יום רביעי, 23 במאי 2012

שורט מאתמול DVA

בסביבות 11:30 גיא אלמוג רשם בצ'אט את הטריגר של DVA - מתחת 82.80 עם סטופ של 30 סנט.
המניה נסחרה במחזור חריג, אבל ללא מומנטום משמעותי.  ירידה של 2.4% בלבד בנקודת הטריגר.
אבל התבנית היתה מצויינת. מגמת ירידה ברורה ותיקון לא גדול. זוהי מניה של $83 עם סטופ קצר מאוד יחסית לפוטנציאל (צפי ליחס risk-reward טוב).

הניהול שלי בטרייד הזה לקח בחשבון את השיקול הנ"ל ומשכתי את המימוש הראשון והשני ל- 2R ו- 4R (שהם 0.60 ו- 1.20).  בתיקון עדיין הייתי בפנים עם רבע כמות.  (אני שואל את עצמי אם אני צריך ללמוד/לשאוף לסגור פוזיציה בתיקונים "צפויים").
בסיום התיקון המניה בנתה איתות כניסה חדש מעל ל $82.00 וכיוון שמימשתי כבר שלושה רבעים מהכמות המקורית השלמתי כאן כמות לטרייד חדש.  הסטופ היה אפילו קצר מזה של הטרייד הראשון.
בשלב הזה המניה היתה כבר בירידה של 3.4%.

המהלך הפעם לעומת זאת היה מהיר יותר וארוך יותר.  $2 מלאים שהם 10R.
אני לא הצלחתי למשוך את הטרייד כל המהלך.  בקושי חצי ממנו, אבל עדיין 3.5R על כל הכמות.

DVA סיימה את היום באזור הנמוך בירידה של 5.7%.


DVA - גרף 5 דק'

יום שלישי, 22 במאי 2012

לסחור מחוץ לקופסה

היתה לי התלבטות לא קלה לפני כתיבת הפוסט הזה.

להבדיל מהכותרת אני דוקא מאמין שסוחר צריך לסחור ע"פ תוכנית מסחר ברורה ומסודדרת.
כלומר, דוקא לסחור בתוך הקופסה.  זה נכון ביחוד עבור סוחרים פחות מנוסים.  לאו דוקא חדשים.  זה למעשה נכון לרוב המכריע של הסוחרים.  רק סוחר שכבר מייצר רוחים בעקביות יכול להרשות לעצמו "לצאת מהקופסה" מדי פעם.  היציאות הללו עשויות להביא ערך מוסף למסחר ולתוצאות.

במהלך כתיבת המאמר הזה הקדשתי עוד קצת מחשבה לקשר בין מסחר "מחוץ לקופסה" ותוכנית מסחר. מצד אחד אלו שני קצוות מנוגדים, ומצד שני אני מתכוון בכל זאת להביא כאן נקודות חיוביות לראשון.  איך זה מסתדר?  זה חייב להסתדר בסוף.

אז עשיתי לעצמי קצת סדר בראש ואסכם את זה בהערות בסוף הפוסט.

למה אני בכלל מתכוון כשאני אומר "מסחר מחוץ לקופסה"?
אני מדבר על חריגה מתוכנית המסחר המקורית.  למעשה זו עבודה שלא ע"פ הכללים הרגילים של תוכנית המסחר.
וכאן הבעיה שלי בכתיבת המאמר הזה.  מצד אחד אני מחויב לעצמי ולסוחרים שעובדים איתי או שלמדו/לומדים ממני.  מצד שני אחטא לאמת אם לא אכתוב על זה ואנסה לעשות סדר בדברים.  גם עבור עצמי.

דוגמה אחת למה שאני מתכוון עשויה להיות טרייד באסטרטגיה שונה מזו שאני רגיל לעבוד בה.  למעשה כתבתי על טרייד כזה לא מזמן - של ריוורסל במנית מומנטום, וגם כתבתי שלא זכור לי שעשיתי את זה אי פעם.

