשת אותי לצרכי המסחר האישי שלי וגם את הסוחרים בחדר המסחר של פרונטגיינר.  היא מספקת ערך מוסף עצום במסחר ולמעשה יתרון על סוחרים אחרים שעושים שימוש באסטרטגיות דומות כיוון שהיא סורקת אלפי מניות, חלקן אולי לא מתאימות למסחר בימים רגילים, אבל עשויות להיות מאוד רלוונטיות בימים אחרים.
למעשה בהשקעה נמוכה יחסית ניתן להפוך את התוכנה למוצר מוגמר וארוז ולאפשר לסוחרים נוספים לעשות בו שימוש.  הסיבה העיקרית  שאני לא עושה את זה היא כי מדובר בפעילות עיסקית מלאה המחייבת מערכת שיווק ותמיכה, וכרגע (עדיין) יותר מעניין אותי להתמקד במסחר עצמו.
להבדיל מרוב הסורקים הנפוצים בשוק התוכנה מחפשת תבניות.  כלומר, למעט מספר סינונים בסיסיים ראשונים שמשאירים רק את המניות הסחירות והמתאימות ליום המסחר הנוכחי, התוכנה מחפשת תבנית טכנית.  כלומר אזורי התנגדות ותמיכה שעשויים להוות "טריגר".

רוב השיפורים בתוכנה הם באזור זה של שיפור הסינונים.
כאשר רמת סינון התבניות תהיה כזו שאני יכול לסחור על כל סימבול שהתוכנה מוצאת אזי ניתן להפוך את התוכנה גם לרובוט מסחר;  ואז הייתרון על הסוחר האנושי הוא ברור כיוון שהוא מנטרל את האלמנט המנטלי הקריטי כל-כך.

יום ראשון, 5 באוקטובר 2008

מסחר בריוורסלים

ריוורסל הוא שינוי במגמה הראשית של המניה.

סוחר יומי שיודע לשלב מסחר בריוורסלים בתוכנית המסחר שלו מרחיב את טווח הטריידים האפשריים שלו, וכמו שאסביר בהמשך מאפשר לעצמו לסחור גם בשעות המסחר הפחות פעילות תוך שמירה על יחסי סיכון/החזר מצויינים.

כיוון שריוורסלים הם למעשה שינויי מגמה, ניתן לסחור בהם רק כאשר למניה יש:
  1. מגמה ראשית תוך-יומית ברורה (למעלה או למטה)
  2. התנגדות או תמיכה ברורים. כלומר המניה הגיעה לגבוה היומי או לנמוך היומי וחזרה. במקרים רבים נקודה זו תהיה מספר עגול, או אפילו התנגדות/תמיכה מהגרף היומי.
ישנם יוצאים מן הכלל שבשלב זה לא נעסוק בהם, שניתן לותר על סעיף 2 למעלה ולחזות אותו מראש.

מסחר בריוורסלים אינו קל. במידה רבה הוא נוגד את האינטואיציה שלנו ואת השיטה של ניתוח טכני הבנוי על פריצות ושבירות.
הוא דורש אמונה רבה בעוצמת ההתנגדות או התמיכה שיהיו למניה כדי שהסוחר יוכל להכנס בכיוון הפוך.
לעיתים צריך גם סבלנות רבה כיוון שמניה עשוייה להתעכב זמן רב באזורי ההתנגדות/התמיכה לפני שהיא משנה כיוון ונותנת הזדמנות ראויה ליציאה ברווח.

יש דרכים שונות לסחור בריוורסלים, ומספר אינדיקטורים שניתן להשתמש בהם כדי לזהות שינוי אפשרי מתקרב במגמת המניה.
ברשומות הבאות אתאר את הצורה בה אני סוחר בריוורסלים ואביא מספר דוגמאות מהימים האחרונים הממחישות את יישום השיטה.
זו פחות או יותר שיטה שפיתחתי ושיפרתי במהלך השנה האחרונה.
ניתן לסכם את השיטה במספר כללים ברורים שיקבעו האם המניה מתאימה לריוורסל מבחינת הזמן והאינדיקטורים, ומתי להכנס.

את הערך המוסף העצום שיש למסחר בריוורסלים בכלל, ובפרט לשיטה שאסביר, ניתן לתמצת במשפט אחד:
הסטופ קצר מאוד ביחס לפוטנציאל הגדול לרווח שיש בטרייד.
כלומר יחס ממוצע מצויין של סיכון לרווח.