יום שני, 31 במאי 2010

סריקה וסינון של מניות במסחר תוך-יומי

לקח לי הרבה זמן (וכסף) להבין שאופן הסריקה והזיהוי של הטרייד במסחר יומי הולכים יחד עם צורת ניהול הפוזיציה שמתאימה לו.  כלומר כל סוג של איתות כניסה מצריך צורת ניהול שונה. זה מסוג הדברים שלא מלמדים בקורסים למסחר יומי, אולי כי המדריכים לא מודעים לחשיבות העצומה שיש לזה.  גם בחדרי מסחר לא שמים על זה מספיק דגש.  זו אחת הסיבות לקשיים שיש לסוחרים מתחילים.  הם נכנסים לסוגים שונים של טריידים ללא התאמה של אופן ניהול הטרייד.
דוגמאות לסוגים של טריידים המחייבים ניהול שונה עשויות להיות -
  • טריידים המבוססים על תבנית יומית.  גם בתוך הקטגוריה הזאת צורת הניהול חייבת להיות מותאמת לאיכות הטריגר.  בעיקר, לרמת הגיבוי מהתבנית התוך יומית וווליום חריג.
  • פריצות/שבירות קלאסיות.  מבוססות על תבנית טכנית תוך יומית (למשל התכנסות, ראש וכתפיים, וכו'), לרוב בגבוה או בנמוך היומי.
  • טריידים של מומנטום.  גם כאן יש סוגים שונים של תבניות; עם המומנטום או נגדו, נרות היפוך, וכו'.
  • סגירות גאפ.  נגד המומנטום.
  • ריוורסלים.  הכוונה לשינוי בכיוון המניה כאשר הטרייד נלקח נגד המגמה הראשית מתוך צפי שהמניה תשנה כיוון.   גם כאן צריך להבחין בין ריוורסל במניות מומנטום, וריוורסל במניות לפני תמיכה או התנגדות שמיצו את טווח התנועה הממוצע שלהן (ATR).
אחת השאלות שסוחר צריך לקחת בחשבון בניהול הטרייד היא האם הוא מאמין במגמה של המניה לאורך כל היום.  אני למשל לא לוקח כמעט טריידים (במניות מומנטום) נגד המגמה, אבל אם אקח טרייד כזה, לסגירת גאפ למשל, אנהל אותו כסקאלפ.  כלומר עם סטופ קצר ואחפש יציאה מהירה יחסית עם כמות מלאה.


-->
סריקה וסינון - Momentum Breaker - הקריטריונים 
כיוון שאני אישית לא סוחר כמעט נגד המגמה, הסריקה והסינון של המניות אצלי מבוססים על זיהוי המגמה.  כלומר אני מחפש מניות שהמגמה שלהן ברורה ושאני מאמין בקיומה לאורך כל היום.  כדי שמניה תעבור את הסינון שקובע שיש לה מגמה ומומנטום ברורים היא חייבת מבחינתי לענות על הקריטריונים הבאים (שלושת המ"מים):
  1. מחזור חריג.  כלומר מניות הנסחרות במחזור הגבוה מהמחזור הממוצע שלהן.  אם למשל מניה בעלת מחזור ממוצע של 800,000 מניות נסחרת אחרי שעה מהפתיחה במחזור של 650,000 זהו מחזור חריג כיוון שכל היום עדיין לפנינו והמחזור בינתיים כבר קרוב לממוצע היומי.
  2. מומנטום (או כיוון) ברור.  המניה עולה או יורדת במספר אחוזים (לרוב מעל 3%-4% אבל כל המוסיף הרי זה משובח).  גאפ זה נחמד אך לא הכרחי.
  3. מגמה תוך יומית עיקבית שנשמרת מהפתיחה, והיא עם כיוון המומנטום.  ישנם מספר פרמטרים טכניים שעוזרים לקבוע מגמה ולא אכנס לזה כאן.  אני אישית אוהב מניות שפתחו חזק בכיוון מסויים ואז ביצעו תיקון כזה שעדיין לא פוגע במגמה.  התיקון יכול להיות של 30%, 40%, או יותר, אבל בשום אופן לא מעל 61.8% (פיבונאצ'י).  כשהתיקון במניה עמוק מדי המגמה הראשית שלה נפגעת ואני מוציא אותה מרשימת המעקב שלי.
    דוגמאות לתיקונים במניות עם מגמה ברורה - STEC, ORCL.
מצאתי שרצף הסינונים הנ"ל משפר גם את אחוזי ההצלחה של פריצות ושבירות קלאסיות, כלומר אלו שקורות בגבוה או הנמוך היומי, למרות שבמקרים אלו יש להוסיף מספר סננים נוספים כדי לשמר את אחוזי ההצלחה.  יש מספר דוגמאות לטריידים מהסוג הזה בבלוג.