דוגמה אחרת היא פשוט ניהול שונה של התבנית הרגילה.  הדוגמה של HGT מאתמול תמחיש על מה אני מדבר.

קוראי הבלוג שלי מכירים פחות או יותר את תוכנית המסחר שלי.  אילו תבניות מעניינות אותי, הקפדה על הריסק והכמויות, אופן ניהול הפוזיציה, ועוד.  הכללים הבסיסיים לא משתנים.  אחד העקרונות המנחים אותי בכניסה לטרייד (באסטרטגיה "העיקרית" שלי) היא האמונה בשמירת המגמה במהלך כל יום המסחר.  אם בחרנו מניה שאכן בסופו של דבר מקיימת את הדרישה הזאת, מה שנשאר לעשות הוא למצוא נקודת כניסה טובה.  כלומר, כזאת שנותנת סטופ טוב ופוטנציאל יפה להמשך.  כלומר יחס risk-reward טוב.
כיוון שמניות לא עובדת "חלק", כלומר, הן מבצעות את המהלך שלהן תוך זיגזוג, או תיקונים בדרך.  לעיתים תיקונים כאלו שגם מוציאים אותנו בסטופ.  במניה ששומרת על המגמה ניתן להיכנס עם כיוון המגמה אחרי תיקון, גם ללא בנית איתות כניסה מסודר, מתוך אמונה שזהו תיקון זמני ומגמת המניה למעשה לא השתנתה.

הדוגמה של HGT תמחיש את הכוונה שלי יותר טוב.

HGT - גרף 5 דק'

למעשה, בניתוח בדיעבד של הטרייד, התיקון שהגיע בשעה 13:00 היה די צפוי.  בגרף 15 דק' היה רצף של 14 נרות אדומים מהפתיחה!  (ראה גרף למטה).  זה חריג מאוד.  למעשה מהבחינה הזו התבנית דומה מאוד לתבנית שהצגתי בריוורסל של מנית מומנטום,  אלא ששם לקחתי את הטרייד נגד המגמה.
הסיבה שלא עשיתי את אותו הדבר כאן היא כי פשוט כבר הייתי בתוך הטרייד עם כיוון המגמה.  אם הייתי מזהה את רצף הנרות האדומים סביר להניח שהייתי סוגר את הטרייד.  (כנראה שלא הייתי "מתהפך"; אולי אגיע גם לזה מתישהו...)   בכל אופן נשארתי בתוך התיקון עם רבע אחרון.  האמונה שלי בחידוש המגמה היתה גבוהה ונותר מספיק זמן עד לסגירה כדי שזה יקרה.  נקודה משמעותית חשובה היא עוצמת השוק אתמול.  השוק היה חזק מאוד לאורך כל היום וביום כזה מניות שמצליחות לשמור על מגמת הירידה הן באופן בולט בלתי תלויות בשוק.
הטרייד עצמו לא היה חריג מדי.  זה היה טרייד די קלאסי של מומנטום, ואפילו מאוחר יחסית.  אבל בשורת הרוח התחתונה זה כן היה טרייד חריג.  צורת הניהול הזו איפשרה מינוף של הטרייד מבחינת risk-reward, ובסופו של דבר החזר כמעט כפול (בריסק) ממה שהתבנית נתנה לו היה הטרייד מנוהל כרגיל.

HGT - גרף 15 דק'

