קיבלתי מספר פניות להרחיב קצת על נושא ה- Proprietary Trading.
מאז, ערכנו מפגש סוחרים נוסף בנושא בקרית מוצקין עם מרצה אורח שונה, וגם למדתי להכיר את הנושא יותר מקרוב בעיקבות תחילת פעילות שלי בתחום הזה.
מפגש הסוחרים בקרית מוצקין בנושא Proprietary Trading
במפגש בקרית מוצקין אירחנו את בארי פוזמנטייר שכל 13 שנות עיסוקו במסחר יומי היו ב- Proprietary Trading.
בשנים האחרונות הוא גם ניהל במשותף סניף של חברת פרופ. גדולה בלאס וגאס. הוא חסך מספיק כסף במהלך השנים כדי לפרוש ולעלות לארץ. הגיע איתו למפגש סוחר פרופ. נוסף, ג'וש וויס, שסחר איתו יחד בארה"ב, וגם הוא עלה לארץ לאחרונה ועדיין סוחר.
היה מעניין לשמוע את שניהם מדברים על מסחר יומי כפי שהם מכירים.
מסתבר ששניהם אינם מאמינים בניתוח טכני. הדרכים שהם מכירים להרוויח במסחר יומי שונות לחלוטין. ברובן מדובר באחוזי הצלחה גבוהים מאוד אבל במרווחים של סנטים בודדים. זאת גם הסיבה שסוחרים מהסוג הזה רגישים מאוד לנושא העמלות.
היה מעניין לשמוע את ג'וש מספר כמה הוא כבר "מת" לעזוב את העיסוק הזה של מסחר יומי. הוא מצליח יפה אבל הוא סיפר שבאופיו קשה לו מאוד לספוג הפסדים. גם אם מדובר ביום מוצלח בשורה התחתונה, אבל אחרי טרייד או שניים גרועים שקיקלו יום שיכל להיות יותר מוצלח.
שיטות המסחר
חלק גדול מהשיטות שסוחרים כאלו עובדים עימן קשורות לארביטראג'. כלומר זיהוי פערים או חריגות במחיר בין ניירות שונים שאמורים להסחר באותה רמה (או בכיוונים הפוכים).
בחלק גדול מהמקרים יש גם דגש על קבלת ההחזר מה- ECN על ידי הוספת נזילות. כאשר עובדים בכמויות גדולות ומרווחים קטנים זה משמעותי.
לצורך המחשה ניקח טרייד של 10,000 מניות, קניה של מניה ומכירה באותו המחיר, אם בשני המקרים הטרייד נעשה בהוספת נזילות ל- ECN, הוא מסתכם ברווח של $50. (החזר של 0.25 סנט למניה, קניה + מחירה).
שיטות מסחר נוספות קשורות לעבודה מול ECN-ים ספציפיים המאפשרים לך לקבל או להיפטר מכמויות גדולות של סחורה מבלי להשפיע על מחיר המניה או הנזילות שלה בשוק. הכינוי ל ECN-ים כאלו הוא Dark Books.
שיטה אחרת מתבססת על הודעות שחברות מוציאות לבורסה. לשם כך יש צורך במנוי על שרות הודעות מוצלח. האמת ששרות כזה עשוי לסייע גם לסוחרים טכניים כיוון שהוא עוזר לזהות מוקדם מניות שמקבלות מומנטום תוך כדי יום המסחר ולא רק בפתיחתו.
בארי סיפר שמספר שנים עסק בשיטה הקשורה למסחר ב- Pre-Market וניצול הספרדים הגדולים לטובתו.
אחת הסיבות שהוא פרש ממסחר היא שהאסטרטגיות שהוא השתמש בהן הפכו יותר ויותר לכאלו שרובוטים עושים בהן שימוש יעיל והוא מצא את עצמו יותר ויותר מתחרה בתוכנות מסחר אוטומטיות (Black Boxes). גם סוחרים וחברים שלו מהתחום החלו לעשות שימוש בתוכנות כאלו אחרי שבנו לאסטרטגיות שלהם Black-Boxes.