השלב הבא - חיפוש איתות הכניסה
הקריטריונים הנ"ל לסינון וסריקה עוזרים לנו לצמצם את כמות התבניות למעקב ומאפשרים בניה של רשימת מעקב (watch-list) מצומצמת.
רשימת המעקב צריכה לכלול אך ורק תבניות שעונות על 3 הקריטריונים. מחזור חריג, מומנטום, ומגמה עיקבית.  עכשיו צריך לחכות לתבנית מתאימה.   זוהי תבנית שמאפשרת סטופ ויעדים עם פוטנציאל ליחס risk-reward טוב.  רצוי שטווח המסחר יוגדר על ידי נקודות התנגדות ותמיכה ברורות ככל האפשר ולא רחוקות מדי.  כמה דוגמאות לכניסה אחרי תיקון. 
גם פריצה או שבירה "קלאסית" (כלומר ללא תיקון) אפשרית, כל עוד סעיפים 1, 2, 3 מלמעלה מתקיימים.  (תיקון הוא לא קריטריון, אם כי בבחירה נבונה של התבנית הוא עשוי לשפר את אחוזי ההצלחה).
דוגמה לטרייד של שבירה קלאסית.


הכלים שלי לסריקה
את הסריקה והחיפוש אני מבצע במהלך יום המסחר באמצעות מספר כלים.
  • סריקה "ידנית"הסורק של Charles Schwab מאפשר חיפושים על סמך פרמטרים יחסיים ואני משתמש בו כדי לזהות מניות בעלות מחזור חריג.  כלומר גבוה מהממוצע.  אני אישית לא נמנע ממניות בעלות מחזור נמוך כל עוד הוא גבוה משמעותית מהממוצע היומי של המניה.
    (הסורק הוא חלק מפלטפומת המסחר של שוואב וזמין בחינם ללקוחות של הברוקר).
    באמצעות סורק כזה קל מאוד לזהות מניות שעונות על קרטריונים 1 ו- 2, כלומר - מחזור חריג ומומנטום.  מתוך הרשימה שמתקבלת בסריקה אני בונה רשימה מצומצמת
    (watch-list) של מניות שהמגמה התוך-יומית שלהן ברורה ונשמרה מהפתיחה.  את המניות שברשימה הסופית אני בודק מדי פעם כדי לחפש תבנית כניסה מתאימה כמתואר לעיל.  אני מוציא מהרשימה מניות שהמגמה שלהן נשברה.
  • תוכנה שפיתחתי ( פרונטגיינר) מוצאת תבניות קלאסיות בגבוה או בנמוך היומי לפריצה או שבירה.
    מבין התבניות הטובות אני בוחר את אלו בעלות המומנטום והמגמה הברורה שעונים על 3 הקריטריונים שציינתי.
    רוב הסורקים המקובלים מסננים על פי אינדיקטורים שונים ומשאירים את חיפוש התבנית לעין הטכנית של הסוחר.   סורקים מהסוג של התוכנה שלי עובדים הפוך.  הם קודם כל מחפשים תבנית טובה ואז הסוחר צריך להעביר את רשימת התוצאות סינון ידני נוסף על פי הקריטריונים שלו.  צורת סינון כזו מוצאת הזדמנויות טובות שלא יופיעו במסכים הראשונים של תוצאות הסורקים האחרים.
    ישנם מספר כלים כאלו שאני מכיר.  שמעתי ביקורות טובות על Trade Ideas אם כי לא השתמשתי בשרות.
  • חדר הצ'אט של פרונטגיינר.  חדר המסחר שפעיל מ- 2008, ממשיך בהתמקדות מבחינת שיטות מסחר, ולמעשה מעל 90% מהטריידים שעולים בצ'אט הם של מניות מומנטום, כשרובם ע"פ הכללים שציינתי.  עבורי הצ'אט הוא כלי עבודה חיוני ובלתי נפרד מהמסחר שלי.  יש ימים שאני פחות פנוי לסריקות וחיפושים ואז הצ'אט למעשה הוא הכלי העיקרי שלי לקבל איתותי כניסה.
בצורת העבודה המתוארת אין צורך בהכנה מוקדמת של יום המסחר.  למעשה, כיוון שאני מחפש מובהקות גבוהה בזיהוי המגמה אני לרוב מתחיל את יום המסחר רק בשעה השניה מהפתיחה.  לפני כן קשה לסמוך על מגמה אמיתית בתבנית.