הערות / מחשבות
על הקשר בין מסחר מחוץ לקופסה לבין תוכנית המסחר

התחלתי את העיסוק שלי במסחר יומי ללא תוכנית מסחר;  לצערי אני חושב בדומה לרוב הסוחרים.
לאורך זמן התהליך שעברתי היה מפיזור להתמקדות.  בתקופה הראשונה סחרתי תבניות שונות ללא אבחנה וללא הבנה שניהול הטרייד צריך להיות להיות מותאם לתבנית ולצורת הסינון והסריקה.  עם הזמן הבנתי את החשיבות של ההתמקדות עבור הסוחר, ואני גם כותב על זה בבלוג בכל הזדמנות.
בשנים האחרונות למעלה מ- 90% מהטריידים שלי הם באותה תבנית.  אני אוהב את הדימוי של ברוריה אבנר (סוחרת בצ'אט), שמגיעה מעולם העסקים, שכיוון שמסחר הוא עסק לכל דבר, יש ערך מוסף בגיוון "סל המוצרים" שלנו.  כלומר - הוספה של תבניות לתוכנית המסחר.
התבנית הנוספת שנמצאת אצלי בתוכנית המסחר היא של ריוורסלים במניות שמיצו את עצמן.  אלו לא מניות מומנטום, אלא בדיוק ההפך.  מניות ללא מומנטום.  כתבתי על זה בעבר הרחוק פוסט ולמעשה מאז לא שיניתי את צורת המסחר שלי בתבנית הזו.
למסחר מחוץ לקופסה יש להתייחס באותו אופן.  השאיפה צריכה להיות להופיף את צורת העבודה הזו לתוכנית המסחר.  זה אומר להגדיר בדיוק את התבנית, נקודות הכניסה והיציאה, אופן קביעת הסטופ, וכו'.  הכל חייב להיות ניתן לכימות מלא.
התבנית שתיארתי של ריוורסל במנית מומנטום אמנם לא נמצאת בתוכנית המסחר שלי, כי כמו שכתבתי זו היתה הפעם הראשונה שסחרתי בה, אבל אין כל בעיה לנסח כללים ראשוניים ברורים, שלמעשה מתוארים בפוסט שמסביר את הסיבות לכניסה נגד המגמה.
כנ"ל בדוגמה בפוסט הנוכחי.  השאיפה צריכה להיות להגיע למצב שהכללים לכניסות מחודשות ולמימושים ברורים ברמה כזאת שניתן לתת את זה למתכנת שיוסיף את זה לרובוט המסחר (זו באמת הכוונה שלי).

יום שני, 21 במאי 2012

טרייד על טייס אוטומטי YELP

הטרייד הזה של YELP הוא מיום שישי (18/5/2012).

אני בד"כ לא סוחר הרבה בימי שישי.  אם אני מספיק להיכנס לפוזיציות בשעתיים הראשונות אני רק מנהל אותם בהמשך היום. 
לעיתים אני עשוי לחפש הזדמנויות גם מאוחר יותר והטרייד הזה היה באמת של החצי השני של היום.
עכשיו, שיש לי רובוט שמנהל עבורי את הפוזיציות זה הרבה יותר פשוט כי אני יותר רגוע כשאני לא ליד המחשב.


במקרים רבים עדיף לא להתערב לרובוט בעבודה.  למרות שהטרייד הזה נסגר הרבה לפני שהגיע לתחתית אני מנחש שלא הייתי מוציא ממנו יותר בניהול ידני.

YELP גרף 5 דק'

אני אכתוב פוסט נפרד על הרובוט שלי לניהול פוזיציות ועל ההגדרות שלו.

יום שישי, 18 במאי 2012

טרייד (כפול) מאתמול - ALKS

טרייד מומנטום קלאסי מאתמול 17/5/2012, ALKS.
התיזמון לכניסה היה טוב - כי הוא היה מוקדם ואיפשר מיצוי טוב ומהיר של המהלך.

אחרי שני המימושים מי שנשאר עדיין עם רבע כמות הוריד סטופ לאזור העגול.
לקראת השעה האחרונה ברוריה רשמה טריגר נוסף במניה שהופעל 30 דקות לסגירה אבל היה עם סטופ קצרצר ונתן מהלך מצויין ומהיר לנמוך יומי חדש.

