איך אני סוחר

(עודכן - יולי 2012)
(עודכן - אוקטובר 2013)

גילוי נאות
בבלוג אני מתמקד בצורת העבודה העיקרית שלי בשנים האחרונות, אך כמו שציינתי למעלה, סוחר מקצועי בד"כ מגוון את שיטת העבודה שלו, וגם אני עשה שימוש באסטרטגיות נוספות ובצורות ניהול נוספות לצד אלו שאני מדבר עליהן בבלוג.
רובן נגזרות מהאסטרטגיה הראשית שלי וחלקן מנצלות את האוטומציה שאני מפתח ויש קושי לעשות בהן שימוש ידני.  במקרים מסויימים אני עושה שימוש ב"גמישות מחשבתית" המאפשרת לי להוציא מטרייד יותר ממה שהניהול ה"סטנדרטי" היה נותן.  פה ושם יש בבלוג דוגמאות לחלק מהמקרים הללו אף שאני במקרים רבים נמנע מלפרסם דוגמאות כאלו כי הן עשויות להתפרש (בטעות) כסתירה לדברים אחרים שאני כותב עליהם בבלוג.
חלק מהשיטות הנ"ל אני מלמד במהלך האימון האישי, כאשר זה רלוונטי או מתאים לסוחר.
ישנם דברים שאני נמנע מלפרסם בבלוג כיוון שאני מחשיב אותם כנכס אישי.  אני עשוי לשתף אותם עם סוחרים שאני מאמן באופן אישי במידה וזה מתאים להם.

הערה חשובה
סוחר מתחיל, או לצורך העניין גם סוחר שהאסטרטגיה הנ"ל חדשה לו, אינו יכול עדיין לסחור בה (באופן עצמאי) בהצלחה.  למרות שהשיטה לכאורה פשוטה, מסתבר שלוקח זמן עד שסוחרים מגיעים למצב בו הם מזהים איתותי כניסה באחוזי הצלחה סבירים.  כלומר באחוזי הצלחה כאלו שצריכים לאפשר להם להגיע לריווחיות עיקבית.  יש לזה מספר סיבות שלא אכנס לכולן כאן, אבל סוחר צריך לראות ולנתח מאות רבות של תבניות לפני שהוא יכול לזהות באופן מוצלח איתות כניסה אמיתי.
אני אומר את זה מתוך ידיעה ולא השערה.  אני רואה מתי סוחרים שאני מאמן מתחילים לזהות איתותים ברמה כזו שגם אני עשוי להיכנס אליהם.
גם סוחרים שאני עובד איתם קודם מתמקדים בניהול הטרייד ונכנסים אך ורק לטריידים שאושרו על ידי, ורק בהמשך, כאשר אני רואה שאיכות האיתותם שהם מוצאים בעצמם היא טובה - נכנסים גם לטריידים אישיים.

--
מסחר תוך-יומי בלבד
אני סוחר יומי.
כלומר, אני מתחיל את היום "על נקי" וכך גם הולך לישון.
אני מאמין שמסחר סווינג ומסחר תוך יומי הם שני עיסוקים שונים לחלוטין ושסוחר צריך לבחור את העיסוק שמתאים לו ולהתמקד.

מניות מומנטום
אני סוחר במניות מומנטום.
ההגדרה שלי למנית מומנטום היא פשוטה.  מניה שיש בה פעילות חריגה ביום המסחר הנוכחי.
במקרים רבים במניות הללו יש גם שינוי חריג במחיר מיום אתמול (אני מתיחס לזה בבלוג כ"מומנטום").
ישנן דרכים רבות לסחור במניות כאלו.
את צורת הסינון והקריטריונים שלי לבנית רשימת מעקב וחיפוש הטריגר אני מפרט במאמר על סריקה וסינון של מניות;  וזהו למעשה הבסיס לחלק גדול מהטריידים שלי.

אחד היתרונות של מסחר יומי במניות מומנטום הוא שהן הרבה פחות תלויות בכיוון השוק.

גרפים / אינדיקטורים
אני עובד עם גרפים נקיים ממתנדים (אינדיקטורים).  הגישה שלי היא שמי שיודע לקרוא גרפים לא צריך "ללכלך" אותם באינדיקטורים.  הם אינם יכולים לחזות את העתיד.
רוב המתנדים הם ממילא עוקבי מגמה ולכן כל המידע שהם מציגים כבר נמצא בגרף.  המתנדים ניזונים מהגרף ולא ההפך.
הבהרה:  אין זו המלצה שלא להשתמש במתנדים.  הם בהחלט עשויים לעזור בקריאת אלמנטים מסויימים בגרפים לצורך קביעת נקודות כניסה, יעדים, ואזורי סטופ.  כל אחד בסופו של דבר מסגל לעצמו דרך עבודה שהוא מרגיש איתה נוח.
מעט מאוד מתנדים לא ניתנים לקריאה ישירות מהגרף, אחד מהם הוא הווליום, ובו אני משתמש במספר דרכים, גם בגרף וגם ברשימות המעקב כדי לקבל מושג על רמת החריגות.

אסטרטגיות המסחר
אני מזכיר בהזדמנויות שונות את הדרך הארוכה (מדי) שסוחרים עושים בגלל "ההתפזרות"  בהתחלה.  סוחרים רבים פורשים בגלל זה מוקדם מדי, כי כלל לא הספיקו להביא את עצמם לידי ביטוי. עם עזרה חיצונית מתאימה הם יכלו לקצר את התהליך הזה ולהתמקד בשיטה עיקרית מהר יותר.
ובכל זאת, ברוב המקרים, סוחרים מקצועיים מנוסים יפעילו מספר אסטרטגיות מסחר, לעיתים דומות, ולעיתים שונות לחלוטין.
כמו בעסקים, יש חשיבות רבה לבנית תוכנית עבודה מגוונת.  מעין "קו מוצרים" המאפשר לסוחר לנווט את עצמו ביעילות בתנאי השוק הדינמיים.
אבל אין סתירה בין הדברים.  אני מאמין שזהו תהליך טבעי ודי מחוייב המציאות, והוא חלק מההתפתחות המקצועית של הסוחר:
  1. גישושים:  עבודה במספר שיטות שונות בו זמנית וללא אבחנה
  2. התמקדות:  בחירת אסטרטגית מסחר אחת עיקרית והתמקצעות בה
  3. גיוון:  הוספה הדרגתית של אסטרטגיות מוצלחות לצורך העשרת ההזדמנויות
לאסטרטגיה הראשית שלי אני קורא Momentum Breaker, ואני גם מתיחס אליה כך בבלוג.
היא אסטרטגיה יחסית נוחה ללימוד כיוון שהיא לא מחייבת פעולות מהירות ותכופות ומאפשרת ניהול רגוע וסבלני של פוזיציה.  במידה מסויימת עבור סוחרים מסויימים זה עשוי להיות עקב אכילס שלה כיוון שהיא מחייבת התמודדות מנטלית לעיתים עד סוף היום.