--
עוד על סינון של מניות מומנטום

    -->

    יום שלישי, 18 במאי 2010

    מחשבות על חדר המסחר

    כשפתחתי את חדר המסחר לפני כשנתיים וחצי הייתי די נאיבי מבחינה מסויימת.  חשבתי שזה יהיה הרבה יותר פשוט לעזור לסוחרים להצליח.  נכון, יש לחדר מסחר אינטרנטי מספר ערכים מוספים גדולים ואין לי ספק שהערך שלו לסוחר אינו ניתן למדידה בכסף.  אבל כיוון שהכל מנטלי יש אלמנטים שקשה מאוד להעביר לסוחרים דרך חדר צ'אט ובשורה התחתונה הסוחר עדיין עובד לבדו ובסופו של דבר מקבל את ההחלטות בעצמו.  אני רואה את זה בכל מיני מצבים.  למשל, לא משנה כמה פעמים אני מדבר על החשיבות של התאמת כמות המניות לגודל הסטופ לפני הכניסה לטרייד, תמיד יהיה מישהו שישאל מהו הסטופ - אחרי שכבר נכנס לטרייד.  זה די מתסכל כיוון שזה כמעט כאילו שהאנשים לא מוכנים לקבל עזרה.  אבל ברור לי שזה לא ככה.  זה חוזר לקשיים המנטליים.   איפוק למשל (היכולת להמתין בסבלנות גם על חשבון של פיספוס אפשרי של טריידים מוצלחים) זו תכונה, או מאפיין באישיות, וככזה, לא קל לשנות אותו.  ויש דוגמאות רבות נוספות.
    במידה רבה למדתי הרבה מהעבודה שלי בחדר המסחר על החשיבות העצומה שיש לאספקטים המנטליים בהצלחה או בקשיים של הסוחר היומי.  לא ארחיב יותר מדי את הדיבור על כך אע"פ שאפשר לדבר על זה שעות.  בעבר עשיתי מפגש סוחרים  בנושא.

    בתקופה האחרונה אני מתלבט לא מעט לגבי המשך הפעילות של חדר המסחר במתכונת הנוכחית.  המשקל העיקרי בהחלטה שלי נופל יותר ויותר על העובדה שהזמן והאחריות שזה גוזל ממני פוגעים בקידום פעילות המסחר האישי שלי.  האמת היא שמבחינה עיסקית אין הצדקה להפעלה של חדר המסחר ובסופו של דבר אני מתפרנס ממסחר יומי.  וכיוון שאין לי כוונה להרחיב את הפעילות העיסקית (קורסים, שיווק מסיבי, וכו') הכיוון העיסקי לא הולך להשתנות בקרוב. לעומת זאת בגזרת המסחר היומי עצמו אני רואה אפשרויות עצומות לקידום ופיתוח עצמיים.

    לכן החלטתי לעשות נסיון ולהקטין את המעורבות שלי בחדר המסחר לתקופה של חודש.
    במהלך חודש יוני חדר המסחר ימשיך לפעול אך יהיה ללא תשלום.
    במהלך החודש לא יעלו בחדר המסחר טריגרים "רשמיים" (מהמשתמש trigger) ולא ימדדו אחוזי ההצלחה.  כמו כן לא תפורסם הטבלה היומית של איתותי הסווינג.
    אני אכנס לחדר המסחר אך כנראה שאהיה הרבה פחות פעיל בצ'אט.