ALKS גרף 5 דק'

יום שישי, 11 במאי 2012

טרייד קצת שונה - ריוורסל במנית מומנטום

במהלך השעתיים וחצי הראשונות אתמול URS עשתה מהלך ירידות רצוף וללא תיקונים.
בנרות של 15 דקות היו 10 נרות אדומים רצופים מתחילת היום (!).  ראה הגרף הראשון.
מהלך כזה הוא חריג ביותר גם עבור מניות מומנטום.  מתבקש תיקון.

URS - גרף 15 דק'

אני בד"כ לא מחפש טריידים מהסוג הזה.  הריוורסלים שאני לוקח הם רק במניות ללא מומנטום, וכאלו שמיצו את ה ATR שלהן.  URS היתה בפרוש מנית מומנטום, עם מחזור חריג ומגמת ירידה ברורה שאינה תלויה בשוק. 
בנוסף, בנקודה בה היא נעצרה, הנמוך היומי (גם עם סיום היום) היה באזור תמיכה גם בגרף היומי.
עבור סוחרי ריוורסלים (שינויי מגמה) זוהי תבנית מצויינת.

בנרות דקה נוצרה התנגדות ב- 38.34 שמספקת טריגר כניסה.  הסטופ היה מתחת אזור התמיכה של גרף הדיילי - 38.20.
התיזמון של הזיהוי היה טוב והספקתי לרשום את הטריגר בצ'אט.  התנהל דיון מעניין על היעדים כיוון שזה לא טרייד רגיל עבורינו, סוחרי מומנטום/מגמה.  באין כלל אצבע ברור אופן הניהול שלי מושפע מאזורי התנגדות תוך יומיים, פיבוטים, ומספרים עגולים וחצי עגולים.  סגירת הטרייד היתה סנטים בודדים לפני העגול שזה גם היה אזור סיום התיקון.  מעניין שתיקון פיבונאצ'י 38.2% מהנמוך הוא 38.94.

מאותו הרגע המניה היתה במעקב שורט, וזה כבר תבנית שאנחנו מכירים.  אפילו נוצרה רצועה שמגדירה היטב את הכניסה והסטופ.  הניהול היה צריך להיות סבלני עד סוף היום כיוון שזה כבר טרייד מאוחר.
אני סגרתי את הטריד (מימוש מלא) בחצי עגול.  כמה דקות לפני הסגירה.

URS - גרף סוף היום

יום רביעי, 9 במאי 2012

טריידים עמידים בפני שיני השוק

חצי היום הראשון אתמול (8/5/2012) היה מצויין לשורטים.
למעשה מדובר בשעה וחצי הראשונות של ירידות במומנטום חזק.  ראה גרף השוק:

גרף השוק (SPY)
 
היה קשה למצוא תבניות לונג טובות אתמול וגם אם היו כאלו נמנעתי מהן בגלל המומנטום השלילי של השוק.
כל הטריידים שלי אתמול היו שורטים.
החכמה ע"פ האסטרטגיה שלי (בכל יום מסחר אבל ביום כזה בפרט) היא למצוא את התבניות שימשיכו לעבוד בכיוון שלך גם אם השוק ישנה כיוון.  אתמול זה היה חשוב עבורי במיוחד כיוון שלמעשה סיימתי את היום (מבחינת כניסה לטריידים חדשים) שעתיים אחרי הפתיחה.
אני אציג כאן מספר תבניות שורט שלי מאתמול שהמשיכו לעבוד גם אחרי כן, כשהשוק החל את מהלך העליות שלו עד לסגירה.

כל מה שהייתי צריך לעשות אחר כך הוא לבדוק מדי פעם את הטריידים שלי, להזיז סטופ ולעדכן יעדים אם יש צורך.



AMX

DNDN

הטרייד של DNDN לא היה מדהים (מדובר על הטרייד השני, השבירה של 9.00).  היה בו פוטנציאל גדול בהרבה לטעמי, אבל אני מביא אותו כאן בכ"ז כדי להראות שוב את החשיבות של ניהול של טרייד באמונה, סבלנות וע"פ התוכנית.
למרות שהוא התקרב לסטופ אחרי השבירה הראשונית בסוף הוא חידש את הירידות לנמוך חדש.