הייתרונות והחסרונות של Proprietary Trading
כדי להבין את הייתרונות והחסרונות של צורת העבודה הזאת חשוב להבין קודם כל המודל.
מודל העבודה מול חברות הפרופ. שונה בתכלית מצורת העבודה מול ברוקרים "רגילים" (Retail Brokers) ושל בתי מסחר ומכללות למניהן המרוויחים בעיקר מעמלות של הסוחרים ולא ממש חשוב להם ביצועי הסוחרים.
בפרופ. טריידינג הסוחר עובד על הון שהוא מקבל מהחברה ועיקר הרווח של החברה הוא מהרווחים של הסוחרים. וזהו למעשה אולי החיסרון יחידי של השיטה (מבחינת הסוחר). סוחר (מצליח) מקבל רק חלק מהרווחים.
אבל כמו שאנחנו יודעים אין הרבה סוחרים ריווחיים, ואחד היתרונות הגדולים של מודל העבודה הזה הוא שהמערכת למעשה עוזרת לסוחר להצליח; לעבור את המשוכה שסוחרים רבים לא מצליחים לעבור לבדם. היא משפרת באופן משמעותי את אחוזי ההישרדות של הסוחרים ומביאה אותם לתוצאות טובות יותר. היא עושה זאת במספר אמצעים.
העמלות נמוכות משמעותית מאלו של הברוקרים הרגילים כי חברות הפרופ. יודעות שכדי לאפשר לסוחרים להצליח צריך להוריד למינימום את ההשפעה של העמלות על צורת המסחר ועל הביצועים. מבנה העמלות בתעשיה הזו הוא משמעותי ביותר ומחייב דיון נפרד. רוב הסוחרים לא מודעים לתפקיד הקריטי וההשפעה שיש לעמלות על הסיכויים שלהם לעבור את מסוכת הדישדוש/ריווחיות. יש לו השפעה מנטלית (למשל הנושא של מינימום עמלה לטרייד משפיע על הכמויות) וגם השפעה ישירה על גובה הרווחים (או ההפסדים).
בנוסף, חלק בלתי נפרד מהמערכת הוא מסגרת ניהול סיכונים המאפשרת לחברה להגדיר לכל סוחר מגבלות בהתאם למיומנותו ונסיונו. למשל, פעילות המסחר של סוחר שחורג מההפסד המירבי המותר לו ליום תופסק אוטומטית וכל הפוזיציות שלו ייסגרו. כלים מסוג זה מונעים מצבים לא רצויים (אך לצערינו נפוצים למדי) בהם יום עבודה רע הורס שבוע של עבודה קשה.
בהתבסס על האמור לעיל קל להבין שמודל העבודה הזה יוצר סביבה שבה כל הצדדים מעוניינים בהצלחה של הסוחר. זהו ההבדל המשמעותי ביותר בינו לבין כל שאר המודלים. הנסיון המעשי והסטטיסטיקה מאפשרים לחברה להנחות את הסוחר ביעילות ובאופן פרקטי שמאפשרים לו להגיע לריווחיות מהר יותר מאשר אם היה צריך לעשות זאת לבדו.
כמובן שגם כאן יש סוחרים שלא יצליחו לעבור את משוכת הריווחיות והם מן הסתם ינשרו לבסוף כי החברה לא תחזיק סוחר שאינו פרודוקטיבי לאורך זמן; אבל גם במקרים אלו, סטטיסטית, הסכומים שסוחר כזה יפסיד יהיו קטנים משמעותית מאלו שיפסיד סוחר שעושה את הדרך הזו לבדו.
זו גם הסיבה שנכנסתי לאחרונה לתחום הזה. אני יודע שבהינתן התשתית והכלים המתאימים ניתן להפוך סוחר "מדשדש" לסוחר פרודוקטיבי. אכתוב על כך בנפרד.
--
מאמר עדכני לגבי מסחר על הון החברה והברוקר איתו אני עובד