    את החודש הזה אני מתכוון לנצל בין השאר לצורך בדיקה של כלי מסחר שכבר זמן רב אני רוצה לשלב בפעילות שלי אך לא היה לי את הזמן כדי לקדם זאת.

    בתום החודש אקבל החלטה לגבי המשך הפעילות של חדר המסחר.  אחת האפשרויות שאני שוקל היא להמשיך להפעיל אותו במתכונת מעט שונה.  כבר היום חדר המסחר מיועד לסוחרים מקצועיים ואינו חדר מסחר לימודי.  חשבתי לקחת את זה צעד נוסף קדימה ולהפוך אותו לחדר מסחר מקצועני, ללא תשלום, אך עם קריטריונים מסויימים לקבלה, כשהרעיון הוא שלסוחרים שמשתתפים תהיה תרומה משמעותית כלשהי משלהם.

    אשמח לשמוע הצעות, תגובות, או הערות.

    מאיר זייד

    יום חמישי, 13 במאי 2010

    עוד טריידים של תיקון

    בהמשך לפוסט של אתמול על כניסה למניה אחרי תיקון גם היום היו כמה טריידים שמדגימים את צורת העבודה הזאת.

    לאחד מהם - MBLX - שכפיר העלה בחדר המסחר - נכנסנו פעמיים.   מנית מומנטום שעולה ב 18% עם ווליום חזק.  אין ספק לגבי המגמה.  הכניסה הראשונה היתה בפריצה קלאסית של הגבוה היומי $15.14 .
    פריצה חזקה של מעל לחצי דולר איפשרה מימוש מצויין של לפחות חצי כמות.
    ואז הגיע תיקון שאיפשר כניסה נוספת, כטרייד חדש, או כהוספת כמות לטרייד הקיים.  התיקון היה כל הדרך לאזור הטריגר המקורי ששימש עכשיו תמיכה טכנית. תיקון חזק יחסית, אבל בלי שפגע במגמת העליה הראשית שיש למניה היום.
    לקחתי אותו בדיוק כמו בטרייד המקורי.  כניסה $15.14 וסטופ של 20 סנט.
    גם המימושים שלי היו באותן נקודות.  חצי כמות לפני החצי עגול ורבע נוסף ב 15.68 לפני ההתנגדות של הגבוה.
    לרבע האחרון איפשרנו לרוץ.
    במקרה הזה סגרתי אותו באזור העגול כיוון שהיינו כבר בתוך חצי השעה האחרונה למסחר.  בדיעבד פיספתי את החלק הכי כייפי.  אז המניה עשתה את המהלך הכי קל שלה.  בלי התנגדויות עד לגבוה היומי ב- 16.50.





















    ברוריה, שלאחרונה מתמקדת בדיוק בטריידים כאלו - של תיקונים - נכנסה רק אחרי התיקון.  היא סגרה פוזיציה ב- 16.49.  אמנית.
    היא שלחה לי טרייד נוסף שלה מאותו יום שמדגים את צורת העבודה שלה.  PACR, עוד מנית מומנטום עם מגמת עליה ברורה.
    הגרף מראה כניסה אחת בפריצה קלאסית של הגבוה היומי ושתי כניסות אחרי תיקון של מספר ברים אדומים ופריצת קו המגמה היורד.





















    בשתי הדוגמאות כמו בטריידים אחרים כאלו, המהלכים שבאו אחרי כל תיקון כזה עשו גבוה יומי חדש.

    יום רביעי, 12 במאי 2010

    כניסה למניה אחרי תיקון

    רק לעיתים רחוקות אני נכנס לטרייד בתבנית שהמגמה לא מוגדרת באופן ברור.  מניות כאלו יותר נתונות להשפעות של השוק, ואחרי הפריצה/שבירה הראשונית ההתנהגות שלהן תלויה לא מעט בפרמטרים חיצוניים.  לכן אני סוחר בעיקר במניות בעלות מגמה ברורה.