SWHC

מעניין שהחלק הראשון של הגרפים (זה שלפני הכניסה לטרייד) די דומה לזה של השוק.
איך בכל זאת הטריידים האלו המשיכו לרדת גם אחרי שהשוק החל במהלך העליות?
(או יותר נכון לשאול, איך יכולנו לחזות את זה?)

התשובה נמצאת בקריטריונים של הסריקה והסינון.  כל תבנית שאני בוחר היא מראש של "מנית מומנטום", או מניה כזאת שאני מאמין בשימור המגמה שלה במהלך היום, וללא קשר לשוק.
(תזכורת - סריקה וסינון מניות).

כל הטריידים הנ"ל הצריכו סבלנות וניהול עד סוף היום.  למעשה כולם סיימו באזור הנמוך והיה אפשר רק להזיז את הסטופ בסבלנות מדי פעם ולחכות לסגירה..

יום שלישי, 1 במאי 2012

מסחר בפרקי זמן קצרים

אני חסיד של פרקי זמן קצרים.  ככל שיורדים לנרות קצרים יותר רואים יותר מידע.  אבל השאלה היא איך משתמשים במידע הזה.  במקרים רבים עודף מידע מפריע.
בצורת העבודה שלי אני קובע את נקודת הכניסה לפי נרות של דקה.  תמיד.  זה יותר מדוייק, ולעיתים ניתן כך להקדים את ההמון.  גם אם בסנטים בודדים, זה עשוי לעיתים לעשות את ההבדל בין כניסה לטרייד מוצלח לבין אי יכולת להיכנס לטרייד בגלל שלא קיבלנו את כל הכמות בעיקבות פריצה חזקה.
ברוב המקרים מדובר בהקדמת הכניסה ללא שינוי בגודל סטופ הטכני, אבל המשמעות עשויה להיות מרחיקת לכת, בעיקר מבחינת יחס ה- risk-reward.

הטרייד של ARBA מיום שישי (28/4/2012) ממחיש היטב את הנקודה הזאת.  זהו טרייד מוקדם יחסית.  הכניסה היתה ב- 9:50.  בגרף 5 דקות לא ניתן כלל לראות את נקודת הכניסה המקורית.  יש טרייד באותו אזור אבל עם כניסה גבוהה (מאוחרת) בכ- 70 סנט.


ARBA - גרף 5 דק'

הגרף למטה הוא בנרות דקה וכאן כבר אפשר לראות מה היה אטרקטיבי בתבנית ובאיתות הספציפי הזה.
אחרי עליה רצופה חזקה בפתיחה ותיקון של כ 40% מהגבוה המניה בנתה מעין תמיכה והראתה סימנים שהיא מוכנה לחידוש עליות.

כל זה קורה מהר מאוד ואין הרבה זמן לזהות את איתות הכניסה כיוון שמדובר בנרות דקה.  כלומר היה חלון הזדמנות של בסה"כ 2-3 דקות בו היה צורך לזהות את האיתות (כניסה + סטופ) ולהיכנס לטרייד.
הכניסה היתה באזור $37.50 עם סטופ של כ- 30 סנט.  במבט בגרף (שניהם) אפשר לראות בדיעבד שזו היתה הזדמנות.  ההחזר היה $2.30 (או 6.5R החזר על הסיכון) בגבוה של רצף הנרות הירוקים בגרף למעלה.

המהלך הראשוני המהיר היה של 50-60 סנט מהירים ואז התיצבות ברצועה חדשה ולמעשה בניית איתות כניסה חדש שאותו ראינו גם בגרף 5 דקות למעלה.


ARBA - גרף דקה, תחילת היום

בהמשך היתה הזדמנות נוספת לטרייד חדש (ולגבוה חדש) אותו ניתן לראות בגרף 5 דק' בסביבות 11:30.