    כשסוחר יומי מאמין במגמה של התבנית למשך כל יום המסחר, קל לו יותר לנהל את הטרייד, טכנית ומנטלית.
    יש חשיבות מכרעת ליכולת לזהות מניות כאלו בעלות מגמה ברורה וקיימות דרכים שונות לעשות זאת, אבל זהו לא נושא הפוסט.
    הנושא שאדבר עליו כאן הוא כניסה למניות כאלו אחרי תיקון.  כלומר ההנחה היא שאנו עוסקים רק במניות בעלות מגמה ברורה.
    הרעיון הוא פשוט.  כיון שהמגמה ברורה, תיקון הוא רק זמני לפני חידוש התנועה של המניה בכיוון המקורי, ולכן כל תיקון הוא הזדמנות כניסה במחיר טוב יותר.  זאת כל עוד כיוון המגמה הראשית נשמר גם אחרי התיקון.
    יש מספר דרכים להכנס למניה אחרי תיקון ואזכיר כאן כמה מהן בליווי דוגמאות מיום המסחר של אתמול.



    תיקון עד לאזור תמיכה (בלונג) או התנגדות (שורט) ברורים.  הסטופ במקרה הזה מוגדר היטב.
    SSRI פתחה אתמול בעליה חזקה ונסחרה בווליום גבוה מהרגיל.  היה לה טריגר מוקדם מעל $20.00 בחצי השעה הראשונה.  בהמשך היא הגיעה לאזור $20.45 ואז תיקנה תיקון משמעותי של 7 ברים אדומים (5 דק').  היתה לה תמיכה ברורה ומדוייקת ב- $20.12.
    נכנסתי לטרייד בשני שלבים במהלך התיקון.  ב $20.23 וב $20.15.  הסטופ ברור ב- $20.11.   ריסק ממוצע של 7 סנט.  מימוש ראשון ב- $20.30 שזה כבר מעל 2R, וסגירת פוזציה בתוך השעה האחרונה של המסחר ב- $20.45.
    טרייד כזה לא קל לזהות אלא אם כן אתה עוקב אחרי המניה מסיבה כלשהי (למשל אם אתה כבר בתוך הטרייד אחרי מימושים).
        

















      תיקון ברור עד לפריצה (בלונג) או שבירה (בשורט) של קו המגמה של התיקון.
      ברוריה שלחה לי דוגמה של טרייד כזה שהיא לקחה אתמול במניה שהיא עקבה אחריה מהפתיחה CRUS.  היא סחרה בה פעמיים עם כניסה באותו אזור.  הכניסה הראשונה היתה פריצה קלאסית של הגבוה באזור החצי עגול, והשניה (מסומנת ב- Entry 2) עם סיום התיקון.
       
      האינדיקציה לסיום התיקון היא כאשר הבר הירוק עובר את קו המגמה.



        -->
        תיקון "פיבונאצ'י" של בין 40% ל 60% ובניה של אזור התנגדות חדש נמוך משמעותית מהגבוה היומי (הנמוך במקרה של שורט).  הכניסה תהיה מעל אזור ההתנגדות והסטופ מתחת לרצועה של אזור התנועה האחרונה שלה.  יש בבלוג הרבה דוגמאות לטריידים מהסוג הזה - מה שאני קורא "טריידים של מומנטום".
        דוגמה מאתמול היא DF לשורט מתחת $9.82. 
        התבנית ש- DF בנתה היא מאוד מעניינת וניתחנו את זה אתמול בזמן אמת.  התיקון שלה היה ממש במדוייק 61.8%.  הגבול העליון של סולם פיבונאצ'י לפני שינוי מגמה.  מה שיפה הוא שהיא נעצרה ב $9.96 (ולא למשל בעגול שהוא אולי צפוי להיות התנגדות יותר ברורה).למעשה ניתן היה לקחת אותה קודם גם באזור $9.90 ולהסתמך על ההתנגדות החזקה באזור העגול (כמו בטרייד של SSRI למעלה רק בכיוון הפוך).




          שיטה נוספת שאני מכיר היא של פריסטין (pristine.com). מחפשים תיקון של בין 3-5 ברים במגמה הראשית, והכניסה היא מעל לגבוה של הבר התחתון (בלונג).  יש לשיטה כמובן מספר  עקרונות נוספים שצריכים להתקיים כמו, שהברים היורדים צריכים לייצר lower-highs, אבל לא נכנס לזה כאן.
          הגישה שלי היא לא להתפזר.  הסוחר צריך לבחור את השיטה שמתאימה לו ולהתמקצע בה.

          עוד 2 טריידים של מניות מומנטום אחרי תיקון.

          יום חמישי, 6 במאי 2010

          אמנות קביעת הסטופ

          אני לא אסביר כאן כיצד לקבוע סטופ נכון.  אי אפשר לעשות זאת כיוון שהסטופ חייב להיות מותאם לשיטת העבודה ולסוג הטריגר.

          אבל אחדד כאן נקודה חשובה במסחר יומי.
          אופן קביעת הסטופ הוא קריטי להצלחה, וקביעת הסטופ בצורה מוצלחת היא אומנות הנרכשת עם שנים של עבודה.
          הסיבה שאני כותב על כך היום היא בעקבות יום לא מוצלח שלי אתמול מבחינת אחוזי הצלחה.
          שני טריידים שלקחתי הגיעו לסטופ שקבעתי ואח"כ עבדו כמצופה..  אחת מהמניות - SIRO עשתה 2.5$.  בלעדי.

          אמנם יש דמיון בין שני הטריידים וגם בטעויות שעשיתי בשניהם בקביעת הסטופ, אך בכל זאת אתאר בקצרה כל אחד מהם בנפרד כי אין טרייד דומה למשנהו.
          שני הטריידים היו טריידים של מומנטום לשורט. שניהם פתחו בגאפ שלילי ובווליום חריג.


          אחרי חצי שעה של ירידה NEP תיקנה במהלך השעה הבאה כ- 60% מהנמוך ובנתה תמיכה באזור 7.50$.
          הטריגר היה מתחת 7.50 עם סטופ של 12 סנט.  היא שברה ותיקנה חזרה עד להתנגדות האמתיתי שהיתה לה ב 7.77$.  בהמשך היא חידשה את הירידות והגיעה לאזור העגול.
          בניתוח של הטרייד בדיעבד הבעיה העיקרית הנראית לעין היא הסטופ הקצר.  כיוון שזו מניה קטנה אנו רגילים שהסטופ קצר יותר.  סטופ של 27 סנט למניה של 7.5$ נראה ארוך אף במניה עם מומנטום חזק כל כך (היא ירדה ב 13% מהסגירה של יום קודם) ותנודתיות גבוהה זהו סטופ סביר.  גם מתוך מבט בגרף, עם סטופ של 27 סנט המרחק מהנמוך היומי הוא כמעט 3R שזה יעד סביר.
          בעיה נוספת שגיליתי רק עכשיו תוך כדי בדיקה של הגרף, היא שהתיקון שעשתה NEP הוא למעשה 65% מהנמוך.  (תיקון של $0.97 מתוך מהלך של $1.50).  זה תיקון מעט עמוק מדי. ע"פ פיבונאצ'י תיקון של מעל 61.8% עשוי להחשב כשינוי מגמה.  אני לרוב לא עושה חישוב מתמטי מדוייק לבדיקת עומק התיקון כיוון שמספיק מבט בעין, אבל זה היה מקרה גבולי שמשום מה פספסתי.























          הטרייד של SIRO היה פספוס גדול.  בעצם הפספוס בסטופ היה קטן.  הטריגר היה מתחת $38.50 עם סטופ של 30 סנט.  התיקון נגדינו אחרי השבירה היה של 36 סנט.  עם סטופ של חצי דולר המניה נתנה 5R בתחתית.  גם עם סטופ טכני של 70 סנט המניה נתנה 3.7R בנמוך.






















          אם בכל זאת אפשר ללמוד משהו מהפוסט הזה, הוא שחשוב לשים דגש על תנודתיות המניה כאשר אנו קובעים את הסטופ. סוחר טכני רואה את זה בגרף.  לעיתים אנו כופים על עצמינו מבט משוחד כדי לשכנע את עצמינו שהסטופ הנחוץ קצר מהרצוי.
          אל לנו לחשוש מסטופים ארוכים.  אני יודע שיש סוחרים שנמנעים מכניסה לטריידים בעלי סטופ ארוך כדי להמנע מהפסדים גדולים.  זה כמובן עדיף מאשר להכנס לטריידים כאלו בכמות גדולה מדי, אך צריך לזכור שכמות הטריגרים הטובים באמת היא מוגבלת ולכן חבל על כל טרייד כזה שאנו מוותרים עליו.  הבעיה ניתנת לטיפול בצורה פשוטה על ידי התאמת כמויות.

          יום רביעי, 5 במאי 2010

          אל תתפשרו על איכות הטריגר

          אתמול השוק פתח בגאפ דאון והמשיך באווירה השלילית במהלך כל היום.  מדד הפחד VIX קפץ ב 22%, הזינוק החד ביותר ביום אחד מאז אוקטובר 2008.
          יום כזה הוא קשה מאוד למסחר תוך-יומי ורשמנו את זה בחדר המסחר ממש בפתיחה.
          לכאורה יש לשוק מגמה ברורה של ירידה, והוא רושם נמוכים חדשים לאורך כל היום.  אך סוחרים טכניים חייבים איתות כניסה עם יחס risk-reward מתאים כדי להכנס לטרייד.  כלומר, יחס סביר בין הריסק (גודל הסטופ) ליעד.
          בנוסף, יש חשיבות גדולה בשמירה על אחוזי ההצלחה הרגילים.
          וביום כמו אתמול, כיוון שהשוק כבר פתח בגאפ, והמשיך במגמה השלילית עד סוף היום, למעשה רוב המניות כבר מיצו את טווח התנועה היומי הממוצע שלהם (ATR).  ביום כזה קשה מאוד למצוא לונגים, והשבירות הקלאסיות גם הם לא עובדות כמו שצריך כיוון שהמניות כבר "עייפות".  כלומר, הן עשויות לעשות מהלך יחד עם השוק, אבל הן לא יעבדו בצורה הטכנית שאנו רגילים והסבירות שהן יגיעו לסטופ לפני שיגיעו ליעד גבוהה מהרגיל.
          בשורה התחתונה אחוזי ההצלחה ביום כזה נמוכים.

          סוחר יומי חייב לדעת לזהות ימים כאלה, ולפעול בהתאם:
          • מראש להתאים את הצפיות מהשוק ולתכנן פחות טריידים, אולי אפילו לא לסחור כלל
          • לשמור על רמת סינון גבוהה מהרגיל.  תבניות טובות של שבירות קלאסיות שהיו עובדות בימים רגילים יעבדו באחוזי הצלחה נמוכים יותר.
          • להתמקד במניות מומנטום.  מניות שהווליום בהם גבוה באופן משמעותי מהממוצע היומי.  מניות כאלו, כשהן מגובות במגמה ברורה (של עליה או ירידה) הן לרוב נעות ללא קשר לתנועת השוק ושומרות על אחוזי הצלחה טובים.
          • שמירה על איפוק וסבלנות.  זהו אתגר מנטלי לחלוטין.  קשה מאוד לסוחר יומי לשבת על הידיים.  אבל יש ימים שזה בדיוק מה שנחוץ.  לחכות בסבלנות לטריגר המתאים.  ואם הוא לא יבוא - בשום אופן לא  להתפתות להכנס לטרייד או להתפשר על טריגר חלש יותר.
          בחדר המסחר העלתי אתמול שני טריגרים בלבד.   שניהם של מניות מומנטום.
          CAR מתחת 14.00 עם סטופ של 20 סנט.  המניה שברה חזק ולא הצלחתי להכנס.
          EMR מתחת 50.00 עם סטופ של 20 סנט.  היא התעכבה ממש עד לחצי השעה האחרונה וביטלתי את הטריגר.
          הטריידים היחידים שלקחתי אתמול היו של 2 מניות מומנטום קטנות.  ALVR מתחת 3.10 ששברה יפה, ו- TGB מתחת 5.05 שלא עשתה כלום.